Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Τρόφιμα με κουπόνια για 45 εκατομμύρια Αμερικανούς

Τρόφιμα με κουπόνια για 45 εκατομμύρια Αμερικανούς
ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ. Τον αριθμό-ρεκόρ των 45 εκατομμυρίων έχουν φθάσει οι Αμερικανοί που λαμβάνουν τρόφιμα με κουπόνια, καθώς τα επίπεδα φτώχειας στις ΗΠΑ κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 ετών. Οι αποδέκτες του βοηθήματος αυτού, που ήταν 28 εκατομμύρια το 2008, αυξήθηκαν αλματωδώς μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ενώ σημείωσαν περαιτέρω αύξηση 10% πέρυσι. Το κόστος του προγράμματος έχει διπλασιαστεί από το 2007, φθάνοντας τα 68 δισ. δολάρια ετησίως.
Το ποσό που λαμβάνουν οι δικαιούχοι εξαρτάται από το εισόδημά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ο μέσος όρος αξίας των κουπονιών, σε μία πολιτεία όπως το Μέριλαντ, ανέρχεται στα 30 δολάρια εβδομαδιαίως – ποσό που μπορεί να εξαργυρωθεί με τρόφιμα μόνο σε συγκεκριμένα καταστήματα. Πώς όμως μπορεί να τραφεί κανείς με 30 δολάρια την εβδομάδα; Η οργάνωση «Νικάμε
την πείνα» στο Μέριλαντ οργάνωσε διαγωνισμό στον οποίο ο καθένας καλείται να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες με 30 δολάρια για μία εβδομάδα και να γράψει τις εμπειρίες του στο Iντερνετ. Μετά την τρίτη ημέρα διατροφής με κουπόνια, η Κλερ Ντιμέροτο έγραψε: «Tο να μην έχεις αρκετά χρήματα για φαγητό όχι μόνον επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση και την υγεία σου, αλλά επηρεάζει και την κοινωνική σου ζωή και μπορεί να σε απομονώσει». Αλλά θεώρησε ότι αξίζει τον κόπο. «Εχει σημασία να μπορούμε να καταλάβουμε τι περνούν οι γείτονές μας. Το να το κάνουμε εμείς για μία εβδομάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζουν όσοι χρειάζονται τα κουπόνια για μήνες ή και χρόνια».
Μία από τις δικαιούχους, που δεν είναι στο πρόγραμμα «για την εμπειρία»  αλλά λόγω ανάγκης, είναι η 31χρονη μητέρα δύο παιδιών Κέλι Χικς. «Τρώμε πολλές μέρες το ίδιο φαγητό, όταν ξεμένουμε πηγαίνουμε στα συσσίτια», λέει. «Χωρίς κουπόνια τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ δύσκολα».