Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Τρέχουν τα θέματα απορριμμάτων με ταχύτητα φωτός.

Του Βασίλη Γκάτσου
Θέλει δε θέλει η νέα διοίκηση του Δήμου παρέλαβε κλειστές όλες τις χωματερές (ΧΑΔΑ) της Ερμιονίδας στις οι οποίες από τότε που δημιουργήθηκαν μέχρι που έκλεισαν κάηκαν πολλές φορές τα σκουπίδια τους. Για αυτές λοιπόν υπάρχει θέμα εξυγίανσης και αποκατάστασης (θα μιλήσουμε για αυτό το θέμα).
Όμως ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί ένας νέος χώρος συγκέντρωσης σκουπιδιών στα Δίδυμα με τον ωραίο τίτλο ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ. Εκεί λοιπόν από την μία έχει κλείσει ο ΧΑΔΑ των Διδύμων, πολύ μικρής έκτασης, και περιμένει εξυγίανση – αποκατάσταση, και ακριβώς δίπλα του πετιόνται σκουπίδια ως πρώτη ύλη του δεματοποιητή και αποθηκεύονται δέματα σκουπιδιών. Επειδή η διαδικασία αυτή παράγει ζουμιά ο Δήμαρχος είχε προαναγγείλει επίσημη ανάλυση των ζουμιών που ακόμη δεν έχει δώσει αποτελέσματα.
Συγχρόνως με αφορμή την ανακύκλωση έχει δημιουργηθεί χώρος διαλογής χωρίς άδεια και προδιαγραφές και ζητείται μάλιστα στο χώρο αυτό που είναι μικρός να προστεθούν, προφανώς νοικιαστούν, οι αγροτικές αποθήκες Κρανιδίου.
Ένα κουβάρι που την άκρη του ακόμη δεν έχει πιάσει η νέα διοίκηση.
Εν τω μεταξύ τα πράγματα τρέχουνε με ταχύτητα φωτός. Στην Ευρώπη και μάλιστα στις βόρειες χώρες έχει τόσο πολύ προχωρήσει η ανακύκλωση που σε λίγο κυρίαρχη αρχή θα είναι: καθόλου ΧΥΤΥ. Δηλαδή για τα οικιακά απορρίμματα θα υπάρχει πλήρης διά νόμου διαλογή στην πηγή (στο νοικοκυριό) και για αυτό που απομένει δηλαδή τα αποφάγια πλήρης κομποστοποίηση. Άρα δεν μένει τίποτα για ΧΥΤΥ πόσο μάλλον για ΧΥΤΑ.
Για τα βιομηχανικά απόβλητα κυρίαρχο γίνεται το αίτημα να μην υπάρχουν και εδώ όχι μόνον ΧΥΤΑ - ΧΥΤΕΑ αλλά ούτε και ΧΥΤΥ. Δηλαδή βρες τεχνολογίες και διαδικασίες να βγάλεις το προϊόν σου με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχεις απόβλητα ή θα έχεις βρει τρόπο πλήρους αξιοποίησης. Στο μέλλον θα δούμε και σταμάτημα παραγωγής προϊόντων που τα απόβλητα από την παραγωγή τους δεν είναι πλήρως αξιοποιήσιμα.
Τρέχουν πολύ τα πράγματα και μέσω του REACH σε λίγο θα αρχίσει και η κατάργηση προϊόντων για λόγους υγείας, περιβάλλοντος.
Δηλαδή στην Ευρώπη για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια το θέμα περιβάλλον θα είναι κυρίαρχο μέχρι σημείου ο Ρήνος και άλλα μεγάλα επιβαρημένα ποτάμια να έχουν γίνει σχεδόν όπως ήταν στην παρθενική τους αρχική κατάσταση.
Και εμείς στην Ερμιονίδα δεν τολμάμε να πάρουμε ένα δείγμα ζουμιού.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος