Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Οι δεσμεύσεις που ζητά η τρόικα έως το 2015 για τη δόση και το δάνειο

capital 
Γραπτές εγγυήσεις για μόνιμο τέλος στα ακίνητα και για  την λήψη νέων μέτρων αξίας  άνω των 8 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο του 2012 ζητά μεταξύ άλλων από τα κόμματα η τρόικα. Άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα προηγηθούν της 6ης δόσης,  παρεμβάσεις που θα γίνουν από τη νέα κυβέρνηση αλλά και συμφωνία για μέτρα που θα υλοποιήσει το σχήμα που θα προκύψει από τις εκλογές ζήτησαν οι υπουργοί οικονομικών από την Ελλάδα.

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο το πράσινο φως για τη δόση να ληφθεί με τηλεδιάσκεψη για να εκταμιευθούν τα χρήματα εντός του Νοεμβρίου, αρκεί η νέα κυβέρνηση να δεσμευθεί όπως και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα γίνουν τώρα  και στο μέλλον.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία Ελλάδας – Βρυξελλών πριν την καταβολή της 6ης δόσης θα πρέπει να υπάρξει:



•           Νομοθετική παρέμβαση που θα καθιστά το τέλος στα ακίνητα μόνιμο μέτρο και μάλιστα που θα  αποφέρει στο κράτος  αυξανόμενα έσοδα τα  επόμενα χρόνια ξεκινώντας από 1,67 δις ευρώ φέτος.

•           Ενέργειες για να τεθεί σε ισχύ η εργασιακή εφεδρεία μεταξύ των οποίων και προσωπικές επιστολές στους περίπου 30.000 υπαλλήλους που έχει αποφασιστεί να τεθούν σε αυτό το καθεστώς.

•           Έκδοση των αποφάσεων και παρεμβάσεις για το λουκέτο - συγχώνευση - συρρίκνωση των μεγάλων ΔΕΚΟ και φορέων που περιλάμβανε το νομοσχέδιο του καλοκαιριού (μεταξύ αυτών ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΕΡΤ κλπ) και των υπόλοιπών μικρότερων φορέων

•           Μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου όλων των αποκρατικοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί για φέτος και για το 2012. Μεταξύ αυτών η μεταβίβαση των μετοχών των τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική. Πειραιώς), των ΟΛΠ, ΟΛΘ και περιφερειακών λιμένων, των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ. ΕΛΤΑ, των περιφερειακών αεροδρομίων, του σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου Ν Καβάλας, των αυτοκινητοδρόμων, της Εγνατίας Οδού και κρατικών κτηρίων. Θα πρέπει επίσης να  τοποθετηθούν οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων σε συγκεκριμένες  εταιρείες.

•           Νέα  λίστα φαρμάκων

•           Μείωση του αριθμού των δικαιούχων αναπηρικής σύνταξης. Η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί επίσης ότι θα καταθέσει και θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2012. Αυτός θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλους τους εφαρμοστικούς νόμους  για τα μέτρα του επόμενου έτους. Ο προϋπολογισμός  θα συνοδεύεται από νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα αναθεωρεί το πρόγραμμα του Ιουλίου του 2011.

Η αναθεώρηση θα είναι  δεσμευτική για τη λήψη νέων μέτρων αξίας άνω των 8 δις ευρώ έως τον Ιούνιο του 2012 που θα εξειδικευθούν  μετά την άνοιξη και ανάλογα με τα αποτελέσματα του PSI αλλά και των νέων αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011 που πιθανόν να εμφανιστούν στην πορεία.Δεσμεύσεις ζητούνται και για τη πλήρη εφαρμογή του μνημονίου.

Περιλαμβάνει πάρα πολλές μεγάλες εκκρεμότητες μεταξύ των οποίων η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην αρχή του 2012, περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, τη λίστα για τα βαρέα, το νέο νόμο για την επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα που ζητείται να περιλαμβάνει και την άρση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών.

Η κυβέρνηση πρέπει να υπογράψει και τις νέες δανειακές συμβάσεις και παράλληλα με αυτές το νέο Μνημόνιο που θα έχει μέσα όλα τα  παραπάνω αλλά και νέες παρεμβάσεις για το 2015.





Πηγή:www.capital.gr