Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Αφαλάτωση στην επαρχία της φαιδράς πορτοκαλέας

Του Βασίλη Γκάτσου
Το επισυναπτόμενο είναι από το ΚΑΠΕ. Διαβάστε το μετά προσοχής. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να παρουσιάσει εγκυρότερα στοιχεία για την αφαλάτωση.
Γιατί συμπολίτευση και αντιπολίτευση δεν μπαίνουν σε ένα καράβι να επισκεφτούν τουλάχιστον τη Σύρο και τη Μύκονο και τα νησιά του Αιγαίου που έχουν μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης; Να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια τις φοβερές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μονάδων αυτών, την εξαφάνιση των τουριστών, το κλείσιμο των ξενοδοχειακών μονάδων, τη φυγή των κατοίκων προς καθαρές περιοχές χωρίς αφαλατώσεις, να δουν μια Μύκονο ...έρημη από τουρίστες και κρουαζιερόπλοια; Και να μεταφέρουν στο τόπο μας αυτές τις βιβλικές εικόνες, ώστε να πειστούν και οι άπιστοι για το τι θα πάθουν αν φτιάξουν μονάδα αφαλάτωσης στην Ερμιονίδα;
Δυστυχώς, ο Καλλικράτειος Δήμος μας αντί να είναι η εστία όπου αποφασίζεται δημοκρατικά η πολύπλευρη ανάπτυξη του τόπου μας έχει γίνει τόπος αντιλογίας, κατ΄ εξοχήν τόπος όπου συνεχίζεται η άκαρπη και επιζήμια για τον τόπο ‘μεταπολιτευτική’ πορεία προς το τίποτα. Όπου για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους και για τη ‘δικαίωση’ τάχατες πολιτικών θέσεων, διεξάγονται ‘πολιτικοί αγώνες’, διάβαζε κοκορομαχίες. Και απορούν που σε αυτό δεν εμπλέκεται ο πραγματικά εργαζόμενος κόσμος της Ερμιονίδας παρ’ όλες τις προσκλήσεις και προκλήσεις που δέχεται. Μην απορείτε, γιατί πρόκειται για τον πραγματικά εργαζόμενο κόσμο που αυτή την περίοδο μαζεύει τις ελιές και τα μανταρίνια. Και που ξέρει ότι:

1.    Το φράγμα της Τζερτζελιάς δεν θα το δουν ούτε τα παιδιά του (τα αγέννητα).

2.    Τον Ανάβαλο στην καλύτερη περίπτωση μετά από 10 χρόνια, αλλά με την κρίση που έχουμε μάλλον και αυτόν θα τον δουν τα αγέννητα.
3.    Δημοτική πολιτική για τον υδροφόρο ορίζοντα, γεωτρήσεις, τοπικά φράγματα, εμπορεία νερού, κ.λ.π., θα δουν, όταν ξαναψηφίσουμε το ΠΑΣΟΚ και τα ιστορικά στελέχη του. Όχι τώρα γιατί είναι ψηφισμένα.
4.    Πλοία να φέρνουν νερό δεν θα δουν, γιατί συμφέρει καλύτερα να αδειάζουμε ....εμφιαλωμένο στις δημοτικές δεξαμενές.
5.    Υπάρχει, έστω και υποθετικά, η περίπτωση να έχουν μία ώρα την ημέρα νερό με το δελτίο, όμως δωρεάν και όσο θέλουν, αν βέβαια βγαίνει από τις βρύσες, όπως στην Αλβανία του Χόντζα.

Το μόνο που μας απομένει είναι μια βαθύτατη ευσέβεια, ώστε με λιτανείες να φέρουμε μουσσώνες στον τόπο μας. Και επειδή αυτό είναι δυσκολότατο και χρονοβόρο, ο Θεός με κάποια ‘σημεία’ θα μας έδειχνε την μέχρι τότε λύση. Για παράδειγμα: εκεί που σκάβει η Δημοτική Επιχείρηση Νερού, η αξίνα της κτυπά σε μια παλιά εικόνα! Την καθαρίζουν και βλέπουν ότι πλήθος αρχόντων κρατάνε και προσφέρουν μια αφαλάτωση στον νυν Δήμαρχο Ερμιονίδας. Οι ευρετές θορυβημένοι για την εύρεση ενός τέτοιου καπιταλιστικού σημείου που προσβάλει τον σοσιαλισμό μιας ολόκληρης περιόδου, πετάνε την εικόνα στα ανακυκλώσιμα του Αντιδήμαρχου. Ω! Του Θαύματος! Την άλλη μέρα η εικόνα είναι πάλι στο σκάμμα. Διπλά θορυβημένοι την παραδίδουν στον νυν δήμαρχο και του εξιστορούν το θαύμα! Τριπλά θορυβημένος ο νυν τρέχει να ζητήσει ερμηνεία και ορμήνια από τον τέως – πρώην Δήμαρχο Ερμιόνης, ο οποίος ως ουδέποτε ηττηθείς, ως αιώνιος και πανταχού παρόν, έχει το χάρισμα της ορθής ερμηνείας και ορμήνιας. Όντως με το που την βλέπει, και εν εκστάσει, λέγει εις τον νυν: «Παλιέ μου και αγαπημένε μου σύντροφε εν ΠΑΣΟΚ. Το κόσμημα της Ερμιόνης, το Μπουρνάκειο κλειστό γήπεδο όπου αθλείται όλη η νεολαία αλλά και όλος ο κόσμος της Ερμιόνης, και όπου εμείς δεν χάναμε και γιατί να την χάσουμε άλλωστε, την ευκαιρία να παρουσιαζόμαστε, είναι δωρεά πλουσίων του τόπου μας τους οποίους όλοι έχουμε ευχαριστήσει και καλοδεχτεί φυσικά της αφασικής αριστεράς όχι μη εξαιρούμενης αλλά πρωτοστατούσης. Σε αυτό συνέβαλα και εγώ, γιατί οι πλούσιοι συντοπίτες μας ήταν και φίλοι μου, αλλά είχα και την αποδοχή του κόσμου, γιατί δεν γνώρισα μαγαζάτορα να μη θέλει πλούσιους πελάτες, αγρότη να μη θέλει να πουλήσει τη γη του σε πλούσιους, εργολάβο να μη θέλει να πάρει τη δουλειά πλούσιας βίλας και εργαζόμενο του τουριστικού τομέα να θέλει αμέτι μουχαμέτι να πιάσει δουλειά σε αγροτικό πανδοχείο πακιστανών.
Ομοίως λοιπόν πράξε προς ανάμνησή μου. Κάνε μια επιτροπή με πρόεδρο τον εαυτό σου, μέλος οπωσδήποτε τον Αντιδήμαρχο γνώστη των διαδικασιών και μετά όποιον άλλον θέλεις. Σας κάνω τη χάρη να έλθω και Γω, οπωσδήποτε όμως και ο σεβαστός μητροπολίτης μας. Να πάμε και να πιάσουμε τους πολύ πλούσιους που συμβαίνει να έχουν και αυτοί μεγάλη ανάγκη νερού, τους μεγαλοξενοδόχους και τα γκολφ που και αυτοί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να νερό, και να τους παρακαλέσουμε να μας δωρίσουν μια αφαλάτωση που για 15 χρόνια θα λύσει το πρόβλημά τους αλλά και το πρόβλημα όλων των οικισμών μας σε αντιστάθμισμα των περιορισμών που οι μεγάλες ιδιοκτησίες και τα μεγάλα ξενοδοχεία επιβάλλουν στον τόπο μας. Μετά θα μας είναι αχρείαστη γιατί θα έχει έλθει ο Ανάβαλος, φυσικά από θαύμα δικό σου σύντροφέ μου. Ανάγκα και θεοί πείθονται πόσο μάλλον όταν είμαστε υπηρέτες του λαού».

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
Ανοίξτε τον σύνδεσμο ( ΚΑΠΕ )
  https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=5234e7285e&view=att&th=13412d2d76fb93ad&attid=0.1&disp=safe&zw