Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα στη Σαγκάη

Σε πελάγη ευτυχίας ζουν οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες και μαζί με τον... πρωτομάστορα Γιώργο Μορφέση προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν ότι κατάφεραν το (φαινομενικά) ακατόρθωτο στη ΣαγκάηΣε μια εποχή που τα όνειρα δεν γίνονται εύκολα πραγματικότητα, δεκατρείς Ελληνίδες και ένας προπονητής έκαναν το όνειρο τους πραγματικότητα.

Η Σαγκάη, η πολυπληθέστερη πόλη στον κόσμο, έγινε η γούρικη πόλη της ελληνικής υδατοσφαίρισης μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την εθνική γυναικών
Κατασυγκινημένος ο προπονητής Γιώργος Μορφέσης που έχει ζήσει όλες τις επιτυχίες στο γυναικείο πλευρό ως βοηθός στο πλευρό του Κούλη Ιωσηφίδη και εν συνεχεία ως επικεφαλής δεν είχε λόγια να περιγράψει αυτό που έζησε.

"Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Είναι η πρώτη φορά για μας που κατακτάμε το χρυσό μετάλλιο. Ένα όνειρο τριών ετών έγινε πραγματικότητα. Είμαστε τυχεροί και ευτυχισμένοι που το ζούμε, δεν γίνεται καλύτερα", υποστήριξε ο κ.Μορφέσης που βούτηξε μόνος του στο νερό για να... ξυπνήσει και να δει ότι αυτό που ζούσε δεν ήταν όνειρο.

"Το γουστάραμε και το κάναμε", σχολίασε η αρχηγός Κική Λιόση. Ακόμα κι αυτή που είναι συνήθως ετοιμόλογη δεν είχε λόγια να περιγράψει αυτό που συνέβη: "Δεν ξέρω τι να πω. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη το μέγεθος της επιτυχίας και μάλλον θα αργήσουμε να το κάνουμε. Το πιστεύαμε και το κατακτήσαμε, γιατί το θέλαμε πιο πολύ απ' όλους τους άλλους".

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Δημοτικη Βιβλιοθηκη Ερμιόνης

Του Βασίλη Γκάτσου
Το βιβλίο πιστός φίλος του ανθρώπου. Αρκεί να το ανοίξεις, αφού το βρεις πρώτα.

Σήμερα τα παιδιά μπορούν να πάνε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης και να επιλέξουν ανάμεσα σε 8000 βιβλία. Είναι στην κυριολεξία μέσα στα βιβλία. Ένα πανέμορφο κτήριο γεμάτο βιβλία και άνετο περιβάλλον είναι σήμερα αυτονόητο.
Δεν ήταν πριν από 45-50 χρόνια. Είμαστε στην Τετάρτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης κάπου στο 1961. Μαζεύαμε χαρτζιλίκι για να πάρουμε, άλλοι τον ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ, άλλοι τον ΓΚΑΟΥΡ ΤΑΡΖΑΝ που βγαίνανε κάθε βδομάδα. Υπήρχαν και τα ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ και τα ΜΙΚΡΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ, εικονογραφημένα και αυτά, που βγαίνανε κάθε μήνα, αν θυμάμαι καλά. Ήταν εξαιρετικά αλλά ακριβά. Άμα μας τσοντάρανε στο χαρτζιλίκι, κάτι παίρναμε κι απ’ αυτά. Και μετά αρχίζανε οι ανταλλαγές. Δώσε μου να διαβάσω αυτό για να σου δώσω αυτό που θέλεις να διαβάσεις εσύ. Μανία να διαβάσουμε το πρώτο τεύχος. Πόσο μάλλον να το έχουμε. Ήταν θέμα γοήτρου. Θυμάμαι μια φορά την χαρά που κάναμε με τον Θανάση τον Παπαφράγκο όταν στο σπίτι του ανακαλύψαμε ένα πρώτο τεύχος ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ που είχε μείνει από τα μεγαλύτερα αδέλφια του.
Στο σχολείο έφερναν την ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ και ένα άλλο, περιοδικά χριστιανικών οργανώσεων.

Οι γρίφοι της ΔΕΥΑΕΡ

Του Βασίλη Γκάτσου
Μια ανακοίνωση έβγαλε, στα ελληνικά γραμμένη, αλλά ...γρίφος, τουλάχιστον μερικά της..... εδάφια:

..... Η κατανάλωση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με αποτέλεσμα, τα αποθέματα να μην επαρκούν......

Έχει η ΔΕΥΑΕΡ καμιά λίμνη, καμιά υδατοδεξαμενή τεράστια, για να μιλάει για απόθεμα νερού;
Δύο πράγματα συμβαίνουν:
1). Οι γεωτρήσεις που έχει δεν προλαβαίνουν την κατανάλωση, είτε γιατί δεν υπάρχει αρκετό υπόγειο νερό, είτε γιατί είναι λίγες, είτε γιατί είναι μικρής δυναμικότητας.
2). Οι γεωτρήσεις δίνουν άφθονο νερό, γεμίζουν οι λειτουργικές δεξαμενές, αλλά το δίκτυο είναι ανεπαρκές για να μεταφέρει όλο αυτό το νερό στην κατανάλωση.
Γιατί αποθέματα νερού σε ταμιευτήρα δεν διαθέτει η Ερμιόνιδα. Όταν θα γίνει το φράγμα της Τζερτζελιάς τότε θα διαθέτει. Οι λειτουργικές δεξαμενές είναι ρυθμιστικές (buffer tanks) και όχι ταμιευτήρες, ώστε να μιλάμε για απόθεμα.
Και αν πράγματι θέλατε να δώσετε μία λύση για τον κρίσιμο μήνα Αύγουστο, φτιάχτε σε μια λακούβα έναν ταμιευτήρα μικρό με μεμβράνη, όπως έχουν πολλά νησιά, της τάξης των 100000 κ.μ. που

Σήμερα 5η έκθεση προιόντων στην Ερμιόνη

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ένα χαμόγελο απο το 1922, με φόντο τα Μαντράκια Ερμιόνης


Το αρχείο της  "Ερμιόνης του χθες".
 Συνεχίζουμε  να συγκεντρώνουμε την ιστορία μας, μέσα απο τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Δεν πρέπει να αφήνουμε πολύτιμες φωτογραφίες σαν κι αυτή, μεσ τα συρτάρια μας.
Ξέρετε πως θα μας βρείτε..
Αρχείο οικογένειας   Πετρολέκα
Έτος 1922 
Η Ζαχαρούλα Πετρολέκα (Σαρρή) στο πατρικό της στα Μαντράκια Ερμιόνης.
 
 
Ανάμεσα στα δάχτυλά μου,
και στη σάρκα σου
όσο σφιχτά κι αν σε κρατώ,
τρυπώνει ο χρόνος.

Του Αργύρη Χιόνη
«Ό,τι περιγράφω με περιγράφει»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΒΟΛΕΫ ΓΙΑ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/8, 18:00 - 21:00 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 6/8, 16:00 – 19:00, ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΑΠ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7/8 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ.
ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Φασιλή Μανώλη : 6934425612
Ηλιού Παναγιώτη : 6948463904
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ Η ΙΔΙΑ Η Κ. ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ.
ΜΕ ΤΙΜΗ,
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

Και το νερό με το 'δελτίο';

Του Βασίλη Γκάτσου
ΔΕΥΑΕΡ ..... η παντελώς άγνωστη επιχείρηση του Δήμου Ερμιονίδας.

Με μια ανακοίνωσή της και μάλιστα του ΔΣ και όχι της Προέδρου της (άρα άκρως σημαντική) μας αποκαλύπτει ότι το νερό στον τέως δήμο Κρανιδίου δεν επαρκεί για τους ντόπιους, ούτε μπορεί να στηρίξει την τουριστική κρίσιμη περίοδο του Αυγούστου.
Πού αυτό; Στον Δήμο όπου δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για επενδύσεις σε δεξαμενές, δίκτυα, δαπάνες μεταφοράς νερού με πλοία, καθαρισμό πηγαδιών, οράματα για Τσεριζελιές και Ανάβαλους.
Η δραματική ανακοίνωση δεν περιλαμβάνει μετρήσεις κατανάλωσης, ούτε αποθεμάτων(;). Προφανώς δε είναι σε θέση να μετρήσει η ΔΕΥΑΕΡ τίποτα, ή δεν χρειάζεται να μαθαίνουν οι πολίτες. Και η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ζητήσει στοιχεία, αφού η διοίκηση ΔΕΥΑΡ είναι με κοινή συναίνεση.
Από την ανακοίνωση μάλλον προκύπτει το συμπέρασμα ότι στην κυρίως τουριστική περιοχή Κρανιδίου – Πορτοχελίου το δίκτυο ύδρευσης έχει επεκταθεί νόμιμα ή παράνομα σε οικίες και επιχειρήσεις εκτός των αυστηρών ορίων των οικισμών που για ένα μήνα τουριστικό δεν τους νοιάζει το κόστος του νερού για να γεμίζουν πισίνες, να ποτίζουν μποστάνια, γκαζόν κ.λ.π. Το πιθανότερο είναι όχι να μη τους νοιάζει το κόστος, αλλά να έχουν ρολόγια χαλασμένα που δεν καταγράφουν και να πληρώνουν στο νέο δήμο ένα τυπικό ποσόν.
Αν πραγματικά η ΔΕΥΑΕΡ είναι εταιρεία, αν πραγματικά έχει ΔΣ και Πρόεδρο, οφείλει να δώσει μετρήσεις καταναλώσεων, να δώσει κατάσταση δικτύων νερού και μετρητών, να δώσει την εικόνα ύδρευσης όλης της Ερμιονίδας. Αν δε το κάνει αυτή, οφείλει να το κάνει η αντιπολίτευση η οποία ελέγχει την εξουσία ..... έστω και συναινώντας στο θέμα της Προέδρου.
Ο τέως δήμος Ερμιόνης γιατί δεν αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα; Δεν είχε ποτέ καλό νερό, αλλά ποτέ δεν έβαλε ‘δελτίο’.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος

Το beach party της "Παρέμβασης" στο Λαμπαγιαννά Φούρνων στις 6 Αυγούστου

Λύση από το κοινό στη «μητέρα όλων των γρίφων» ζητά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Τη «μητέρα όλων των γρίφων» ανεβάζει στο δια διαδίκτυο το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ζητώντας τη βοήθεια του κοινού για να λυθεί το μυστήριο του ενός χαμένου απόκρυφου Ευαγγελίου. Η λύση απαιτεί από τους εθελοντές γνώσεις στην αποκρυπτογράφηση. Τα αρχαία ελληνικά θα βοηθούσαν, ωστόσο, δεν κρίνονται απαραίτητα. Σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης ζητά από δεκάδες χιλιάδες εθελοντές να βοηθήσουν στη μεταγραφή των ελληνικών γραμμάτων που βρίσκονται σε δύο εκατομμύρια ψήγματα αρχαίων αιγυπτιακών παπύρων. Είναι πάπυροι που ανακαλύφθηκαν στην αιγυπτιακή πόλη Οξύρρυγχο στις αρχές του περασμένου αιώνα και χρονολογούνται μεταξύ του 500 π.Χ. και 1000 μ.Χ.
Οι ερευνητές του προγράμματος έχουν ανεβάσει στη διαδικτυακή διεύθυνση www. ancientlives. org περισσότερα από 200.000 τμήματα καθώς και τα σχετικά εργαλεία που αναγνωρίζουν χαρακτήρες. Βρήκαν μάλιστα ένα άγνωστο μέχρι σήμερα απόκρυφο Ευαγγέλιο του 3ου αιώνα με ιστορίες του Ιησού που εκδιώκει τους δαίμονες. Οι λεπτομέρειες γύρω από το εύρημα θα εκδοθούν σύντομα σε επιστημονική δημοσίευση από την Οξφόρδη.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως ανάμεσα στους παπύρους του Οξύρρυγχου που βρίσκονται στη συλλογή της Οξφόρδης θα κρύβονται και άλλες ιστορίες του Ιησού. Οι πάπυροι είναι γραμμένοι στα ελληνικά, τότε που η Αίγυπτος βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο των Ελλήνων και στη συνέχεια των Ρωμαίων. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν διαβαστεί εδώ και χίλια χρόνια. Περιλαμβάνουν αποδείξεις,

Αστρονόμοι ανακάλυψαν το μεγαλύτερο σώμα νερού στο Σύμπαν

Σε απόσταση 12 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, εντόπισαν δυο ομάδες αστρονόμων, ένα κολοσιαίο νέφος νερού το οποίο υπάρχει σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη μας. Οι δυο ερευνητικές ομάδες ισχυρίζονται πως πρόκειται για το μεγαλύτερο και το πιο μακρινό σώμα νερού στο Σύμπαν. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, έχει τη μορφή τεράστιας μάζας υδρατμών και βρίσκεται στο μακρινό κβάζαρ ΑΡΜ 08279+5255 που τροφοδοτείται από μαύρη τρύπα 20 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο. Η περιστροφή της παράγει τόση ενέργεια όση χίλια τρισεκατομμύρια ήλιοι. Το σώμα νερού απλώνεται γύρω από αυτή τη μαύρη τρύπα, σε μια «αεριώδη» περιοχή έκτασης εκατοντάδων ετών φωτός. Σύμφωνα με τους ερευνητές το σώμα νερού σχηματίστηκε όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 1,6 δισεκατομμυρίων ετών.
«Το περιβάλλον γύρω από αυτό το κβάζαρ είναι μοναδικό από την άποψη ότι παράγει αυτήν την τεράστια μάζα νερού» εξηγεί ο Ματ Μπράντφορντ από το Jet Propulsion Laboratory της NASA

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΕΝΕΣΣΗ ΟΥΙΛΙΑΜΣ "ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ"

5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ - 20η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΕΝΕΣΣΗ ΟΥΙΛΙΑΜΣ "ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ"
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΕΛΙΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΜΑΙΡΗ ΤΟΥΡΛΙΔΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΤΑΚΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: ΙΩΝ ΞΥΠΟΛΙΑΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΓΚΛΑΡΗΣ
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: ΒΙΚΥ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΓΩΓΩ ΔΡΙΔΑΚΗ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ, ΝΑΝΤΙΑ ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΥ, ΤΑΣΟΣ ΚΕΡΕΜΕΖΗΣ, ΒΑΚΗΣ ΛΑΥΚΑΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΙΜΠΑΣ, ΤΖΕΝΗ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ, ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΙΡΗ, ΕΛΕΝΗ ΝΤΑΚΟΥ, ΕΥΘΥΜΗΣ ΤΟΥΤΟΥΤΖΗΣ
ΟΡΧΗΣΤΡΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΦΟΥΕΝΤΕΣ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΡΙΑΝΟΥ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ (7)

Του Βασίλη Γκάτσου
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΓΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Μέχρι το 1960 η γη μας είχε μεγάλη παραγωγική ικανότητα για πολλά είδη προϊόντων. Κυρίαρχη παραγωγή ήταν το λάδι, σημαντική ήταν και των εσπεριδοειδών (κυρίως Μανταρίνια Ερμιόνης, επώνυμα από πολύ παλιά), σημαντική και η παραγωγή κρασιού αλλά και σιτηρών. Μη ξεχνάμε και άλλα ονομαστά προϊόντα, όπως την πατάτα Διδύμων, ρόδια Ερμιόνης, βρώμη Κρανιδίου που πήγαινε, λόγω ονομαστής ποιότητας στον ιππόδρομο για τα άλογα.
Δεν υπήρχε άκρη της Ερμιονίδας ακαλλιέργητος. Με πεζούλες έφταναν να καλλιεργούν και τις ποιο άγονες πλαγιές, συγκρατώντας το λιγοστό χώμα. Κυρίαρχα στις καλλιέργειες και τις μεταφορές ήταν τα χοντρά ζώα, κυρίαρχο εργαλείο η τσάπα και το κλαδευτήρι, κυρίαρχο μέσο άντλησης νερού το μαγγανοπήγαδο και λίγες πετρελαιομηχανές. Ρεύμα δεν υπήρχε παρά μόνο για τους οικισμούς. Ο καλλιεργητής και ο εργάτης γης πότιζαν στην κυριολεξία το χώμα με τον ιδρώτα τους. Όμως στη χαρά της παραγωγής είχε συμμετοχή όλο το χωριό με την παρουσία όλων των ηλικιών στο μάζεμα του ελαιώνα, στο θέρισμα, στον τρύγο.
Μόνιμο παράπονο των κατοίκων η ανομβρία και η έλλειψη νερού το καλοκαίρι. Αυτό δεν επέτρεπε τη δημιουργία μεγάλων περιβολιών με εσπεριδοειδή, ούτε μεγάλες υδροβόρες καλλιέργειες (ντομάτες κολοκυθάκια, καρπούζια, πεπόνια, κ.λ.π.). Η έλλειψη όμως γεωτρήσεων βοηθούσε στο να υπάρχει υπόγειο νερό λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια και έτσι οι ρίζες των ελιών έβρισκαν υγρασία και οι ελαιώνες ήταν όλοι ξερικοί. Το νερό ήταν καλό σε όλα τα πηγάδια, ακόμη και τα εντελώς παραθαλάσσια.
Ραντίσματα με φυτοφάρμακα δεν γίνονταν. Ένα διάλυμα ασβέστη με λίγο γαλαζόπετρα χρησιμοποιείτο στα εσπεριδοειδή, με ραντιστικό .... πλάτης, λίγο θειάφι για τα αμπέλια, ενώ ελάχιστοι ράντιζαν τις ελιές τους για το δάκο.

Σήμερα δεν «έχουμε νερό» και η γη είναι στεγνή. Σήμερα «δεν έχουμε κανάλια εμπορίας» και μόνη διέξοδος είναι να πάει ο παραγωγός στη Λαϊκή. Σήμερα «οι τιμές των προϊόντων μας είναι πολύ χαμηλές». Σήμερα «δεν συμφέρει καμιά καλλιέργεια». Σήμερα «κανένας νέος δεν θέλει να φάει τη

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

"Ηλέκτρα"1962. Παππά, Κακογιάννης

Παρατηρήσε​ις .... Ανακύκλωση​ς.

Του Βασίλη Γκάτσου
Παρατηρήσεις .... Ανακύκλωσης.
 1.    Τα μπουκάλιατου νερού και των αναψυκτικών προσφέρουν τεράστιο όγκο και ελάχιστο βάρος. Μία πράσινησακούλα σκουπιδιών χωράει γύρω στα 10 μπουκάλια. Αν όμως βγάλουμε το πώμα, πιάσουμετο μπουκάλι από τον πάτο και το διπλώσουμε με δύναμη, σαν να είναι εφημερίδακαι τοποθετήσουμε το πώμα αμέσως και σφικτά, τότε κλείνει αεροστεγώς και δεν παίρνειτο αρχικό του σχήμα. Τότε μία πράσινη σακούλα σκουπιδιών χωράει πάνω από 100μπουκάλια διπλωμένα. Δηλαδή αποθηκεύονται εύκολα και στο σπίτι και στο μαγαζί.
2.     Το χαρτί είναιδιαχειρίσιμο μόνον όταν είναι πατημένο σε φύλλα. Ως κουτί πιάνει τεράστιο χώρο.Και οι εφημερίδες μόνον όταν είναι τακτοποιημένες και δεμένες πιάνουν μικρό όγκο.
3.     Το πλαστικόσε φύλλο και μάλιστα αυτό της συσκευασίας με εγκλωβισμένο αέρα, πιάνει τεράστιοόγκο. Βελτιώνεται η κατάσταση μόνον όταν τυλιχθούν σαν κύλινδρος, πατηθούν καιδεθούν γερά.
 Αυτές πιστεύω ότι είναι οι κύριεςαιτίες που ενώ υπάρχουν 4 – 5 κάδοι ανακύκλωσης στην Πλατεία Πεύκο του Μαρμαρινού,τελικά ξεχειλίζουν, ενώ αν κάνουμε τα τρία πιο πάνω απλά πράγματα, επαρκούν οιμισοί κάδοι και για περισσότερο φορτίο.
Στην Πρωτεύουσα έχει αρχίσει ένα παράλληλοσύστημα ανακύκλωσης ελεγχόμενο από μετανάστες,

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Back To Black

Αργολίδα νέος τουριστικός οδηγός

www.pocket-guide.gr
Ναύπλιο,Μυκήνες, Επίδαυρος, Τολό, Πόρτο-Χέλι αλλά και τόσες άλλες αργολικές περιοχές.
Εχει δημιουργηθεί από νέους ανθρώπους με αγάπη και μεράκι για τον τόπο και στην προσπάθεια αυτή έχουν συμβάλει μέχρι τώρα, άμεσα ή έμμεσα, δήμοι, καθηγητές, ιστορικοί, μεταφραστές, φωτογράφοι, επιχειρηματίες, εφημερίδες, ραδιοφωνικοί σταθμοί αλλά και αρκετοί εθελοντές. Θα είναι ιδιαίτερη τιμή για τους δημιουργούς του να συμμετάσχετε κι εσείς στην προσπάθεια αυτή, προτείνοντας ιδέες αλλά και τρόπους βελτίωσης του Οδηγού marketing@pocket-guide.gr.Οι χρήστες του μπορούν να επωφεληθούν από τις πολλές εκπτωτικές προσφορές/κουπόνια που υπάρχουν στο εσωτερικό.

Επιστροφή στο παρελθόν;

Σταθη Ν. Καλυβα*   kathimerini
Προτού ξεσπάσει η κρίση και για μια περίπου δεκαπενταετία, θαμπωμένοι από την πρωτοφανή ευμάρεια, καμαρώναμε για την πολιτική μας παρουσία στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Οι λαοί της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης συνωστίζονταν στη χώρα μας παρακαλώντας για δουλειές που δεν καταδεχόμασταν πια. Οργανώναμε Ολυμπιακούς στην Αθήνα και κατακτούσαμε ευρωπαϊκά κύπελλα στη Λισσαβώνα. Εκείνη την εποχή είχε μεγάλη πέραση το αφήγημα της «ισχυρής Ελλάδας». Ηρθε όμως η κρίση και το διέλυσε.
Στη θέση του ξανανακαλύψαμε ένα παλαιότερο αφήγημα: της «Ψωροκώσταινας». Σύμφωνα μ’ αυτό, η ιστορική μας μοίρα είναι η διαβίωση στο περιθώριο της Ευρώπης και των ανεπτυγμένων χωρών. Οι κατακτήσεις της τελευταίας τεσσαρακονταετίας θεωρούνται πλασματικές, ένα είδος απάτης, ενώ η πορεία προς την κατάρρευση φαντάζει προδιαγεγραμμένη. Τι το θέλαμε το ευρώ; Ας επιστρέψουμε, λέει το αφήγημα αυτό, εκεί που πραγματικά ανήκουμε, δηλαδή στην εθνική μας μοναξιά, φτωχοί μεν αλλά περήφανοι.
Την τάση αυτή ενισχύει η πλειοψηφία των ξένων αναλυτών. Η Ελλάδα δεν έκανε ποτέ για το ευρώ, μας λένε, και άρα κακώς μας έβαλαν μέσα. Αρκετοί μάλιστα χτίζουν το επιχείρημά τους πάνω σε ένα ιστορικό αφήγημα που ερμηνεύει την ελληνική κρίση ως αναπόφευκτη κατάληξη