Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Καινούργια δεδομένα για τους πρώτους Homo sapiens της Αργολίδας

Ποιοί ζούσαν στις σκοτεινές γωνιές του σπηλαίου Φράγχθι;


Το Φράγχθι στην Αργολίδα δεν είναι ένα ακόμα σπήλαιο της Πελοποννήσου. Είναι μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις στα Βαλκάνια, με σπουδαία ευρήματα που μέχρι πρόσφατα τοποθετούσαν την περίοδο κατοίκησής του από το 20000 έως το 3000 π. Χ.
Μια νέα αρχαιολογική έρευνα, ωστόσο, έρχεται να ρίξει ακόμα περισσότερο φως στις σκοτεινές γωνιές του, μεταθέτοντας την περίοδο αυτή πολλές χιλιάδες χρόνια πιο πίσω -έως και 15.000 χρόνια-, όταν στο Φράγχθι ζούσαν οι πρώτοι Homo sapiens.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τη δρ. Κατερίνα Δούκα, ερευνήτρια, η οποία από το 2005 ασχολείται με την εξέλιξη και εφαρμογή της μεθόδου χρονολόγησης με άνθρακα-14 στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η ίδια μελέτησε χάντρες από θαλάσσια όστρεα που βρέθηκαν στο σπήλαιο, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας νέες μεθόδους ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα 14
Με τα καινούργια δεδομένα, η γνώση μας για τους πρώτους Homo sapiens της Αργολίδας διευρύνονται.
Η ανακάλυψη στο Φράγχθι είναι πολύ σημαντική και για έναν ακόμη λόγο.
Θα βοηθήσει τους ειδικούς, που προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της προϊστορικής έρευνας: τους λόγους που οδήγησαν στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ και στην επικράτηση του είδους μας.
Real  Έλλη Βασιλάκη