Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Στης χρεοκοπίας τον καιρό.

Του Βασίλη Γκάτσου
Αντιμισθίες κ.λ.π. νόμιμα έσοδα αιρετών και κόστος υπόλοιπου προσωπικού δήμου Ερμιονίδας.

Τα όσα παίρνουν οι αιρετοί του Δήμου Ερμιονίδας και ο δήμαρχος φυσικά, είναι απολύτως νόμιμα. Μάλιστα ξεκαθαρίστηκε ότι πρέπει υποχρεωτικά να παραιτηθούν προσωρινά από τη δουλειά τους Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι κ.λ.π. και να πληρώνονται από το δήμο. Αν παίρνουν λίγα ή πολλά, νομίμως τα παίρνουν. Και όλων των συνεδριάσεων οι αποζημιώσεις είναι φυσικά νόμιμες και όχι χαριστικές. Και κανέναν δεν ενδιαφέρει αν ο δήμαρχος άφησε τη δουλειά του για να παίρνει λιγότερα ως δήμαρχος. Επιλογή του είναι.
Άλλο είναι τα θέμα. Αυτά τα όρισαν κυβερνήσεις που έχουν βαριά την πολιτική ευθύνη του σημερινού καταντήματος της χώρας μας. Και τα όρισαν σε περιόδους που δανείζονταν και δανείζανε ασυστόλως.
Ως εκ τούτου εμείς, ως δημότες φορολογούμενοι και μετέχοντες στα ανταποδοτικά τέλη, έχουμε κάθε δικαίωμα να ξέρουμε επίσημα από τον Δήμαρχο τις δαπάνες αιρετών, υπαλλήλων, εργατών, έκτακτου προσωπικού και λοιπού προσωπικού του Δήμου.
Δηλαδή θέλουμε μια ανακοίνωση από τον δήμαρχο, ότι ο Δήμος Ερμιονίδας έχει τόσους αιρετούς που συνολικά του κοστίζουν τόσα το χρόνο, ενώ το σύνολο των μη αιρετών είναι τόσοι και κοστίζουν τόσο το χρόνο. Δηλαδή ζητάμε το τελείως αυτονόητο που συμβαίνει σε κάθε ιδιωτική επιχείρηση και το οποίο για το δήμο μας έχει καταντήσει ‘επτασφράγιστο δημοτικό μυστικό’.

Και μετά ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο. Ποιο είναι το ποσοστό του κόστους των αιρετών στο σύνολο του προϋπολογισμού του έτους, αλλά και στον ισολογισμό. Δηλαδή για ένα έτος προϋπολόγισα ότι οι συνολικές εισπράξεις μου θα είναι τόσες και για παράδειγμα το κόστος των αιρετών θα είναι 20% των εισπράξεων και των υπολοίπων 30 %.
Όμως στο τέλος του χρόνου ο ισολογισμός λέει ότι ο δήμος δεν κατάφερε να εισπράξει τα προϋπολογισθέντα και εισέπραξε σαφώς λιγότερα, ενώ το κόστος των αιρετών είναι ας πούμε λίγο πιο πάνω από το προϋπολογισθέν. Τότε θα έχουμε πραγματικό κόστος αιρετών π.χ. 30% και πραγματικό κόστος υπολοίπων 50%. Αυτό σημαίνει ότι από τα ετήσια πραγματικά έσοδα του δήμου το 80% είναι έξοδα προσωπικού. Έ, ένας τέτοιος δήμος δεν είναι δήμος αλλά μια μηχανή να παίρνει λεφτά από τους δημότες και τα μεταφέρει στους αιρετούς και τους υπαλλήλους του. Μηχανή του άσματος «όλος ο κόσμος τώρα (και παλιότερα) δουλεύει μηχανές». Μπορεί όμως τελικά αυτό το 80% να μην είναι λόγω μεγάλου πλήθους υπαλλήλων και αιρετών, αλλά λόγω του ότι δεν πληρώνουν πολλοί δημότες, ή γιατί πρέπει ορισμένοι να πληρώνουν πολύ περισσότερα, ή γιατί υπάρχουν δημότες που δεν πληρώνουν τίποτα, ενώ απολαμβάνουν υπηρεσιών του δήμου.
Αυτά τα στοιχεία ενδιαφέρουν όλους μας για να δούμε πού πάνε οι φόροι μας και τα ανταποδοτικά τέλη. Με άλλα λόγια θέλουμε να ξέρουμε αν όλα αυτά τα χρόνια των κομματικών διορισμών και παντοειδών διευκολύνσεων, ο δήμος μας βρίσκεται με ένα ισορροπημένο και διαχειρίσιμο κόστος αιρετών και προσωπικού ή με ένα κόστος που δεν του δίνει καμιά ελπίδα πέραν από το να ψάχνει συνέχεια για δάνεια.
Και ως προς αυτό πολύ καλά και πολύ ευγενικά έγραψαν οι Ιγνηλάτες και έχουν κάθε δικαίωμα να συνεχίσουν αυτό το θέμα, γιατί ενδιαφέρει όλους μας.
Επίσης όλους ενδιαφέρει αν είναι κατανεμημένα σε δίκαιη βάση τα δημοτικά τέλη, ανταποδοτικά ή μη. Σε αυτό θα επανέλθω.


Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος