Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Για τους πορτοκαλοπαραγωγούς. Μια σημαντική είδηση

Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει ότι η μπλογκόσφαιρα αποτελεί μια ανθρώπινη κοινότητα αγγελικά πλασμένη.
Όμως σε πολλές περιπτώσεις σημαντικές ειδήσεις που παρέμειναν στα ψιλά των εφημερίδων και πίσω από τα φώτα των
μονοθεματικών ειδήσεων των καναλιών, προβλήθηκαν και έγιναν θέμα μέσω των ιστολογίων.
Θα αναδείξω λοιπόν σήμερα ένα τεράστιο θέμα που έχει να κάνει με τα οικονομικά χιλιάδων αγροτών στην Ελλάδα και των  πορτοκαλοπαραγωγών της Αργολίδας.
Σας πληροφορώ, νομίζω πρώτος, ότι οι τιμές των συμβολαίων futures του χυμού πορτοκαλιού στο χρηματιστήριο των Η.Π.Α. έκαναν σήμερα ρεκόρ όλων των εποχών. Σας παραθέτω λοιπόν το διάγραμμα της τιμής του χυμού πορτοκαλιού από το 2004 μέχρι σήμερα, όπως το ξετρύπωσα στον ιστότοπο της WALL STREET JOURNAL.

Η τιμή λοιπόν ανά λίβρα (έτσι μετράνε το βάρος οι Αγγλοσάξονες) ξεπέρασε κατά πολύ τα δύο δολάρια. Εξήγηση της ραγδαίας αυτής αύξησης της τιμής του χυμού του πορτοκαλιού είναι οι κακές καιρικές συνθήκες στη Φλώριδα που είναι το κέντρο της πορτοκαλοπαραγωγής των Η.Π.Α. και το γεγονός ότι ανιχνεύθηκε ένα επικίνδυνο  μυκητοκτόνο στο Βραζιλιάνικο χυμό. Το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως αναφέρει η WALL STREET JOURNAL (http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204124204577152612500414628.html) υπάρχουν αναλυτές  που προβλέπουν ακόμα και 50% περαιτέρω άνοδο της τιμής. Το μόνο που σας λέω είναι ότι μόνον τις τελευταίες έξη μέρες διαπραγμάτευσης η τιμή του πορτοκαλοχυμού ανέβηκε κατά 26%!!!
Για να πάρετε μια ιδέα το πού έχει διαμορφωθεί η τιμή του ευαίσθητου αυτού προϊόντος σας αναφέρω ότι μία λίβρα ισοδυναμεί με 0,45 του ενός κιλού. Κάντε λοιπόν τον υπολογισμό σας με την απλή μέθοδο των τριών για να δείτε πόσο πουλιέται ένα κιλό πορτοκαλοχυμού στις ΗΠΑ. Και αυτή η τιμή είναι ακριβώς ο οδηγός για κάθε αγοραπωλησία πορτοκαλοχυμού σε όλο τον κόσμο.
Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στην πραγματική τους θέση και ας σκεφθούμε την άμοιρη την αγροτιά της Αργολίδας. Ουδείς απολύτως  τους ενημερώνει για την τεράστια αυτή αύξηση της τιμής του πορτοκαλοχυμού και κατ΄επέκταση  της τιμής του πορτοκαλιού. Μόνον τις τελευταίες μέρες η τιμή ανέβηκε κατά  55 περίπου λεπτά ανά λίβρα (παραπάνω από ένα ολόκληρο ευρώ ανά κιλό!!!).Τη διαφορά λοιπόν αυτή ποιος τελικά την καρπώνεται, αφού η τιμή πώλησης των πορτοκαλιών στο χωράφι παραμένει καθηλωμένη; Είναι νομίζω φανερό ότι κάποιοι επιθυμούν την αγροτιά θύμα, που της δίνουν κυριολεκτικά ψίχουλα.
Η ανάρτησή μου αυτή αισιοδοξώ να γίνει προπομπός για να ξυπνήσουμε. Δεν είναι δυνατόν η τιμή του πορτοκαλοχυμού να βρίσκεται στο επίπεδο των 4,777777 δολαρίων ανά κιλό (κάντε και εσείς τον υπολογισμό) και ο παραγωγός να παίρνει δέκα και κάτι λεπτά μόνον. Πρέπει από εδώ και μπρος όλοι μα όλοι να γνωρίζουν  πόσο πουλάνε οι χυμοποιοί, πόσο αγοράζουν οι αμιτοβιομηχανίες, ποια είναι η τιμή της εξαγωγής. 


Εδώ και τώρα να τελειώσει ο εκβιασμός των αγροτών. Αν όλοι είμαστε πληροφορημένοι τότε πολλά μπορούν να αλ΄λάξουν. Αφού καταδικάσουμε τους πολιτικούς και τις πολιτικές που μας θέλουν στο σκοτάδι.
airetika