Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Στην παραλία της Νέας Επιδαύρου θέλουν να στήσουν υδατοκαλλιέργειες

Αγανάκτηση των κατοίκων - Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο
Σύμφωνα με σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προτείνεται για χωροθέτηση μονάδων υδατοκαλλιέργειας η παραλία της Νέας Επιδαύρου. Το σχέδιο μάλιστα αυτό βρίσκεται σε ανοικτή διαβούλευση.
Όπως είναι ευνόητο η πιθανότητα για μια τέτοια χωροθέτηση ξεσηκώνει τους κατοίκους της περιοχής. Ήδη έχει καθοριστεί και έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου για την προσεχή Παρασκευή προκειμένου να εξετασθεί το θέμα αυτό.
Για αυτό το θέμα σήμερα μάλιστα, ο βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό κα Τ. Μπιρμπίλη που απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σβύσει κάθε σχετική ιδέα από το μυαλό οποιουδήποτε επιβουλεύεται τον κόλπο της Νέας Επιδαύρου.
Συγκεκριμένα ο εξ Επιδαύρου καταγόμενος βουλευτής κ. Ανδριανός αναφέρει στην ερώτηση του:
«Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση, προβλέπεται για την Αργολίδα και συγκεκριμένα στην Επίδαυρο,
η χωροθέτηση υδατοκαλλιέργειας σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τη μοναδική παραλία που διαθέτει η Νέα Επίδαυρος, αλλά και το καταφύγιο τουριστικών σκαφών το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009 και κατασκευάστηκε για να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Επιπλέον, οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που ήδη λειτουργούν βρίσκονται σε σημεία που απέχουν από το συγκεκριμένο κόλπο της Επιδαύρου περίπου δύο ναυτικά μίλια ή και περισσότερο, και δημιουργείται ευλόγως η εντύπωση πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός για την χωροθέτηση έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, το λιμάνι τουριστικών σκαφών και η μοναδική παραλία για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους λουόμενους της περιοχής.
Η ανησυχία και η αντίδραση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής είναι δεδομένη και έχει ήδη καθοριστεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου για το θέμα αυτό.
Μπορεί η υδατοκαλλιέργεια να είναι ένας δυναμικός τομέας που συμβάλλει στην Εθνική Οικονομία, όμως εξίσου δυναμικός είναι και ο τομέας του Τουρισμού, που συμβάλλει καθοριστικά στην εθνική οικονομία. Εξίσου σημαντική είναι η προστασία του φυσικού μας πλούτου και το δικαίωμα των πολιτών σε μια από τις ελάχιστες παραλίες της περιοχής.
Γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για την χωροθέτηση αυτών των δραστηριοτήτων με την παράλληλη προστασία του φυσικού πλούτου και της τουριστικής ανάπτυξης".
Φυσικά αυτό που θέλει να μάθει ο κ. Ανδριανός από την κα Μπιρμπίλη καταθέτοντας την ερώτηση είναι "Σε ποιές ενέργειες θα προβεί, ώστε να διορθωθεί η συγκεκριμένη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή της Επιδαύρου".

http://www.argonafplia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2741%3A2011-05-10-19-29-19&catid=129%3A2010-10-09-12-17-53&Itemid=186