Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «τουριστική αξιοποίηση περιοχής Δέλπριζα» στο Δήμο Ερμιονίδας.

Δελτίο τύπου
της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  Πηγή

Θέμα: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΕΠ), έργο που αφορά την τροποποιημένη πρόταση για την «τουριστική αξιοποίηση περιοχής Δέλπριζα» στο Δήμο Ερμιονίδας, με φορέα υλοποίησης του έργου την «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED» (ο σχετικός φάκελος ΜΠΕ έχει διαβιβαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο με το αρ. πρ. οικ. 130584/2285/29.08.2011 έγγραφο ΥΠΕΚΑ)

 Η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ που είναι ναι σε εξέλιξη από κοινού με το κεφάλαιο και την ΕΕ, επιφέρει ισχυρό πλήγμα σε βάρος των ψαράδων, των αγροτών, των εργαζομένων των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται στην αλιεία, στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στον τουρισμό, καθώς και στη δημόσια υγεία και στο ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον στον Αργολικό Κόλπο.

Η επιδρομή μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγοροπωλησία γης και στις μεγάλες τουριστικές μονάδες και στο νομό Αργολίδας, στη κυριολεξία λεηλατούν και καταστρέφουν δημόσιες εκτάσεις, δημιουργώντας συνθήκες κόλασης για το λαό της περιοχής και αστρονομικά κέρδη για μονοπώλια ακόμη και σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης. Στο Κρανίδι δραστηριοποιούνται 178 Offshore εταιρείες.

Είναι χαρακτηριστική η πείρα που έχουμε από τη κατασκευή μεγάλων τουριστικών μονάδων - όπως
στο Σαλάντι της Ερμιονίδας – που χρηματοδοτήθηκαν με πακτωλό κρατικών επιδοτήσεων και δανείων, και στη συνέχεια έκλεισαν, αφήνοντας ερείπια και τεράστια χρέη, που πληρώσουν οι εργαζόμενοι με μαζική ανεργία, δραστική μείωση μισθών στις κυριες και επικουρικές συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία και χαράτσια, με φτώχεια και εξαθλίωση, για εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Καταστρέφονται παραδοσιακοί τομείς και κλάδοι στη μεταποιητική βιομηχανία, στον ιματισμό, στο δέρμα κ.α., στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, την αλιεία, μικρές μονάδες τουρισμού, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταλύματα, οξύνοντας όλα τα προβλήματα της εργατικής – λαϊκής οικογένειας

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις υγιεινού νερού ύδρευσης και άρδευσης. Το μολυσμένο νερό τρέχει στις βρύσες των σπιτιών στο Δήμο Ερμιονίδας, γεγονός που επιβεβαιώνεται με έγγραφο του υπουργείου υγείας με αρ. 127848 21-1-2011), που αναφέρει ότι: «η ποιότητα του πόσιμου νερού των Δήμων (Κρανιδίου και Ερμιόνης) δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας…».

Συνεχίζει να λειτουργεί η λίμνη βοθρολυμάτων στον κάμπο του Κρανιδίου, όπου βυτιοφόρα αδειάζουν ανεξέλεγκτα ποσότητες λυμάτων και υγρών τοξικών αποβλήτων μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα., οδυνηρές συνέπιες για τη δημόσια υγεία

Ανεξέλεγκτη είναι η λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας στον Αργολικό Κόλπο καταστρέφοντας το θαλάσσιο περιβάλλον, με αρνητικές συνέπειες για τους ψαράδες της παράκτιας αλιείας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έντασης της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ – με αρχιμαέστρο την ΕΕ και το κεφάλαιο, και τους φορείς της τοπικής διοίκησης το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, το Δήμο Ερμιονίδας, με συνοπτικές διαδικασίες «fast track» παρέχεται κάλυψη στα παράνομα επιχειρηματικά σχέδια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για την αλλαγή χρήση γης, την καταπάτηση και την λεηλασία δημόσιων εκτάσεων ορινών όγκων, δασών, μεγάλων τμημάτων ακτογραμμής στην Αργολίδα


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στις 21 Νοεμβρίου 2011 της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΕΠ), για την «τουριστική αξιοποίηση περιοχής Δέλπριζα» στο Δήμο Ερμιονίδας, με φορέα υλοποίησης του έργου την «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED»της «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED»

Ενώ το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Αργολίδας ( έγγραφο αρ. πρωτ. 4299/ 28.09.2011 προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου) είναι αρνητική για την «τουριστική αξιοποίηση περιοχής Δέλπριζα» στο Δήμο Ερμιονίδας, με φορέα υλοποίησης του έργου την «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED» (ο σχετικός φάκελος ΜΠΕ έχει διαβιβαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο με το αρ. πρ. οικ. 130584/2285/29.08.2011 έγγραφο ΥΠΕΚΑ), με συνοπτικές διαδικασίες εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) στην Τρίπολη στις 21 Νοεμβρίου 2011.

Η έρευνα, τα συμπεράσματα και η εισήγησή και του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Αργολίδας επιβεβαιώνουν τις επιστημονικά τεκμηριωμένες καταγγελίες του ΚΚΕ στη Βουλή και της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ερμιονίδας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, των εργαζομένων των κατοίκων της Κοιλάδας για την ποιότητα και την ποσότητα του νερού και την ανεξέλεγκτη λειτουργία της λίμνη βοθρολυμάτων στο κάμπο του Κρανιδίου και τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

 Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΤΑΨΉΦΙΣΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στις 21 Νοεμβρίου 2011 την πρόταση για την «τουριστική αξιοποίηση περιοχής Δέλπριζα» στο Δήμο Ερμιονίδας, με φορέα την εταιρεία «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED» γιατί είναι παράνομη , επικίνδυνη και καταστροφική για τους φτωχούς ψαράδες, τους αγρότες, γενικότερα εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και το περιβάλλον της περιοχής.

 Η εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας προς το Περιφερειακό . Συμβούλιο Πελοποννήσου είναι αρνητική για τη νέα τροποποίηση που ζητάει η εταιρεία «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED», με την οποία η έκταση του γηπέδου για την κατασκευή του ξενοδοχείου (5 αστέρων και 721 κλινών), του γηπέδου γκολφ (18 οπών) και των συνοδών έργων αυξάνεται από 739,5 στρέμματα . στα 1364,2 στρέμματα. Η αρνητική εισήγηση της Υπηρεσίας στηρίζεται στην αποτυχία της ΜΠΕ να τεκμηριώσει :

1.Ότι η εγκατάσταση θα τροφοδοτείται με επαρκές και κατάλληλο νερό ύδρευσης που δήθεν θα προέρχεται από τους υδατικούς πόρους της περιοχής μέσω του Δήμου Ερμιονίδας. Οι ισχυρισμοί της εταιρείας «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED» και της ΜΕΠ είναι ανυπόστατοι, γιατί τεκμηριωμένα από του υδάτινους πόρους της περιοχής δεν μπορούν να καλυφθούν οι σημερινές μεγάλες ανάγκες του Δήμου Ερμιονίδας.

2.Οι ενέργειες της ΔΕΥΑ Κρανιδίου για την κατασκευή Μονάδας Αφαλάτωσης στα Χώνια της Κοιλάδας είναι παράνομες τόσο σε ότι αφορά τα τεχνικά και περιβαλλοντικά ατελή στοιχεία, καθώς και τη μεθόδευση που επιλέχθηκε από το Δ. Σ της ΔΕΥΑΚ να συνεργάζεται με την εταιρεία την «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED», χωρίς να τεθεί το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κρανιδίου - Ερμιονίδας και στο Τοπικό Συμβούλιο Κοιλάδας. Η αγαστή συνεργασία της ΔΕΥΑΚ με την εταιρεία την «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED» αποκαλύπτεται από το έγγραφο της ΔΕΥΑ Κρανιδίου αρ. πρωτ. 342/29-2-2008 προς την εταιρεία «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED», και την απάντηση με το αρ. πρωτ.395/5-3-2008 έγγραφο της εταιρείας.

3. Είναι ψευδής - ανυπόστατος ο ισχυρισμός της εταιρείας «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED» και της ΜΕΠ ότι θα τροφοδοτείται «…για την άρδευση του χλοοτάπητα και περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου γκολφ και ξενοδοχείου,… [με τη] χρήση των επεξεργασμένων υγρών (τριτοβάθμιας επεξεργασίας ως προς τη διύλιση και απολύμανση) της ΕΕΛ Κρανιδίου…», ως «βασική λύση επιλογής. Γιατί δεν υπάρχει τριτοβάθμια επεξεργασία στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων (ΕΕΑΛ) Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας, ενώ η με αρ. πρωτ. 1089/19.4.2004 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της μονάδας αυτής τροποποιήθηκε στη συνέχεια με την αρ. πρ.4995/19.12.2005 ΑΕΠΟ, έχει λήξει από τις 31.12.2010


4. Στα επιχειρήματα της Υπηρεσίας προσθέτουμε, ακόμη, ότι σύμφωνα με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 145116/11 (ΦΕΚ 354 Β’ 8-3-2011) για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων και άλλων υγρών αποβλήτων, τίθενται συγκεκριμένοι και αυστηροί όροι και διαδικασίες για την επαναχρησιμοποίηση της εκροής των επεξεργασμένων λυμάτων περιλαμβανομένης της άρδευσης των γηπέδων γκολφ και των ελεύθερων χώρων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων (άρθρο 6, παρ.2). Ειδικότερα ως προς τις βασικές συμβατικές παραμέτρους, τίθενται οι παρακάτω ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές, σύμφωνα με τον Πίνακα 3 της ΚΥΑ (σε παρένθεση τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους για τα επεξεργασμένα λύματα της ΕΕΛ Κρανιδίου):

· BOD5: 10 mg/l για το 80% των δειγμάτων (20 mg/l)

· Αιωρούμενα στερεά (ss): 2mg/l για το 80% των δειγμάτων (55 mg/l)

· Ολικό Άζωτο (βλ. υποσημείωση (θ) του Πιν.3): 15 mg/l (99mg/l)

Συνεπώς, ακόμη και με τις ισχύουσες διατάξεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επενδυτικών επιδιώξεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η παραπάνω τουριστική επένδυση είναι παράνομη.

5. Ο ανυπόστατος ισχυρισμός της κυβέρνησης, της εταιρείας «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED» και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) ότι στην «τουριστική μονάδα της Δέλπριζα» στο Δήμο Ερμιονίδας θα αναπτυχθούν δήθεν 1350 θέσεις εργασίας αποτελεί μόνιμο σλόγκαν που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το μαύρο μέτωπο κυβέρνηση συνεργασίας, τοπική και περιφερειακή διοίκηση, κεφάλαιο, αυτοί που δημιουργούν την μαζική ανεργία και την φτώχεια χύνουν κροκοδείλια δάκρυα προκαλώντας την νοημοσύνη των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Η εταιρεία «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED», ΘΑ λειτουργήσει όπως η «HYDRA BEACH» η οποία φέρνει πάνω από 400 φτηνότερους εργάτες από άλλες χώρες με 250 – 300 ευρώ το μήνα- όπως και οι άλλοι τουριστικοί όμιλοι για να αυξήσουν τα κέρδη της επιχείρησης τους. Καμία εμπιστοσύνη στην εταιρεία «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED» και τα παπαγαλάκια της.

6. Επιπρόσθετα σημειώνουμε ότι εκκρεμεί προς το Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή του επαγγελματικού Σωματείου με την επωνυμία «Αλιευτικός Σύλλογος Παράκτιας Αλιείας Κοιλάδος», καθώς και κατοίκων της Κοιλάδας, ενάντια στην κατασκευή «Μονάδας αφαλάτωσης στην Κοιλάδα Κρανιδίου» (αριθ. καταθ. 2741/11-4-2088) την οποία και σας επισυνάπτουμε για την ενημέρωσή σας.



Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τονίζει τα εξής:

· Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων της Κοιλάδας είναι να μην δημιουργηθεί μονάδα αφαλάτωσης στο λιμάνι της Κοιλάδας, στην ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή, και αυτή πρέπει να τη σεβαστούν τόσο η κυβέρνηση όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

· Να αξιοποιηθεί ο Ανάβαλος και να δημιουργηθεί το τεχνικό φράγμα Ρόρου-Τζερτζελιάς για την εξασφάλιση φθηνού υγιεινού νερού για ύδρευση και άρδευση στην ευρύτερη περιοχή.

· Να γίνει άμεσα ποιοτικός έλεγχος του νερού, με λήψη δείγματος από όλο το δίκτυο και όχι μόνο από δεξαμενές, με ευθύνη του Γενικού Χημείου του Κράτους.

· Να αντικατασταθούν άμεσα όλοι οι σωλήνες αμιάντου όπου υπάρχουν στο δίκτυο ύδρευσης.

· Να αποκατασταθεί η βλάβη που έχει επέλθει στον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κοιλάδας και το κάμπο του Δήμου Κρανιδίου.

· Nα σταματήσει αμέσως η λειτουργία της παράνομης χωματερής εναπόθεσης λυμάτων και αποβλήτων, που έχει δημιουργηθεί δίπλα στην Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Αποβλήτων, στο Κάμπο του Δήμου Κρανιδίου.

· Να ολοκληρωθεί άμεσα η Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Αποβλήτων του Δήμου Ερμιονίδας και η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης για όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του νέου ενιαίου Δήμου Ερμιονίδας.

· Να προστατευθούν και να αξιοποιηθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Σπήλαιο Φράγχθι, στην Μάσσητο και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας

· Χωρίς να καταστραφεί ο φυσικός χαρακτήρας του λιμανιού της Κοιλάδας, η μεγάλη ιστορική - πολιτιστική κληρονομιά και το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, να γίνει μελέτη για την αξιοποίηση του λιμανιού για τις ανάγκες των ψαράδων και την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Είναι προκλητική η δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED» η οποία έγινε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη στις 21 Νοεμβρίου 2011 ότι η εταιρεία έχει δώσει 400.000 ευρώ σε φορείς της περιοχής, δηλαδή να εξαγοράσει την στήριξή τους στα τυχοδιωκτικά σχέδιά της!

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ζήτησε από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας την άμεση σύγκληση Λαϊκής Συνέλευσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κοιλάδας και στη συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας, για την ενημέρωση και λήψη απόφασης των φορέων και των εργαζομένων της περιοχής, πριν εκπνεύσει η ημερομηνία του 15νθημέρου προσφυγής στον Ελεγκτή Νομιμότητας κατά της απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου της 21 Νοεμβρίου 2011 για την «τουριστική αξιοποίηση περιοχής Δέλπριζα» στο Δήμο Ερμιονίδας, με φορέα την εταιρεία «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED».

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αγωνίζεται μέσα από την κοινωνική συσπείρωση της εργατικής τάξης, με τους φτωχούς αγρότες , τους ψαράδες τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους για την ανατροπή του συνόλου της αντιλαϊκής - βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ενάντια στη μαζική ανεργία, τη φτώχεια την εξαθλίωση , τη καταστροφή του περιβάλλοντος. Για άλλο δρόμο ανάπτυξης , με πρόγραμμα και κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο, με κοινωνική ιδιοκτησία σε όλους τους στρατηγικούς τομείς με Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, για την λαϊκή ευημερία

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ