Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ερμιονίδα Κερδοφόρες μπίζνες μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος του λαού της περιοχής

Η άγρια αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. - με τη «βούλα» της ΕΕ, περνάει ως οδοστρωτήρας πάνω στα δικαιώματα και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών. Με τη στήριξη και των φορέων της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης της Αργολίδας προωθεί και στην περιοχή αυτή την καταστροφή παραδοσιακών κλάδων στη βιομηχανία, στη μεταλλουργία, στον ιματισμό, στο δέρμα, στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, από επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στους τομείς Real Estate και τις υδατοκαλλιέργειες. Με την αλλαγή χρήσης γης, την καταπάτηση και τη λεηλασία δημόσιων χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων, ορεινών όγκων, δασών, μεγάλων τμημάτων ακτογραμμής, καταστρέφουν το περιβάλλον, εκτινάσσουν την ανεργία και τη φτώχεια, με οδυνηρές επιπτώσεις στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και στο Νομό Αργολίδας.
Xιλιάδες τόνοι σκουπιδιών και λυμάτων εναποθέτονται στο σταθμό μεταφόρτωσης στη θέση Σταυρός Κλάδεμα στο τοπικό διαμέρισμα Δίδυμα και στη λίμνη βοθρολυμάτων στον Κάμπο Κρανιδίου, του Δήμου Ερμιονίδας, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και γενικότερα το περιβάλλον, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Μεγάλες κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις Real Estate που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αφού αγόρασαν με εξευτελιστικές τιμές χιλιάδες στρέμματα γης από τους αγρότες - που μέχρι τότε δεν επιτρεπόταν να κατασκευάσουν ούτε καλύβι - προχώρησαν στη δεύτερη φάση του σχεδίου τους. Το πολιτικό προσωπικό ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, με τον αντιδραστικό νόμο 2508/1997 και υπουργικές αποφάσεις, υλοποιώντας τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, διαμόρφωσαν και παρέδωσαν στο κεφάλαιο 6 Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) στην Ερμιονίδα (3 στο Κρανίδι και 3 στην Ερμιόνη) με αυξημένο συντελεστή δόμησης για εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης και εκτός οικισμών προ του 1923, καθώς και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκους - με την κατασκευή επικίνδυνου τμήματος παρακαμπτήριου δικτύου από τον κεντρικό οδικό άξονα, εκτινάσσοντας στα ύψη τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από την εκμετάλλευση της γης στην περιοχή.
Μεγάλες κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αφού αγόρασαν με εξευτελιστικές τιμές χιλιάδες στρέμματα γης από τους αγρότες - που μέχρι τότε δεν επιτρεπόταν να κατασκευάσουν ούτε καλύβι - προχώρησαν στη δεύτερη φάση του σχεδίου τους... (φωτ. μακέτας από ανάλογη δραστηριότητα στην Κύπρο)
Mόνο στο Κρανίδι δραστηριοποιούνται 178 οφ σορ εταιρείες!Σε αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο, οι καπιταλιστές, τα μονοπώλια, οι επιχειρηματικοί όμιλοι Real Estate εκμεταλλεύονται μεγάλες εκτάσεις - φιλέτα στην Ερμιονίδα, όπως στη Δέλπριζα, στο Δορούφι, στο Σαλάντι, στο Μετόχι, στο αεροδρόμιο στο Πόρτο Χέλι, στην Πετροθάλασσα, στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονα Κρανιδίου κ.α., αποκομίζοντας τεράστια κέρδη ακόμη και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης.
Η αλλαγή χρήσης γης με την άναρχη επέκταση τουριστικών μονάδων και υδατοκαλλιεργειών στον ήδη επιβαρυμένο Αργολικό Κόλπο, οι τεράστιες ελλείψεις σε νερό για ύδρευση και άρδευση, σε υποδομές συλλογής και επεξεργασίας σκουπιδιών και λυμάτων επιδεινώνουν τη ζωή των εργαζομένων, των φτωχών ψαράδων, των αγροτών, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται στην αλιεία, στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στον τουρισμό με μικρά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Η προκλητική δράση της εταιρείας «Dolphin Capital Investors Ltd» και της θυγατρικής της «Mind Compass Overseas Limited», από κοινού με τους φορείς της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης - Δήμος και ΔΕΥΑ Ερμιονίδας, πρώην ΔΕΥΑ Κρανιδίου, Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου - σε βάρος των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος της περιοχής στην Ερμιονίδα είναι χαρακτηριστική:
Xιλιάδες τόνοι σκουπιδιών και λυμάτων εναποθέτονται στο σταθμό μεταφόρτωσης στη θέση Σταυρός Κλάδεμα στο τοπικό διαμέρισμα Δίδυμα και στη λίμνη βοθρολυμάτων στον Κάμπο Κρανιδίου, του Δήμου Ερμιονίδας, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και γενικότερα το περιβάλλον, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία
Η συμμαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ενέκρινε κατά πλειοψηφία, στις 21 Νοέμβρη 2011, τη διάτρητη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για τουριστική μονάδα στην περιοχή Δέλπριζα του Δήμου Ερμιονίδας, στην οποία περιλαμβάνει την αύξηση της έκτασης από 739,5 στρέμματα στα 1.364,2 στρέμματα για την κατασκευή ξενοδοχείου (721 κλινών) και γηπέδου γκολφ (18 οπών σε 600 στρέμματα), με φορέα την εταιρεία «Mind Compass Overseas Limited», θυγατρική της χρηματιστηριακής εταιρείας «Dolphin Capital Investors Ltd», παρά την απορριπτική εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Αργολίδας και τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί στους εργαζόμενους, στους κατοίκους και το περιβάλλον της περιοχής.Το παραλήρημα του αντιπεριφερειάρχη Αναστάσιου Χειβιδόπουλου, στη γραπτή εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠΣΠ), για την έγκριση της ΜΠΕ για την τουριστική μονάδα στην περιοχή Δέλπριζα, είναι χαρακτηριστικό για το χυδαίο - αντιδραστικό πλαίσιο που
ενώνει τα αστικά κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ με τους απογόνους του φασίστα Μεταξά, το ΛΑ.Ο.Σ. στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση. Στο ΠΣΠ οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εταιρείας «Mind Compass Overseas Limited», γενικότερα των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου, όπως καταγράφεται στην ομιλία του αντιπερειφεριάρχη: «Στις παρούσες συνθήκες (...) βαρύνουσας σημασίας είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη που έχει μια τέτοιας μορφής επένδυση και ανασύρω την πρόσφατη δήλωση του περιφερειάρχη (σ.σ. Π. Τατούλη) ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί και πρέπει να επιβιώσει ακόμα και αν η χώρα καταρρεύσει»!.. Συνεχίζει με δημαγωγικές δηλώσεις, κούφια λόγια: «...επένδυση που μόλις ολοκληρωθεί θα είναι σε θέση να απασχολεί 1.350 άτομα προσωπικό». Κορύφωση του θράσους του Αναστάσιου Χειβιδόπουλου είναι η απαγγελία με θεατρινίστικο στόμφο της μετάφρασης στα ελληνικά του αγγλικού κειμένου που είναι αναρτημένο στο δικτυακό τόπο της εταιρείας «Dolphin Capital Investors Ltd» και περιλαμβάνεται στη γραπτή εισήγησή του που διένειμε και διάβασε στο ΠΣΠ. Ως ατζέντης του χρηματιστηριακού ομίλου δηλώνει: «Πιστεύουμε ακράδαντα στην "Dolphin" ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται την κοινωνία όσο η κοινωνία χρειάζεται τις επιχειρήσεις και αναλαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ευθύνη μας προς τις κοινότητες και τα περιβάλλοντα, όπου επενδύουμε. Εκπρόσωποι της εταιρείας ισχυρίζονται ότι διαθέτουν 200.000 ευρώ τον χρόνο στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης». Για να τον διορθώσει με παρέμβασή του στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Mind Compass Overseas Limited» ότι η χρηματοδότηση ανέρχεται στις 400.0000 ευρώ.
Θρασείς, προκλητικοί ισχυρισμοί και ενέργειες της εταιρείας «Mind Compass Overseas Limited» και του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου, που κατήγγειλε ο Νίκος Γόντικας, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΠΣΠ. Αναπαραγωγή των αστικών ιδεολογημάτων ότι οι καπιταλιστές, οι εκμεταλλευτές, αυτοί που εκβιάζουν, απειλούν, απολύουν, κλέβουν και στύβουν τον εργάτη έχουν δήθεν «εταιρική κοινωνική ευθύνη». Προκλητικά, κούφια λόγια και χρήματα για την εξαγορά των συνειδήσεων, τη χειραγώγηση των εργαζομένων.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) καταψήφισε στο ΠΣΠ τη ΜΠΕ για την τουριστική μονάδα στη Δέλπριζα στο Δήμο Ερμιονίδας. Με αδιάσειστα στοιχεία αποκάλυψε ότι η πρόταση της εταιρείας «Mind Compass Overseas Limited» είναι επικίνδυνη και καταστροφική για τους εργαζόμενους, τους φτωχούς ψαράδες, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και το περιβάλλον της περιοχής.
Η έρευνα, τα συμπεράσματα και η εισήγηση και του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Αργολίδας (έγγραφο αρ. πρωτ. 4299/28.09.2011 προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου) επιβεβαιώνουν τις επιστημονικά τεκμηριωμένες καταγγελίες του ΚΚΕ στη Βουλή και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Ερμιονίδας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την ποιότητα και την ποσότητα του νερού και την ανεξέλεγκτη λειτουργία της λίμνης βοθρολυμάτων στον Κάμπο του Κρανιδίου και τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Αργολίδας, με βάση αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους για το νερό του Δήμου Ερμιονίδας, στην αυτοψία που διενήργησε στο χώρο των εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων Κρανιδίου και στην βοθρολύμνη στον Κάμπο Κρανιδίου απορρίπτει τη ΜΠΕ, αναλύοντας συγκεκριμένα τους λόγους:
1. Η εγκατάσταση δεν μπορεί να τροφοδοτείται με επαρκές και κατάλληλο νερό ύδρευσης που δήθεν θα προέρχεται από τη ΔΕΥΑ (Κρανιδίου) Ερμιονίδας και τους υδάτινους πόρους της περιοχής μέσω του Δήμου Ερμιονίδας. Οι ισχυρισμοί της εταιρείας «Mind Compass Overseas Limited» και της ΜΕΠ είναι ανυπόστατοι, γιατί τεκμηριωμένα από τους υδάτινους πόρους της περιοχής δεν μπορούν να καλυφθούν οι σημερινές μεγάλες ανάγκες του Δήμου Ερμιονίδας.
2. Επιπλέον, επισυνάπτονται ενδεικτικά τα Πιστοποιητικά Ανάλυσης Νο 143479, 143313 και 143315 του νερού της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας, όπου οι τιμές τόσο της ηλεκτρικής αγωγιμότητας όσο και των χλωριούχων είναι κατά πολύ εκτός των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων, γεγονός που καταδεικνύει την ήδη κακή ποιότητα του νερού. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των υδατικών πόρων της περιοχής, από τη ραγδαία ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα που θα προκύψει από τις μεγάλες επικίνδυνες ποσότητες φυτοφαρμάκων και νερού που θα χρειαστούν για την κατασκευή και συντήρηση γηπέδου γκολφ 18 οπών, έκτασης 600 στρεμμάτων.
3. Οι ενέργειες της ΔΕΥΑ (Κρανιδίου) - Ερμιονίδας για την κατασκευή Μονάδας Αφαλάτωσης στα Χώνια της Κοιλάδας είναι επικίνδυνες, τόσο σε ό,τι αφορά τα τεχνικά και περιβαλλοντικά ατελή στοιχεία, καθώς και τη μεθόδευση που επιλέχθηκε από το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, δηλαδή να συνεργαστεί με την εταιρεία «Mind Compass Overseas Limited», η οποία και χρηματοδότησε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς να τεθεί το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο (Κρανιδίου) - Ερμιονίδας και στο Τοπικό Συμβούλιο, στους εργαζόμενους, τους κατοίκους της Κοιλάδας. Η επικίνδυνη συνεργασία της ΔΕΥΑ Κρανιδίου με την εταιρεία «Mind Compass Overseas Limited» αποκαλύπτεται από το έγγραφο της ΔΕΥΑ Κρανιδίου με αρ. πρωτ. 342/29-2-2008 προς την εταιρεία «Mind Compass Overseas Limited» και την απάντηση με το αρ. πρωτ.395/5-3-2008 έγγραφο της εταιρείας.
4. Στην Εκθεση αυτοψίας της αρμόδιας υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Αργολίδας, που έγινε στις 24/8/2011, σημειώνονται σωρεία παραβιάσεων στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων (ΕΕΑΛ) στον Κάμπο του Κρανιδίου και συγκεκριμένα:
«Η μονάδα Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων (ΕΕΑΛ) λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων, κατά παράβαση της ΥΔ Ε1β/221/1965 (ΦΕΚ 1388).
Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων, όπως προβλέπεται στην αρ. 1089/19.4.2004 Απόφαση Γεν. Γραμ. Περιφέρειας Πελοποννήσου, περί Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων της Εγκατάστασης. Αντί αυτού, υπάρχει μεγάλη φυσική, χωμάτινη δεξαμενή (βοθρολίμνη) σε παρακείμενο γήπεδο (...) που κατά την ημέρα της αυτοψίας ήταν γεμάτη. Σε αυτή τη δεξαμενή εναποτίθενται τα βοθρολύματα και από εκεί αντλούνται και οδηγούνται στην ΕΕΑΛ όπου αναμειγνύονται με τα αστικά λύματα.
Ο χώρος είναι αφύλαχτος, χωρίς καμία περίφραξη, προσβάσιμος σε οποιονδήποτε και στον οποίο επικρατεί δυσοσμία.
Ο περιγραφόμενος τρόπος προσωρινής αποθήκευσης των βοθρολυμάτων (χωρίς να έχει γίνει στεγανοποίηση) βαρύνει επικίνδυνα το περιβάλλον αφού προκαλεί ρύπανση του εδάφους και ενδεχομένως των υπόγειων νερών, και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Στη μονάδα δεν λειτουργεί χλωρίωση διότι κατά δήλωση των αρμοδίων υπαλλήλων του Δήμου Κρανιδίου την προηγούμενη της αυτοψίας χάλασε ο μηχανισμός»!
Είναι ψευδής, ανυπόστατος ο ισχυρισμός της εταιρείας «Mind Compass Overseas Limited» και της ΜΕΠ ότι θα τροφοδοτείται «...για την άρδευση του χλοοτάπητα και περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου γκολφ και ξενοδοχείου,... (με τη) χρήση των επεξεργασμένων υγρών (τριτοβάθμιας επεξεργασίας ως προς τη διύλιση και απολύμανση) της ΕΕΛ Κρανιδίου...», ως «βασική λύση επιλογής». Γιατί δεν υπάρχει τριτοβάθμια επεξεργασία στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων (ΕΕΑΛ) Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας, ενώ η με αρ. πρωτ. 1089/19.4.2004 Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων της μονάδας αυτής, που τροποποιήθηκε στη συνέχεια με την αρ. πρ. 4995/19.12.2005 ΑΕΠΟ, έχει λήξει από τις 31.12.2010.
5. Επιπρόσθετα, σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 145116/11 (ΦΕΚ 354 Β' 8-3-2011), για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων και άλλων υγρών αποβλήτων τίθενται συγκεκριμένοι και αυστηροί όροι και διαδικασίες, περιλαμβανομένης της άρδευσης των γηπέδων γκολφ και των ελεύθερων χώρων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων (άρθρο 6, παρ. 2). Ειδικότερα ως προς τις βασικές συμβατικές παραμέτρους, τίθενται οι παρακάτω ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές, σύμφωνα με τον Πίνακα 3 της ΚΥΑ (σε παρένθεση τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους για τα επεξεργασμένα λύματα της ΕΕΛ Κρανιδίου):
BOD5: 10 mg/l για το 80% των δειγμάτων (20 mg/l)
Αιωρούμενα στερεά (ss): 2mg/l για το 80% των δειγμάτων (55 mg/l)
Ολικό Αζωτο (βλ. υποσημείωση (θ) του Πιν.3): 15 mg/l (99 mg/l)
Συνεπώς, ακόμη και με τις ισχύουσες διατάξεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επενδυτικών επιδιώξεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η παραπάνω τουριστική μονάδα είναι παράνομη.
6. Οσο για τις δημαγωγικές υποσχέσεις της εταιρείας «Mind Compass Overseas Limited» και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) για θέσεις εργασίας στην «τουριστική μονάδα της Δέλπριζα» στο Δήμο Ερμιονίδας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά κούφια ρητορική. Η τουριστική μονάδα της εταιρείας «Mind Compass Overseas Limited» λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, όπως και όλοι οι τουριστικοί όμιλοι. Χαρακτηριστικά, στην τουριστική μονάδα «HYDRA BEACH» εργάζονται 300 φτηνότεροι εργάτες από άλλες χώρες με 250 - 300 ευρώ το μήνα για δουλειά 14 - 16 ώρες τη μέρα, στην καλοκαιρινή περίοδο. Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείχνουν οι εργαζόμενοι της περιοχής στην εταιρεία «Mind Compass Overseas Limited» και τα παπαγαλάκια της.
7. Σημειώνουμε ότι εκκρεμεί προς το Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή του επαγγελματικού Σωματείου με την επωνυμία «Αλιευτικός Σύλλογος Παράκτιας Αλιείας Κοιλάδος», καθώς και κατοίκων της Κοιλάδας, ενάντια στην κατασκευή «μονάδας αφαλάτωσης στην Κοιλάδα Κρανιδίου» (αριθ. καταθ. 2741/11-4-2008).
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αγωνίζεται ενάντια στην καταστροφική αντιλαϊκή δράση των μονοπωλιακών ομίλων και του πολιτικού προσωπικού τους. Διεκδικεί:
-- Να μη δημιουργηθεί μονάδα αφαλάτωσης στο λιμάνι και στα Χώνια της Κοιλάδας.
-- Να αξιοποιηθεί ο Ανάβαλος και να δημιουργηθεί το τεχνητό φράγμα Ρόρου - Τζερτζελιάς για την εξασφάλιση φθηνού υγιεινού νερού για ύδρευση και άρδευση στην ευρύτερη περιοχή.
-- Να γίνει άμεσα ποιοτικός έλεγχος του νερού, με λήψη δείγματος από όλο το δίκτυο και όχι μόνο από δεξαμενές, με ευθύνη του Γενικού Χημείου του Κράτους.
-- Να αντικατασταθούν άμεσα όλοι οι σωλήνες αμιάντου όπου υπάρχουν στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Ερμιονίδας.
-- Να αποκατασταθεί η βλάβη που έχει επέλθει στον υδροφόρο ορίζοντα και στο περιβάλλον στον Κάμπο του Κρανιδίου και το Δημοτικό Διαμέρισμα Κοιλάδας.
-- Να σταματήσει αμέσως η λειτουργία της παράνομης χωματερής εναπόθεσης λυμάτων και αποβλήτων, που έχει δημιουργηθεί δίπλα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στον Κάμπο του Κρανιδίου.
-- Να ολοκληρωθεί άμεσα η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στον Κάμπο του Κρανιδίου και η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης για όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του ενιαίου Δήμου Ερμιονίδας.
-- Να προστατευθούν και να αξιοποιηθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Σπήλαιο Φράγχθι, στη Μάσσητο και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας.
-- Χωρίς να καταστραφεί ο φυσικός χαρακτήρας του λιμανιού της Κοιλάδας, η μεγάλη ιστορική - πολιτιστική κληρονομιά και το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, να γίνει μελέτη για την αξιοποίηση του λιμανιού για τις ανάγκες των ψαράδων και την ανάπτυξη του ήπιου θαλάσσιου τουρισμού.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε την άμεση σύγκληση Λαϊκής Συνέλευσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κοιλάδας και στη συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας, για την ενημέρωση και λήψη απόφασης των φορέων και των εργαζομένων της περιοχής, πριν εκπνεύσει η ημερομηνία του 15νθημέρου προσφυγής στον Ελεγκτή Νομιμότητας κατά της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου της 21ης Νοέμβρη 2011, για την τουριστική μονάδα στη Δέλπριζα στο Δήμο Ερμιονίδας, με φορέα την εταιρεία «Mind Compass Overseas Limited».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αγωνίζεται μέσα από την κοινωνική συσπείρωση της εργατικής τάξης, με τους φτωχούς αγρότες, τους ψαράδες, τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους για την ανατροπή του συνόλου της αντιλαϊκής βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ενάντια στη μαζική ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Για άλλο δρόμο ανάπτυξης, με πρόγραμμα και κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο, με κοινωνική ιδιοκτησία σε όλους τους στρατηγικούς τομείς, με Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, για τη λαϊκή ευημερία.

Του
Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
*Ο Γιώργος Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ