Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

στάσου κάστανααα

γλυκό του κουταλιού



    Σε 2 lt νερό με 100 γρ. αλάτι και λίγες κουταλιές γάλα (για να βγαίνει πιό εύκολα το μέσα χνουδωτό τσόφλι), βράζουμε 800 γρ. πλυμένα κάστανα για μισή ώρα και μετά τα σουρώνουμε και τα καθαρίζουμε προσέχοντας να μείνουν ολόκληρα (τα μεγάλα καθαρίζονται πιό εύκολα και ιδίως άμα δεν έχουν κρυώσει).
Φτιάχνουμε σιρόπι (να μην πήξει πολύ, γιατί ζαχαρώνει) με 1/2 lt νερό, 1 κιλ. άσπρη ζάχαρη και τη φλούδα ενός λεμονιού και μόλις γίνει, ρίχνουμε τα βρασμένα κάστανα με 1 κουταλάκι ξινό, να βράσουν για 1 λεπτό (τ΄αφήνουμε το βράδυ να ρουφήξουν σιρόπι).

Προσθέτοντας 2 βανίλιες, ξαναβράζουμε για 1 λεπτό την επόμενη μέρα και μόλις κρυώσει γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, τα γυρνάμε ανάποδα (γιά κονσερβοποίηση) ως την άλλη μέρα και καλοφάγωτο,


" 'γειά στα χέρια μας " 
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ