Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – Η Λύση

Ομιλία Αλέξη Μανθεάκη, Προέδρου της IPSACI, στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 10.12. 2010
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την εξαιρετική τιμή που μου έκαναν να βρίσκομαι εδώ και να μπορέσω να σας μιλήσω για λογαριασμό της International Parthenon Sculptures Action Committee ( www.ipsaci.com ) που εκπροσωπώ.
Η IPSACI είναι μια ακτιβιστική πολιτιστική μη κερδοσκοπική οργάνωση με 192,121, εγγεγραμμένα μέλη, η μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο που υπηρετεί τον αγώνα της επανένωσης. Έχουμε μόνο δύο χρόνια ζωής, αλλά το μήνυμα μας για την άμεση επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, είχε συγκινητική αποδοχή. Επιλέξαμε ως έδρα την Νέα Ζηλανδία, μια χώρα πολύ φιλική πολιτικά στο θέμα των Γλυπτών και μάλιστα η βουλή τους ψήφισε ομόφωνα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.Η IPSACI έχει μόνιμη παρουσία σε όλες τις χώρες του κόσμου και κυρίως στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στην Αυστραλία, και φυσικά στην Νέα Ζηλανδία. Το ΔΣ μας αποτελείται από Έλληνες και ξένους,
Έχουμε δύο απαραβίαστες αρχές :
Α – Τα γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα.
Β- Δεν εννοείται οποιαδήποτε μορφή δανεισμού γιατί όπως ξέρουν οι νομικοί, ο δανεισμός προϋποθέτει ότι ο δανειζόμενος αναγνωρίζει ότι η κυριότητα του αντικειμένου ανήκει στον δανειστή.
Μάλιστα δημιουργήσαμε την IPSACI έχοντας θορυβηθεί με την διαφαινόμενη κόπωση της Ελληνικής

Με χρώματα τα γλυπτά του Παρθενώνα

                     

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Καταφύκι

Αντιγράφουμε απο τους Ιχνηλάτες: http://orangespotters.blogspot.com/2011/01/blog-post_6677.html

Σωστή αναφορά.Θα το τυπώσω και θα το  μεταφέρω και εγώ στη Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Ερμιονίδος και φυσικά στο τοπικό συμβούλιο των Φούρνων.
Και να μην ξεχνάμε ότι τη καταστροφή την προκάλεσε η ανόητη προσπάθεια της τότε Κοινότητας Ερμιόνης να φτιάξει δρόμο στο φαράγγι  με την προοπτική να πουληθουν μερικά χτήματα απο τη πλευρά της Ερμιόνης σε μεγαλύτερη αξία.
Η κινητοποίηση ήταν καθολική απο τους κατοίκους των Φούρνων με επικεφαλής τον κ Γιάννη Βαρκαρόλη  θυμάμαι ,αλλά είχαμε εξαιρετική υποστήριξη απο πολλους κατοίκους  της Ερμιονίδος αλλα και απο ανθρώπους επιστήμονες εκτός Ερμιονίδας πραγματικούς ανιδιοτελείς πρωτοπόρους του Οικολογικού Κινήματος που τότε δεν ήταν της μόδας. και φυσικά λυσσαλέα αντίδραση απο την τότε Κοινότητα Ερμίονης και τους ενδιαφερόμενους για το PRoject.Παντως απο ότι θυμαμαι στο παρα ένα το γλυτώσαμε.
.Δεν είναι να  βρούμε τώρα που ανήκει το Φαράγγι  γιατι ανήκει σε όλους τους πολίτες  του Δήμου και όχι μόνο..
Και επίσης η συγκεκριμένη απόφαση είναι η πρώτη που εκδόθηκε απο το Συμβούλιο Επικρατείας και είναι οδηγός για όλες τις επομένες ανακηρύξεις.Πάντως και τότε  ολοι με τους "οικολόγους" τα είχανε αλλα χάρις αυτούς μπορεί ο κόσμος να κάνει την βόλτα του σε αυτό το ξεχωριστό μέρος.

 Πιστεύω ότι δεν θα ξαναγίνει...
Και με την ευκαιρία να επισημανουμε ότι το Φαράγγι δεν έχει κανένα σύστημα πυρασφάλειας ούτε έχει ιδιαίτερη θέση στο σχεδιασμός της Πυρασφάλειας της περιοχής (Περιπολία πυροσβεστικού οχήματος  κλπ ,κατασκευή δεξαμενής νερού).
 
Θ.Δ

Να συμπληρώσουμε (για την ιστορία) ότι  στην  ανόητη  όπως σωστά λέτε, τότε προσπάθεια της κοινότητας Ερμιόνης, αντιστάθηκαν αρκετοί   Ερμιονίτες και Ερμιονίτισσες.
Μια εξ αυτών (για να τους εκπροσωπήσω) και  η υπογράφουσα,
Ρίνα Λουμουσιώτη 

.

Το Καταφύκι δεν είναι πίστα μοτοκρός..

Με έκπληξη την πρωτοχρονιά, στη βόλτα μας στο Καταφύκι, είδαμε ίχνη από ρόδες μηχανής σε όλο το μονοπάτι που βγάζει μέχρι τα Παπούλια.
  Χθες το απόγευμα που είμαστε ξανά στη γέφυρα, ένας δαιμονισμένος θόρυβος που αντανακλούσε σε όλο το φαράγγι και έκανε τα πουλιά να πεταχτούν τρομαγμένα, έδωσε απάντηση στην απορία μας..
 Δύο μηχανές μοτοκρός, διέσχιζαν το φαράγγι..
 Ερχόντουσαν από τα Παπούλια και βγήκαν προς τον κάμπο της Ερμιόνης.
 Κατανοούμε το βαθμό δυσκολίας της διαδρομής για αγώνες, όμως το Καταφύκι δεν είναι πίστα για μοτοκρός.
 Είναι καταφύγιο πουλιών και άγριων ζώων και οφείλουμε να μη διαταράζουμε τον χώρο τους, αλλά να τον σεβόμαστε και να τον προστατεύουμε.
 Να θυμίσουμε στους  μοτοσυκλετιστές, ότι μετά από απόφαση του ΣτΕ 772/1992, το φαράγγι προστατεύεται ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και καταφύγιο άγριας ζωής.  Ας αφήσουμε και κάτι ανέπαφο!

  Εμείς θα κάνουμε ανάλογη  αίτηση -καταγγελία, στον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ερμιόνης και θα κοινοποιηθεί στο  Δήμο Ερμιονίδας, περιμένοντας άμεση λύση.

Παλαιότερα αφιερώματα  για το Καταφύκι
Καταφύκι-καταφύγι

Η αίτηση-καταγγελία που καταθέσαμε σήμερα:
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Ερμιόνη 7-1-2011                                                                                                                 Προς
τον κο Ιωάννη Κρητσωτάκη
Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Ερμιόνης

Κοινοποίηση
Κο Καμιζή, Δήμαρχο Ερμιονίδας
Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Ερμιόνης
Κύριε πρόεδρε,
Σας καταγγέλλουμε ότι το φαράγγι Καταφύκι, στο μονοπάτι από την Ερμιόνη έως τα Παπούλια, το διασχίζουν παράνομα μηχανές μοτοκρός.Όπως γνωρίζουμε , μετά από απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, 772/1992, το φαράγγι προστατεύεται ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και καταφύγιο άγριας ζωής και μια τέτοια παράνομη δραστηριότητα διαταράσσει τον προστατευόμενο και πολύτιμο από φυσικής κληρονομιάς, χώρο.
Παρακαλούμε να επιληφτείτε του θέματος άμεσα.

Για την «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ»
Γαρυφαλλιά Δέδε
Ρίνα Λουμουσιώτη
Αθηνά Μπουκουβάλα
Αγγελική Μαντζαβίνου
Βενετία Σχοινά
Κική Βεντουρή Σέρφα

Άμαξες

Του Γιάννη Λακούτση

                      Τα τσίλικά σου τ' άλογα
λεβέντη αραμπατζή μου
κάθε πρωί που θα τα ιδώ
μου κόβουν τη ζωή μου.
(" Ο αραμπατζής" του Μάρκου Βαμβακάρη)

            Απο το έλκυθρο στο ΤΑΞΙ
Απο τα προϊστορικά χρόνια, ο άνθρωπος προσπάθησε να βρεί τρόπους για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα προς το ζήν. Στην πιο πρωτόγονη μορφή μεταφορών, χρησιμοποίησε τον εαυτό του ως μέσον. Αργότερα εξημέρωσε διάφορα ζώα (βούβαλοι,βόδια, άλογα, σκυλιά) και τα χρησιμοποίησε στην έλξη πρωτόγονων ελκύθρων. Η άμαξα γεννήθηκε απο την προσαρμογή του τροχού στο έλκηθρο ( που ήταν γνωστό απο το 7.000 π.χ ). Ηταν επινόηση των Σουμερίων και των Χεταίων στη Μεσοποταμία, γύρω στο 3.500 π.χ. Τοποθέτησαν κάτω απο το έλκυθρο χονδροειδείς κυλίνδρους απο κορμούς δένδρων. Οι κύλινδροι περιστρέφονταν αντί να σύρονται, πράγμα που μείωνε σημαντικά την τριβή. Η απαραίτητη εργασία μειωνόταν, αυξανόταν όμως ο χρόνος, αφου οι κύλινδροι έπρεπε να μεταφέρονται απο το πίσω μέρος του ελκύθρου, και να τοποθετούνται πάλι μπροστά του. Εκείνο που χρειαζόταν ήταν ένας άξονας με τροχούς. Δεν ξέρουμε πως ακριβώς έγινε αυτή η επινόηση, να τοποθετηθούν δηλαδή δυο κύλινδροι, ένας στο μπροστινό και ένας στο πίσω μέρος του ελκύθρου, με τέτοιον τρόπο ώστε να κυλούν συγκρατούμενοι στην θέση

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Λίγο πρίν το τρίτο "Εν Ιορδάνη.."


"Γιάλα-γιάλα"

Συμμετείχαν με τη σειρά τους και φέτος οι νέοι μας στο όμορφο έθιμο του "Γιάλα-γιάλα". 
Ήταν οι : Κωνσταντίνος Δεστές, Στρατής Ζωγράφος, Δημήτρης Σαμιώτης, Τάσος Λαλούσης, Ζώης Καρακατσάνης, Αχμέτ Ελζάβαϊης, Μιχάλης Κομμάς , Παναγιώτης Πλατανίτης, Κωνσταντίνος Δημαράκης, Αντώνης Κρητικός και  Αντώνης Λαζάρου.

Tο Σταυρό έπιασε  ο Αντώνης Κρητικός και την εικόνα ο Αντώνης Λαζάρου
 
Πλήθος κόσμου ήρθε να το παρακολουθήσει.
Και του χρόνου..

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ξεχωριστά έθιμα των Φώτων στην Αργολίδα

Πως περιγράφουν το έθιμο ''γιάλα-γιάλα'' της Ερμιόνης,  που όλοι μας καμαρώνουμε, αλλά και της Νέας Κίου.

Στην περιοχή της Ερμιόνης έχουν το έθιμο του ''γιάλα-γιάλα'', όπου την παραμονή των Φώτων οι νέοι, κυρίως αυτοί που θα καταταγούν στο στρατό, στολίζουν τις βάρκες στο λιμάνι με κλαδιά από φοίνικες. Τη νύχτα φορώντας παραδοσιακές στολές τραγουδούν και περνούν σπίτι - σπίτι δεχόμενοι κεράσματα, φτάνοντας το πρωί στο λιμάνι όπου ανεβαίνουν στις στολισμένες βάρκες και τις κουνούν με δύναμη συνεχίζοντας το τραγούδι ''γιάλα-γιάλα'' μέχρι να γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Σταυρού και την εικόνα της Θεοτόκου στην θάλασσα που θα βουτήξουν για να τα πιάσουν.

Στην κωμόπολη της Νέας Κίου, λίγα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, που αποτελεί ιστορική συνέχεια της Κίου της Μικράς Ασίας, αναβιώνουν Μικρασιατικά έθιμα από την Κίο, με ρίψη του νεότερου καπετάνιου στη θάλασσα και τον πυροβολισμό των γκαζοτενεκέδων. Στην Νέα Κίο, παραμονή της εορτής αυτός που έπιασε τον Σταυρό πέρσι θα παραδώσει στον ιερέα τον τίμιο Σταυρό που όλη την χρονιά είχε στο σπίτι του για ευλογία. Ανήμερα των Φώτων μετά την Θεία Λειτουργία στο ναό της Αγίας Ειρήνης και την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού, κλήρος και λαός κατευθύνονται στην παραλία, όπου στην ειδική εξέδρα που έχει κατασκευάσει ο Δήμος θα γίνει η τελετή αγιασμού των υδάτων και η κατάδυση του τιμίου Σταυρού, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Ιακώβου, ο οποίος θα ρίξει τον τίμιο Σταυρό, που είναι δεμένος με βαρίδια στην θάλασσα για να πάει στο βυθό και μετά την ανάσυρσή του θα ''πάρει το μπάνιο του'', όπως προστάζει το έθιμο, ο νεότερος καπετάνιος της Κίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το έθιμο του πυροβολισμού των τενεκέδων που έχουν τοποθετηθεί ανοικτά στην θάλασσα κι επιπλέουν, ένα έθιμο που τα τελευταία χρόνια είδε την αναβίωσή του κι έχει βαθιά τις ρίζες του στην Κίο της Μ. Ασίας.
ert

Ο φράχτης


Αναρωτιόμαστε, ο φράχτης είναι για να μην μπαίνουν όσοι τώρα δεν χρειαζόμαστε ή να μην βγαίνουμε εμείς, τώρα που μας χρειάζονται;


Έχω έναν καφενέ..


Αφιέρωμα στους καφενέδες
Έλλη Βασιλάκη

 Καφενόβιοι συμπολίτες συνωθούνται,
σε καρέκλες καφενείων χασμουριούνται.
Ξημεροβραδιάζονται έτσι κάθε μέρα,
πέρα βρέχει, πέρα βρέχει, πέρα-πέρα.

 Παραγγέλνουν ένα σκέτο καφεδάκι,
παίζουν και το απαραίτητο ταβλάκι.
Κι άλλοι μεταξύ δύο στηλών Προπό
λύνουνε το Μεσοανατολικό.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ο επερχόμενος, ο πρώτος μετά Μνημόνιον, χρόνος θα αποδειχθεί κατά τους επαϊοντες και ο πλέον κρίσιμος. Κατά τη διάρκεια του, η πατρίδα μας είτε θα πάρει οριστικά την άγουσα προς την έξοδο από το ευρώ και την τυπική της χρεωκοπία είτε θα παραμείνει με ανοιχτές τις προοπτικές της για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Ολοένα και περισσότεροι παραδέχονται ότι το παραπάνω στοίχημα κάθε άλλο παρά είναι αμιγώς ελληνικό. Πως η δική μας σωτηρία προαπαιτεί την ισχυρή και αταλάντευτη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξακολουθήσει να υπάρχει και να διαδραματίζει βαρύνοντα διεθνή ρόλο. Πως με τυχόν ελληνική «καταστροφή» (τα εισαγωγικά σημαίνουν ότι η ζωή έτσι κι αλλιώς πάντοτε συνεχίζεται) θα ξεκινήσει το ξήλωμα του ευρωπαϊκού πουλόβερ και ο κόσμος εφεξής δεν θα’ναι διόλου όπως τον ξέρουμε…
Το ερώτημα που αφορά κατά μείζονα λόγο όλους εμάς, τους Έλληνες πολίτες, είναι το πώς θα πορευτούμε όχι μετά από πιθανή «καταστροφή» μα ύστερα από ενδεχόμενη σωτηρία. Σε ποιους πυλώνες και με ποιες αρχές θα επανοικοδομήσουμε την κοινωνία μας.Τα κυβερνητικά μέτρα, που με τραυματική συχνά βιασύνη και βιαιότητα, αποφασίστηκαν από τον περασμένο Μάιο έως σήμερα, χωρίζονται, κατά τη γνώμη μου, σε δύο κατηγορίες:
Σε εκείνα, πρώτον, τα οποία -και αν δεν είχε ακόμα ενσκήψει η κρίση- θα όφειλαν να ληφθούν, ώστε να διορθωθούν πάγιες στρεβλώσεις και αδικίες: Η κατάργηση των σκανδαλωδών προνομίων

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Όταν χαράζει ..

 

Προσφορά αγάπης

Ενημέρωση απο τους  διοργανωτές της εκδήλωσης  των νέων της Ερμιόνης, στο APEROPIA, για φιλανθρωπικό σκοπό. 
Στιγμιότυπα από την παράδοση της επιταγής στην Χριστιανική Αδελφότητα Ερμιόνης ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ο ΕΛΕΗΜΩΝ.

 Ευχαριστούμε πολύ τις Κυρίες της Αδελφότητας που με το έργο τους έχουν αποδείξει ότι είναι πάντα κοντά στα προβλήματα της κοινωνίας και των νέων ανθρώπων.

Αμμοχάλικο beach. Ένα παλαιότερο αλλά επίκαιρο, άρθρο της Καθημερινής για τα σχέδια ΤΣΟΚΑΝΗ

(Πατήστε δυο φορές το κείμενο για να ανοίξει)

1000 τραγούδια Θεοδωράκη

Ανάρτηση μέσω Άαχεν..
Έλλη Βασιλάκη
Μια ομάδα από φίλους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη διάλεξε 1000 τραγούδια από το έργο του,  και πρότεινε την δωρεάν διάδοση των 50 CD που προέκυψαν  από χέρι σε χέρι.
Την πρόταση αυτή την αποδέχτηκε με χαρά ο Μίκης  μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή  της ΝΕΤ «Στην Υγειά Μας». Ο Χρήστος, φίλος της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη κι αυτός, επεξεργάστηκε και συμπίεσε τα 1000 τραγούδια,φροντίζοντας έτσι ώστε τα 50 CD της αρχικής συλλογής να γίνουν 10 για να χωρέσουν σε μία κασετίνα.
Επιπλέον, ο Μίκης συμφώνησε απόλυτα να γίνει η διακίνηση των 1000 αυτών τραγουδιών και  μέσα από το διαδίκτυο. Aποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η δημιουργία του

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα

  Του Γιάννη Λακούτση
             Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα 
"Την τακτική του σπιτιού μου την μεταφέρω στο δημαρχείο, αλλά σε πλατύτερα πλαίσια.Κατάλαβα οτι ο δήμος δεν είναι τίποτε άλλο απο ένα μεγάλο νοικοκυριό. "         Μαρία Μπότση-Τσαπαλίρα

Η πρώτη ενεργή ανάμειξη Ελληνίδας με τα κοινά, είναι συνδεδεμένη με τις δημοτικές εκλογές και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στον δήμο Αμαλιάδας, αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης απο τους Γερμανούς, αναδείχτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1944, για πρωτη φορά γυναίκα δήμαρχος, η φαρμακοποιός Μαρίκα Μπότση-Τσαπαλίρα."... Δεν είχα την τιμήν να ανήκω στην τάξιν των ηρωικών εκείνων γυναικών που προσέφεραν τόσα στον απελευθερωτικό αγώνα. Γι αυτό κι η έκπληξίς μου ήταν μεγάλη, όταν στίς  5   Σεπτεμβρίου του 1944 στο καφενείο της πλατείας που καθόμουνα, άκουσα ανάμεσα στην δεκαπενταμελή επιτροπή που εξέλεξε ο λαός δια βοής και  το όνομά μου. Με ειδοποίησαν, οτι έπρεπε αμέσως την άλλην ημέρα να πάω στο δημαρχείο για συνεδρίασι.Είχαμε πολλά πράγματα να επιλύσουμε. Δύο σχεδόν μήνες η πόλις ήταν χωρίς δήμαρχο και βρισκόταν σε οικτρά κατάσταση..."  " ...11 Δεκεμβρίου. Συνεδρίασις θορυβώδης στο δημαρχείο. Δεν δέχεται κανείς για δήμαρχος. Όλοι φοβούνται. Τα νέα των Αθηνών μάς έρχονται τρομακτικά ...με πρότειναν για δήμαρχο...διστάζω, αι συνθήκες δεν είναι ομαλές, υπάρχει κίνδυνος και γι αυτή τη ζωή μου... ίσως ως συμφιλιωτής πετύχω περισσότερα απο έναν άνδρα...δέχομαι με πλήρη συνείδησι των ευθυνών που

Το γραμματόσημο και ο πρώτος παραχαράκτης.


Το γραμματόσημο και ο πρώτος παραχαράκτης.

Αριστερά το πρώτο Γαλλικό γραμματόσημο (1849)
που απεικονίζει τη θεά Δήμητρα και δεξιά το Ελληνικό με τον Ερμή.
Του Γιάννη Λακούτση
Το πρώτο γραμματόσημο γεννήθηκε το 1840 στην Αγγλία. Το γραμματόσημο αυτό ονομάζεται penny black, καθώς απεικονίζει το προφίλ προτομής της βασίλισσας Βικτωρίας
σε μαύρο φόντο.
Μητέρα του είναι η Παγκόσμια Ταχυδρομική Υπηρεσία, η οποία κατάγεται από το μυθολογικό θεό των Ελλήνων, το Δία, που το πρώτο του παιδί, ο Ερμής, μετέφερε τα επίσημα και ανεπίσημα μηνύματα του ισχυρού πατέρα του. Γι αυτό το λόγο τα πρώτα Ελληνικά γραμματόσημα απεικονίζουν τον Ερμή.
Στην αρχή δεν έδιναν σημασία στο γραμματόσημο, το χρησιμοποιούσαν μόνο σαν μεσολαβητή, μεταξύ των ανθρώπων και μετά το πετούσαν σαν άχρηστο. Σιγά σιγά όμως, όσο περνούσε ο καιρός άρχισαν να το προσέχουν ιδιαίτερα. Με το πέρασμα του χρόνου έπαιρνε διαρκώς και μεγαλύτερη αξία γιατί τα περισσότερα καταστρέφονταν και έτσι ελάχιστα σώζωνταν απο τους συλλέκτες.
Σήμερα νοιώθει τη θωπεία εκατομμυρίων ανθρωπίνων χεριών και ματιών. Άπειρα είναι τα ταξίδια που έχει κάνει σ΄όλο τον κόσμο, μέχρις ότου αποσυρθεί και αράξει σε κάποια συλλογή και εκεί πλέον θα τύχει της της πιο ζεστής περιποίησης φυλαγμένο απο τη βροχή, την υγρασία, τη σκόνη μέσα σε ένα

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Μάκης Στάθης, ένας ωραίος άνθρωπος έφυγε

Απεβίωσε στέλεχος της ''Άλλης Πρότασης'' news.ert.gr: Γ. Γαλανόπουλος, Δευτέρα 3/1/2011
Σε ηλικία 52 ετών έφυγε από τη ζωή (1/1/2011) από ανεύρυσμα εγκεφάλου, ο γνωστός γιατρός του  Νοσοκομείου Άργους Μάκης Στάθης. Ο εκλιπών είχε ενεργό δράση στην αργολική κοινωνία, ήταν στέλεχος του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου, μέλος μουσικού συγκροτήματος, ενώ στις πρόσφατες εκλογές ήταν υποψήφιος σύμβουλος  στο δήμο Ναυπλίου με την ΄΄Αλλη Πρόταση΄΄.Η κηδεία του Μάκη Στάθη  έγινε σήμερα στις  3 μ.μ. από το νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης.
συν/να: ανάρτηση του Μανώλη Γιούργου
από τον μονόλογο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Αυτός και το παντελόνι του" που ο Μάκης Στάθης έζησε μοναδικά στις 26 και 27 του Δεκεμβρίου στο "Τριανόν" του Ναυπλίου  με μουσική υπόκρουση το "Μινόρε του Τσιτσάνη", στην παράσταση "Διαλεχτή Μάνα Σοφία Αγγελική Αχ να 'σουν εδώ" - συμπαραγωγή της Ατρύμων Art και του Δημοτικού Θεάτρου του Ναυπλίου.
και δεν είναι πια εδώ να το ξαναζήσει... 

[... Έλεγες και ξανάλεγες τι τυχερός που ήσουνα - αυτή ήταν από τις τελευταίες σου κουβέντες - (...) Δεν ξέρω, σ' αυτό το 20ήμερο που βρεθήκαμε με αφορμή τον Καμπανέλλη, ποιος ήταν ο δάσκαλος και ποιος ο μαθητής. Εκείνο όμως που ξέρω τώρα, είναι ότι σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς και σ' αυτόν τον κωλότοπο που μας όρισε

Νέα αρχή για τον νέο Δήμο Ερμιονίδος

Θα συμφωνήσουμε απολύτως με  τους  
Ιχνηλάτες Ερμιονίδας  Ούτε στέγη, ούτε φαγητό, ούτε τουαλέτα, ούτε ελπίδα..
Για πρωινό ψωμί με κόκα κόλα.
Έτσι φουσκώνει το στομάχι και ξεχνιέται η πέινα.
Φωτογ. Έξω απο το  Σ.Μάρκετ "Δήμητρα"

Ο Δήμος της Ερμιονίδος κάνει τα πρώτα του βήματα ...
Η δημοτική του αρχή που εκλέξαμε όλοι οι πολιτες του Δήμου μας έχει την κύρια ευθύνη να δημιουργήσει ένα αποδεκτό πλαίσιο ζωής στην περιοχή μας.Και συμπεριλαμβάνετε και η πλειοψηφεία και η μειοψηφεία ο καθένας με τον ρόλο του βέβαια..
Οι προκλήσεις είναι πολλές τόσο λόγω των νέων δυνατοτήτων που παρέχει το νέο θεσμικό πλαίσιο αλλά και λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Πρέπει να ανακαλύψουμε την συναίνεση,την ταπεινότητα και την συνεργασία για να βγούμε απέναντι χωρίς δυασανάλογες απώλειες στην κοινωνική μας συνοχή.
Ολοι οι πολίτες έχουμε κοινωνική ευθύνη παράλληλα με τις προσωπικές μας δραστηριότητες και επιδιώξεις.Με τις σημερινές συνθήκες αυτό είναι περισσοτερο απαραίτητο απο ποτέ.
Η περιοχή έχει πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα αν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα θα δούμε αύξηση της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας.

ΜΕΡΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ 2011

Του Γιώργου Φασιλή

Με μια μερική έκλειψη Ηλίου, αύριο Τρίτη 4 Ιανουαρίου, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα ανοίγει το 2011. Η έκλειψη θα αρχίσει στις 08:40 της Τρίτης, από την Δυτική Αφρική ( Αλγερία) και θα είναι ορατή από όλη την Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία. Η μέγιστη φάση της έκλειψης είναι στις 10:23 ώρα Ελλάδος και θα την δούμε όλοι εφόσον ο ουρανός δεν έχει σύννεφα. Σχεδόν 12 ώρες νωρίτερα οι Γη θα βρίσκεται στο περιήλιο της, δηλαδή στην πλησιέστερη απόσταση της από τον Ήλιο (147.105.721χλμ). Επειδή η Σελήνη θα καλύψει τον Ήλιο κατά τα δυο τρίτα το φως θα περιοριστεί αισθητά, αλλά δεν θα σκοτεινιάσει πλήρως.
Μέσα στο 2011 θα πραγματοποιηθούν άλλες 3 εκλείψεις Ήλιου, όλες μερικές, την 1η  Ιουνίου, την 1η Ιουλίου και την 25η Νοεμβρίου. Καμιά δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.
Έκλειψη Ήλιου είναι το φαινόμενο, κατά το όποιο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως απ`ότι συνήθως. Η έκλειψη μπορεί να είναι μερική ή ολική. Στην ολική το μέγεθος της Σελήνης είναι τέτοιο, που καλύπτει πλήρως το δίσκο του Ήλιου. Στην μερική βλέπουμε ένα κομμάτι του Ήλιου ΄΄φαγωμένο΄΄ από την Σελήνη. Επιστημονικά υπάρχει και ο όρος Δακτυλιοειδής έκλειψη όπου βλέπουμε ένα Ηλιακό δακτυλίδι γύρω από το σώμα της Σελήνης. Η ολική έκλειψη θεωρητικά μπορεί να διαρκέσει εως 7 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.
Στην ιστορία ως πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά ολικής έκλειψης έρχεται από την Κίνα το 2136 ή 2159 π.Χ. όπου ο Αυτοκράτορας θανάτωσε τους υπηρέτες του Χο και Χι επειδή δεν κατάφεραν να την προβλέψουν. Άλλες αναφορές φέρονται το1178 π.Χ. στην Οδύσσεια του Ομήρου και το 648 π.Χ.

«Μηδέν στο πηλήκιο», Προφητικό σχόλιο του Χρήστου Γιανναρά.

ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ: ο εξάδελφος Τέλης από το Άαχεν, προτείνει επίσης:
Ένα ανατριχιαστικά προφητικό σχόλιο του Χρήστου Γιανναρά από την "Καθημερινή" στις 27.09.2009
"Οι επερχόμενες εκλογές, στις 4 Οκτωβρίου 2009, θυμίζουν κάτι από τις αποφράδες εκείνες του Νοεμβρίου 1920, τότε που οι Ελληνες, ασυλλόγιστα και φανατισμένα, όδευαν προς τη συμφορά...."
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_18_27/09/2009_331008
 

«Μηδέν στο πηλήκιο»!
 
Tου Χρηστου Γιανναρα
Ναι, το είπε ο ανελλήνιστος: «Και τι κατάφεραν οι αντίπαλοί μας; Μηδέν στο πηλήκιο»!
Υπήρξε υπουργός Παιδείας, υπουργός Εξωτερικών, ετοιμάζεται να είναι αυριανός πρωθυπουργός των Ελλήνων. Και δεν ξέρει να ξεχωρίσει το «πηλίκον» (αποτέλεσμα της διαίρεσης δύο αριθμών) από το «πηλήκιο» (στρατιωτικό κάλυμμα της κεφαλής).
Η Ελλάδα δεν είναι ούτε γεωγραφία ούτε Ιστορία αλλοτριωμένη σε ιδεολόγημα. Είναι στάση ζωής και νόημα ζωής σαρκωμένα και τα δύο στη γλώσσα. Οσο υπήρχαν Ελληνες, πρώτη ανάγκη είχαν: «Ελευθερία και γλώσσα» (Σολωμός). Ελευθερία είναι η κατακτημένη ετερότητα, η ανάγκη να είσαι ο εαυτός σου, να αυτοκαθορίζεσαι, όχι να σε διαφεντεύουν άλλοι. Και η γλώσσα σαρκώνει την ετερότητα, καθιστά τον αυτοκαθορισμό κοινή, κοινωνούμενη πράξη.
Ο ανελλήνιστος πολιτικός αρχηγός δεν ξέρει να ξεχωρίσει το «πηλίκον» από το «πηλήκιο». Πώς να εμπιστευθούμε ότι καταλαβαίνει πού βρίσκονται τα γλωσσικά σύνορα της ελληνικής ετερότητας: ποια η διαφορά (βιωματικού φορτίου αιώνων) ανάμεσα στην «κοινωνία» και στη «societas», στη «δημοκρατία» και στη «respublica», στον «λόγο» και στη «ratio», στην «αλήθεια» και στη «veritas», στο «πρόσωπο» και στην «persona», στον «νόμο» και στη «lex». Και αν στις διαφορές αυτές δεν έχει

Σε κανέναν μην πεις που πηγαίνουμε…

Είχαμε φτιάξει ένα αμάξι
με καρυδότσουφλο. 

Μια κουβαρίστρα
βάλαμε για ρόδες.

Ζέψαμε δυο
μερμήγκια και φορτώσαμε
τριφύλλι.


Σε κανέναν μην πεις που πηγαίνουμε…


Γιάννης Ρίτσος

Φωτογραφία 7-1-2010 από την αντίστοιχη έκθεση στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, με θέμα «η ανθρώπινη μορφή στην Τέχνη» του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στην αίθουσα Δ6 «Τάκης Παπατσώνης».

Έλλη Βασιλάκη

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Βροχή καλή, σήμερα..

Βρέξει, χιονίσει, Κυριακή η Δευτέρα, νύχτα και μέρα, οι ψαράδες μας στο μεροκάματο..

Φωτ: Ρίνα Λουμουσιώτη

Το χρέος στο μικροσκόπιο

Πηγή:enet
Την εξέταση με διαφάνεια κάθε κρατικής σύμβασης που οδήγησε στη διόγκωση του χρέους, για να μάθει η ελληνική κοινωνία την αλήθεια, ζητούν με πρωτοβουλία που θα ανακοινωθεί σύντομα, οικονομολόγοι, συνδικαλιστές και προσωπικότητες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Με αίτημα το άνοιγμα των βιβλίων του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας στην ελληνική κοινωνία για να αποκαλυφθεί πώς και από ποιους δημιουργήθηκε το δυσβάσταχτο χρέος που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι Ελληνες, μία ομάδα οικονομολόγων κι επιστημόνων πήρε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Στον πυρήνα της πρωτοβουλίας, που τώρα ξεκινά, συμμετέχουν προσωπικότητες, σωματεία, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, που κάθε μέρα πληθαίνουν, καθώς υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν είναι η ΑΔΕΔΥ, η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ο ιστορικός, πολιτικός επιστήμονας και πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, Ερίκ Τουσέν κ.ά.
«Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει την πρωτοβουλία και συμμετέχει, καθώς είναι ώρα ο ελληνικός λαός, με

Φωτεινός καταράκτης

  Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα του εθνικού πάρκου Yosemite των Ηνωμένων Πολιτειών.
   Η μοναδική αυτή θέαση του καταρράκτη οφείλεται στην αντανάκλαση του ηλιακού φωτός, όταν αυτό χτυπά τον καταρράκτη με συγκεκριμένη κλίση. Είναι αρκετά σπάνιο καθώς μπορεί να παρατηρηθεί μόνο για ένα διάστημα 2 εβδομάδων στα τέλη Φεβρουαρίου.
  Για να απαθανατίσουν αυτές τις ειδυλλιακές εικόνες οι φωτογράφοι πρέπει να είναι υπομονετικοί καθώς συχνά πρέπει να προσπαθούν για χρόνια για να παρατηρήσουν το φαινόμενο. Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται να συμπέσουν δύο φυσικά φαινόμενα την ίδια χρονική στιγμή και επιπλέον τύχη.Αρχικά πρέπει να υφίσταται ο καταρράκτης, καθώς το νερό του δημιουργείται από το λιώσιμο του χιονιού στην κορυφή του βουνού. Το χιόνι λιώνει κυρίως κατά τον Ιανουάριο με απότελεσμα πολλές φορές να μην υπάρχει αρκετό χιόνι και επομένως νερό το Φεβρουάριο.
Επίσης ήλιος θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ουρανού ώστε το φώς να πέφτει στο νερό με τη  σωστή γωνία. Αυτό συμβάινει μόνο κατά τo σούρουπο το Φεβρουάριο.Τέλος θα πρέπει να μην υπάρχουν σύννεφα ή άλλο εμπόδιο στον ήλιο. Κάποιοι ήταν αρκετά τυχεροί για να απολαύσουμε τις φωτογραφίες τους. 
Αρχικά πρέπει να υφίσταται ο καταρράκτης, καθώς το νερό του δημιουργείται από το λιώσιμο του χιονιού στην κορυφή του βουνού. Το χιόνι λιώνει κυρίως κατά τον Ιανουάριο με απότελεσμα πολλές φορές να μην υπάρχει αρκετό χιόνι και επομένως νερό το Φεβρουάριο.Επίσης ήλιος θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ουρανού ώστε το φώς να πέφτει στο νερό με τη  σωστή γωνία. Αυτό συμβάινει μόνο κατά τo σούρουπο το Φεβρουάριο.Τέλος θα πρέπει να μην υπάρχουν σύννεφα ή άλλο εμπόδιο στον ήλιο. Κάποιοι ήταν αρκετά τυχεροί για να απολαύσουμε τις φωτογραφίες τους.
Γιάννης Λακούτσης

Εκεί που αλλάζει η μέρα

Δύο νησιά στον Ειρηνικό που απέχουν 900 μόνο χιλιόμετρα έχουν την ίδια ώρα αλλά διαφορά ενός έτουs      

Πρόταση του Γιάννη Λακούτση   

Είναι 31 Δεκεμβρίου ή 1η Ιανουαρίου, είναι χθες ή σήμερα;

Τα πράγματα είναι σύνθετα σε ό,τι αφορά στον διεθνή καθορισμό της ώρας και της ημερομηνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Όταν οι άνθρωποι στο νησί Σαμόα, στo  Νότιo Ειρηνικό, θα ανοίγουν σαμπάνιες για να γιορτάσουν τη νέα χρονιά, στο νησιωτικό κράτος Τόγκα,
Χάρτης του Νότιου Ειρηνικού
μόλις 900 χιλιόμετρα δυτικά, η νέα χρονιά θα είναι ήδη μίας ημέρας.
Τα δύο κράτη έχουν ακριβώς την ίδια ώρα, αλλά διαφορετικές ημερομηνίες. Πρακτικά δηλαδή όταν στην Τόγκα είναι Παρασκευή, στη Σαμόα είναι Πέμπτη. Οι κάτοικοι της Σαμόα από την άλλη πλευρά μπορούν την Παρασκευή να τηλεφωνήσουν στους φίλους τους στην Τόγκα, όπου εκεί είναι ήδη Σάββατο.

Η παγκόσμια ώρα καθορίζεται από τον μεσημβρινό του Γκρίνουιτς, κοντά στο Λονδίνο. Προς τα δυτικά η ώρα είναι πίσω, προς τα ανατολικά είναι μπροστά. Όταν είναι 11 το πρωί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Λονδίνο, αν κάποιος κινηθεί ανατολικά, είναι μεσημέρι στο Βερολίνο, 7 το βράδυ στη Σιγκαπούρη και μεσάνυχτα στην Τόγκα, όπου η μέρα τελειώνει και αρχίζει η νέα χρονιά.
To Βασίλειο των Τόνγκα είναι ένα αρχιπέλαγος 169 νήσων από τους οποίους οι 36 κατοικούνται
Αν πάλι κινηθεί δυτικά, είναι 10 το πρωί στις Αζόρες, 6 το πρωί στη Νέα Υόρκη και 3 το πρωί στη δυτική ακτή ενώ στη Σαμόα είναι μεσάνυχτα και η μέρα, η παραμονή της πρωτοχρονιάς μόλις ξεκινάει. Η διεθνής γραμμή της ημερομηνίας χωρίζει την Τόγκα από τη Σαμόα.