Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Οι σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις για το 2011

Πηγή Έρρωσο 
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το περιοδικό Archaeology ανακοίνωσε τις 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις για το 2011. Φέτος δεν υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον όπως την περυσινή χρονιά (δείτε εδώ, το Top 10 του 2010) μιας και το έτος αυτό έχει χαρακτηριστεί σαφέστατα από τις  πολιτικές και οικονομικές αναταραχές σε παγκόσμια κλίμακα. Η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» σε χώρες με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον (Αίγυπτος, Λιβύη κλπ.) αλλά και διάφορα τεχνολογικά επιτεύγματα που βοήθησαν τον κλάδο της αρχαιολογίας  επηρέασαν φέτος το Top 10:

       Ο πρώτος «άθικτος τάφος» Βίκινγκ στο Αρνταμέρτσαν της βορειοδυτικής Σκωτίας (Έρρωσο, 21/10/2011).





       Νεολιθικό κοινοτικό κεντρικό κτίριο στο Wadi Faynan της Ιορδανίας: η ανακάλυψη ερειπίων οικοδομήματος 4.500 τ.μ. στα νότια της Ιορδανίας θα βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό της αρχιτεκτονικής της περιοχής σε ένα κρίσιμο σημείο της ιστορίας όπου η κοινωνία των περιπλανώμενων κυνηγών-βοσκών μετεξελίσσεται σε μια κοινωνία με μόνιμη σταθερή γεωγραφική βάση.




        Ερευνητικές εξελίξεις για το δέρμα του Αυστραλοπίθηκου στη Μάλαπα της Νότιας Αφρικής: οι νέες σαρώσεις στα απολιθώματα που βρέθηκαν στη σπηλιά Μάλαπα, αποκάλυψαν νέα λεπτά στρώματα ανόργανων στοιχείων που μπορεί να είναι τα υπολείμματα του δέρματος του Αυστραλοπίθηκου.

      Οι αρχαιότεροι εξημερωμένοι σκύλοι, στο Πρεντμόστι της Τσεχίας: μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η εξημέρωση των σκύλων έχει γίνει εδώ και 14.000 χρόνια. Η μελέτη όμως νέων κρανίων απέδειξε ότι υπήρξε ένα είδος εξημερωμένου σκύλου, που ξεχώριζε από τον πρόγονό του λύκο, και έζησε πριν από 31.500 χρόνια περίπου.


 Σπάνια ταφή γυναίκας-ηγεμόνα των Μάγιας: ένας καλά κρυμμένος τάφος, που γλίτωσε από τους τυμβωρύχους, στην τοποθεσία Nakum της Γουατεμάλας, μπορεί να είναι ο τάφος μιας γυναίκας ηγεμόνα των Μάγια που ηγήθηκε τον 2ο ή 3ο αιώνα μ.Χ.



    - Η Σχολή των Μονομάχων της Βιέννης (Έρρωσο, 08/09/2011)






- Υπολείμματα γεύματος σε ταφές, περιοχές Shaanxi/Xinjiang, Κίνα: σε δύο διαφορετικές περιοχές της Κίνας ανακαλύφθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση υπολείμματα φαγητών μέσα σε χάλκινα και πήλινα αγγεία, θαμμένα μέσα σε τάφους.


 Πόλεμος και εθνογένεση, λίμνη Τιτικάκα, Περού: ανασκαφές στο βορειότερο άκρο της λίμνης Τιτικάκα, έφεραν στο φως αποδείξεις ότι οι πολεμικές συγκρούσεις αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στην δημιουργία των πρώτων κοινωνιών.




            Το χαμένο φαλαινοθηρικό “Two Brothers”, Χαβάη, ΗΠΑ: ο φαλαινοθηρικός στόλος των ΗΠΑ είχε παγκόσμια εμβέλεια και μεταμόρφωσε ριζικά την οικονομία του Ειρηνικού ωκεανού κατά την δεκαετία του 1800. Ωστόσο, ελάχιστα από αυτά τα πλοία έχουν διασωθεί μέχρι τον εντοπισμό του “Two Brothers” που βυθίστηκε το 1823.


      - Οι επιπτώσεις της «Αραβικής Άνοιξης» στην αρχαιολογία: Λιβύη, Τυνησία, Αίγυπτος και Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, με την αρχαιολογία να επηρεάζεται άμεσα από τα γεγονότα. Στην Λιβύη υπάρχουν αναφορές για αρπαγή σημαντικών αρχαιολογικών θησαυρών, εγκαταστάσεις πολεμικού εξοπλισμού μέσα στην αρχαία Κυρήνεια και τη Leptis Magna και απώλεια του λεγόμενου «Θησαυρού της Βεγγάζης». Στην Αίγυπτο, η αρχαιοκαπηλία βρίσκεται σε έξαρση σχεδόν ταυτόχρονα με την εξέγερση. Επιθέσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Στην Τυνησία δεν γίνονται τόσο εκτεταμένες καταστροφές πέρα από την εύρεση 200 αρχαίων τεχνουργημάτων στην εγκαταλελειμμένη  βίλα της κόρης του Ben Ali. Η Συρία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Π   Πηγή: Archaeology Magazine