Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ

του Βασίλη Γκάτσου
Τι κάνεις σήμερα με 700 000 €;

Το σημερινό παράνομο μεροκάματο μεταναστών στην Ερμιονίδα είναι 30 €. Αν είναι καθημερινό και συνεχές πέφτει και στα 20 €. Λέμε παράνομο, όμως είναι μια κοινωνική πραγματικότητα. Παράνομο με τη λογική τη δική μας, θησαυρός με τη λογική του μετανάστη.
700 000 : 30 = 23 333 μεροκάματα μετανάστη. Δηλαδή αν ο μετανάστης απασχολείται 300 μέρες τον χρόνο, τότε έχουμε 77 μεροκάματα την ημέρα. Δηλαδή 77 μετανάστες μπορούν να εργάζονται καθημερινά, 6 μέρες την βδομάδα, 300 μέρες το χρόνο στη χωματερή του Σταυρού Διδύμων.
Δηλαδή μεταφέρεις εκεί τα ανακυκλώσιμα και στα διαχωρίζουν μπουκάλι προς μπουκάλι και κουτάκι προς κουτάκι και στα κάνουν και λουστρίνι. Μεταφέρεις εκεί τα μεικτά οικιακά και στα ξεχωρίζουν χαρτάκι το χαρτάκι, φασόλι το φασόλι, αλλού η αχλαδόφλουδα, αλλού η καρπουζόφλουδα. Που να πιάσουν μπάζα οι εθελοντές του Καλλικρατείου. Και κομπόστ σου
τα φτιάχνουν στο άψε σβήσε. Δεν μένει τίποτα για τον δεματοποιητή. Και είναι πάρα πολλοί. Θα τελειώνουν τη δουλειά και μετά ξάπλα στα βένια της Natura.
Όμως είναι παράνομο το μεροκάματο των 30 € και ο Αντιδήμαρχος θα πάει μέσα.
Γίνεται ευκολότατα νόμιμο. Παίρνεις νόμιμους μετανάστες 77 : 2 = 38 περίπου, τους πληρώνεις με 60 € τη μέρα που είναι το νόμιμο και με ΙΚΑ μεροκάματο και τους βάζεις να δουλέψουνε χωρίς ξάπλα. Ίδιο, να μη πω καλύτερο, το αποτέλεσμα. Αρκεί οι επιβλέποντες να είναι του ιδιωτικού τομέα, αλλιώς θα έχουμε ξάπλα στα βένια όλων.
Τελικά ποια είναι η ‘φιλοσοφία’ του δεματοποιητή;
Ο δεματοποιητής είναι μια θρυλική μηχανή, πολύ παλιά στη χώρα, που έγινε τραγούδι (όλος ο κόσμος τώρα, δουλεύει μηχανές), που δουλεύει για να μετατρέψει 700 000 € σε ελληνικά μεροκάματα, δηλαδή, ρεύμα, νερό, συντήρηση, ανταλλακτικά, μεροκάματα μηχανικού, συντηρητή, χειριστού κ.λ.π., κ.λ.π., με αποτέλεσμα να αφήνει τα μισά σκουπίδια ως χωματερή και τα άλλα μισά να τα κάνει δέματα χωρίς προορισμό. Δηλαδή με πρώτη ύλη σκουπίδια παράγει τα μισά σκουπίδια και τα μισά δεματοποιημένα σκουπίδια. Δηλαδή: νερό με το κοφίνι. Και μετά καλούνται οι δημότες Ερμιονίδας να πληρώσουν και το ανύπαρκτο νερό και το κοφίνι.
Πολύ σωστή λοιπόν η επιλογή του χώρου. Είναι η είσοδος και η έξοδος της Ερμιονίδας  η οποία σημαίνει ακατάπαυστα: «Βλέπεις τι κάνουμε εδώ; Ε, αυτό κάνει και ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας».


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος