Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Έσωσαν ελληνικό κατάστημα στη Ν. Υόρκη αγοράζοντας όλα τα προϊόντα

Είναι από τις ιστορίες που μας αφήνουν με πολύ όμορφα συναισθήματα καθώς τις διαβάζουμε. Αυτό που έζησε ένας Έλληνας ομογενής στη Νέα Υόρκη, ίσως δεν θα μπορούσε να το ζήσει ποτέ αν δεν έμενε στην συγκεκριμένη μεγαλούπολη.
Σε μια πόλη που οι αντιθέσεις είναι ακραίες και δίπλα στην τραγωδία ανθίζουν ιστορίες όπως η συγκεκριμένη.
Φανταστείτε να είχατε ένα μικρό μαγαζί και από αυτό να ζούσατε την οικογένειά σας. Η οικονομική κρίση σας έχει "γονατίσει" και η μικρή σας επιχείρηση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό. Η γειτονιά όμως σας έχει αγαπήσει. Είστε για εκείνους ο δικός τους άνθρωπος. Και χωρίς να το ξέρετε ένας νεαρός σας γείτονας είναι μέλος μιας ξεχωριστής πρωτοβουλίας με "καλλιτεχνικές" αποχρώσεις και αρκετά κεφάλαια για να τις υλοποιεί.
Φανταστείτε να έμπαινε ένα μεσημέρι μια παρέα στο μαγαζί και σας πρότεινε να αγοράσει ΤΑ
ΠΑΝΤΑ. Αυτό συνέβη στον Ηρακλή Δημητράτο, τον Έλληνα ομογενή που εδώ και 40 χρόνια έχει το κατάστημα " Hercules’ Fancy Grocery" στο West Village της Νέας Υόρκης. Μέλη μια ομάδας καλλιτεχνών με τη βοήθεια του μοντέρνου Μουσείου "Fusion Arts Museum" στην Lower East πλευρά της πόλης μπήκαν στο μικρό του μαγαζί και τον έσωσαν από τη χρεοκοπία.
Έτσι απλά. Χωρίς αντάλλαγμα. Διάλεξαν εκείνον γιατί τους ήταν τόσο αγαπητός στη γειτονιά αυτή. Γιατί έναν από την ομάδα που μένει στη γειτονιά, τον είχε κερδίσει η καλοσύνη και η απλότητα του Έλληνα Ηρακλή που σαν τον ήρωα της μυθολογίας, πάλευε απέναντι σε "λερναίες ύδρες", όπως η οικονομική κρίση, και ήταν πάντα με το χαμόγελο.
Ο Ηρακλής Δημητράτος είναι ο τύπος του ανθρώπου που δεν βάζει τα χρήματα πάνω από την αξιοπρέπεια. Μικρά παιδιά πάνε καμιά φορά στο κατάστημά του και τα βλέπει αν κοντοστέκονται διστακτικά μπροστά από τα αναψυκτικά. Τα πλησιάζει, δέχεται ό,τι του δίνουν από την τσέπη τους να παιδιά και τους δίνει το αναψυκτικό τους. "Πάντα επιστρέφουν" λέει ο ίδιος.
Το κατάστημά του εξειδικεύεται στην ποικιλία μπύρας. Ο Τίμοθι Χάρπερ, συντάκτης του Νεοϋορκέζικου οδηγού "Original Authentic Good Beer Guide" χαρακτηρίζει το κατάστημα του Ηρακλή ως το "καλύτερο μικρό κατάστημα για μπύρες στο West Village" και υπογραμμίζει τον τρόπο που ο Ηρακλής κάνει τους πελάτες του να νιώθουν φίλοι του.
Το project τους το ονόμασαν "Store Buyout". Τα προϊόντα που αγόρασαν τα διαθέτουν και πάλι στην αγορά μέσα από την ιστοσελίδα τους και μερικά εκτίθενται και στο μουσείο "Fusion Arts".
Η ομάδα λέει ότι με τον τρόπο της μετέτρεψε τα προϊόντα του μαγαζιού του Ηρακλή σε μια συλλογή μοντέρνας τέχνης "που αμφισβητεί τις αντιλήψεις μας για την αξία και το κόστος και γίνεται μια γιορτή της Τέχνης".