Τρίτη 12 Απριλίου 2011

«Μελέτη εξυγίανσης και αποκατάστασης».

Του Βασίλη Γκάτσου
Η μελέτη λέγεται «Μελέτη Εξυγίανσης και Αποκατάστασης».
Όταν μία βιομηχανία έχει Μελέτη Περιβαλλoντικών Επιπτώσεων, πρόσφατη, τότε στους περιβαλλοντικούς της όρους περιέχεται ο όρος: εντός συγκεκριμένου χρόνου να υποβάλει Μελέτη εξυγίανσης και αποκατάστασης για τους χώρους προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων και τους αποθηκευτικούς χώρους και τα παραγωγικά κτήρια μαζί με τον εξοπλισμό. Δηλαδή να υποβάλει μια μελέτη που θα αναγράφει τι πρόκειται να κάνει η εταιρεία που είναι ο ρυπαίνων στην περίπτωση που κλείσει το εργοστάσιο, ή καταργηθεί ένας χώρος π.χ. προσωρινής αποθήκευσης.
Αν δεν υπάρχει ΜΠΕ τότε η Περιφέρεια η το ΥΠΕΚΑ με έγγραφό ζητάει την υποβολή Μελέτης εξυγίανσης και αποκατάστασης.
Στην περίπτωσή μας ο ΧΑΔΑ στα Δισκούρια και στο Κρόθι έχουνε υποχρέωση υποβολής Μελέτη εξυγίανσης και αποκατάστασης, αλλά και άμεση εφαρμογή αυτής γιατί πλέον έπαυσε νομίμως η λειτουργία τους.
Δεν είναι μια ακριβή μελέτη, δηλαδή πάνω από 4000 ευρώ.

Απλά χρειάζεται:
1. Ακριβές σχέδιο του χώρου και του σωρού των σκουπιδιών.
2. Ένα ιστορικό του ΧΑΔΑ.
3. Μία εκτίμηση της ποσότητας, στην περίπτωσή μας, καμένων σκουπιδιών.
4. Περιγραφή άμεσων ενεργειών που είναι περίφραξη και απαγόρευση εισόδου με σχετικές πινακίδες.
5. Μέτρα βασικά που θα πάρετε. Δηλαδή δειγματοληψίες από τα καμένα απορρίμματα και αναλύσεις χημικές και δοκιμές εκπλυσιμότητας. Όλα αυτά από διαπιστευμένα εργαστήρια και ΟΧΙ από κάποιον αιρετό με τη βοήθεια ενός εργάτη. Δηλαδή και η δειγματοληψία έχει τους επιστημονικούς κανόνες της: Ομοιογενοποίηση των καμένων, δείγματα από πολλά σημεία, ανακάτεμα αυτών και λήψη τελικών δειγμάτων που πραγματικά να είναι αντιπροσωπευτικά. Έτσι θα χαρακτηριστούν τα απόβλητα με κωδικό και θα τα διαχειριστείτε ανάλογα. Αν βγουν επικίνδυνα, έτσι που έχει σήμερα η κατάσταση στη χώρα μας, μόνο στο εξωτερικό μπορείτε να τα στείλετε και τα έξοδα είναι πολλά, περίπου 2000 € ο τόνος. Αν όχι, μπορείτε να τα καλύψετε με χώμα.
6. Περιγραφή της εξυγίανσης, δηλαδή της απομάκρυνσης ή όχι, της κάλυψης των καμένων κ.λ.π.
7. Μετά, σχέδιο παρακολούθησης, που είναι κυρίως δύο γεωτρήσεις μία ανάντι και μία κατάντι και παρακολούθηση για δύο χρόνια των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων των νερών τους. Αν η ποιότητα του νερού δεν μεταβάλλεται ή καλυτερεύει, τότε μπορείτε να ζητήσετε από την αρμόδια αρχή την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης. Αν χειροτερεύει, τότε θα περιμένετε λίγα χρόνια ακόμη.
8. Σχέδιο αποκατάστασης. Αν όλα είναι τέλεια, δηλαδή αδρανή τα καμένα απορρίμματα και καμιά μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα, μπορεί να αποχαρακτηριστεί ο ΧΑΔΑ και να γίνει καλλιεργήσιμος αγρός. Αν είναι μη επικίνδυνα τα καμένα απορρίμματα και οι αναλύσεις των γεωτρήσεων πολύ καλές, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να καλύψεις τον σωρό καλά με χώμα χωρίς η βροχή να παρασέρνει τίποτα (και όχι σαν τα Δισκούρια που παρασέρνει ήδη τα σκουπίδια και τις στακτές προς Πετροθάλασσα) και κάνετε δενδροφύτευση με δάφνες και ευκάλυπτα.
Τίποτα το φοβερό και τίποτα το δύσκολο, ούτε και πολυέξοδο. Μόνο στην περίπτωση που τα καμένα απορρίμματα βγουν επικίνδυνα, τότε είναι πάρα πολλά τα έξοδα μεταφοράς τους στο εξωτερικό. Γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε πια απορρίμματα, ούτε απορρίμματα που με τα χρόνια ‘σάπισαν και έλιωσαν’. Έχουμε τα προϊόντα καύσης αυτών.
Μα είναι δυνατόν να είναι επικίνδυνα αφού είναι οικιακά;
Είναι για δύο λόγους:

1. Πρόκειται για ΧΑΔΑ δηλαδή για ανεξέλεγκτους χώρους και μέσα στα απορρίμματα μπορεί κάποιος να πέταξε ένα βαζάκι με υδράργυρο που κάπου το βρήκε, δηλαδή ένα κιλό και όχι ένα θερμόμετρο. Μπορεί να έχουν πεταχτεί πολλές μπαταρίες, μεταλλικά αντικείμενα παλιά χρώματα με βάση τον μόλυβδο, το αντιμόνιο κ.λ.π. είπαμε ότι πρόκειται για χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, όπου πέταγε ό,τι ήθελε ο κάθε πολίτης.

2. Από τις καύσεις, τα υγρά, τα οξέα κ.λ.π. να διαλύθηκαν βαριά μέταλλα.

3. Από τις καύσεις να είναι οι διοξίνες στα καμένα απορρίμματα σε μη αποδεκτά όρια, κυρίως, γιατί παλιά τα πλαστικά και τα καλώδια είχαν πολύ χλώριο.

Ένας λοιπόν καλοδιοικούμενος Δήμος θα αναλάβει όλες τις ως άνω υποχρεώσεις για τους ΧΑΔΑ του και δεν είναι κάτι το φοβερό, γιατί οι ΧΑΔΑ της περιοχής μας είναι πολύ μικρές, προέρχονται από μη βιομηχανική περιοχή και δεν αναμένονται εκπλήξεις. Και όλα γίνονται με επαγγελματισμό, διαφάνεια, και ψυχραιμία. Αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν την σοβαρή αυτή εργασία προς δικό τους όφελος και προβολή θα το κάνουν ούτως ή άλλως ασχέτως ενδείξεων και αποτελεσμάτων ακόμη δημιουργώντας πιθανά αποτελέσματα και κινδύνους.

Συνήθως όμως οι Δήμοι τους ΧΑΔΑ τούς παρατάνε έτσι, τους σκεπάζουνε με χώματα, τους δεντροφυτεύουνε και ό,τι προκύψει. Αυτό όμως δεν είναι σύμφωνο με τους νόμους.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος