Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Οι δρόμοι γίνονται για να ενώνουν

Του Βασίλη Γκάτσου
Τα φαραωνικά έργα είναι για τους Φαραώ.

Την αναγκαιότητα των σηράγγων  Αρτεμησίου την αντιλαμβάνεταικαι μικρό παιδί. Αυτήν των σηράγγων Διδύμων; Τόσο χιόνι και ομίχλη πέφτει εκεί;Αστειότητες.
Πρόκειται για φαραωνικά έργα, δηλαδή μεγαλοπρεπή έργα πολύμεγάλου κόστους άχρηστα και επιζήμια σε όλους, πλην των Φαραώ. Βοηθάνε τηνπροβολή των εμπνευστών, πολιτικο-κομματικές επιδιώξεις, συμφέροντα τουκατασκευαστικού κλάδου και πέραν τούτων ουδέν. Εκατομμύρια € πεταμένα σε μιαπεριοχή που άλλες είναι οι ανάγκες της και άλλες οι προτεραιότητες. Φαραωνικά «σοσιαλιστικάέργα» ασχέτως αν αυτά είναι προϊόντα κομματικών εγκεφάλων Πασοκικού ή Νέοδημοκρατικούσοσιαλισμού.

Και οι δρόμοι γίνονται όχι για να φτάσουμε κάπου γρήγορα, αλλά για να ενώσουν, οικονομικά, πολιτιστικά, κοινωνικάκ.λ.π. πόλεις και χωριά. Άμα σκοπός του δρόμου Κρανίδι – Ναύπλιοήταν η συντομότερη σύνδεση, ο δρόμος από τις αρχές δεκαετίας 1950 θα είχε άλληχάραξη. Όμως πολύ σοφά ο δρόμος χαράχτηκε, ώστε να συνδέσει μεταξύ τους και μετο Ναύπλιον τουλάχιστον τα κύρια χωριά που υπάρχουν στην περιοχή. Ήταν ένας δρόμος  - αναπτυξιακό έργο. Ελήφθη υπ’ όψινκαι το κόστος αλλά και ο χρόνος ταξιδιού. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν τότε υπουργόςδημοσίων έργων ο Κων/νος Καραμανλής και αν κάποιος μανδαρίνος του πρότεινε φαραωνικάέργα θα γινότανε χαμός.

Οι σήραγγες και ο δρόμος που έκοψε στα δύο το Μεγαλοβούνικαι απομόνωσε ένα μεγαλοχώρι είναι αντιαναπτυξιακό έργο. Η μόνη τουλογική είναι: Πώς ένας με ΙΧ θα φτάσει κατά 3 πρώτα λεπτά πιο γρήγορα στο Κρανίδι,Πορτοχέλι, Κοιλάδα, Ερμιόνη. Άρα και ο εμπνευστής ή οι εμπνευστές της
παράκαμψης,που κάπου πρέπει να έχουν καταγραφεί και ως εισηγητές του έργου, πρέπει γραπτώςνα έχουν εισηγηθεί τις σήραγγες και την παράκαμψη για κάποιον πολύ σημαντικό λόγο,και γραπτώς να έχουν αιτιολογήσει, γιατί πρέπει να μην αναβαθμιστεί το υπάρχοντμήμα του δρόμου. Μέχρι που να εντοπιστούν τα γραπτά τους, η μόνη λογική εξήγησηείναι: να φτάνουν τα ΙΧ τρία λεπτά πιο γρήγορα στους τουριστικούς προορισμούςτης Ερμιονίδας.
Σημειωτέον με την ίδια λογική έγινε η προσπάθεια να περάσειο δημόσιος δρόμος μέσα από το Καταφύκι καταστρέφοντας το ωραιότερο φαράγγι τουτόπου μας. Ναι, με την ίδια λογική, για να φτάνουν λέει οι προς Ερμιόνη καιΘερμησία 7 λεπτά πιο γρήγορα. Όμως αυτό ήταν η πρόφαση, ενώ στο βάθος του μυαλούήταν η ‘αξιοποίηση’ των κτημάτων που θα διέσχιζε ο δρόμος ένθεν και ένθεν τουΚαταφυκιού. Οι σήραγγες και η παράκαμψη είναι έργα τόσο εκτός λογικής, ώστε καιη συντόμευση κατά 3 λεπτά ούτε ως πρόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί, πρόφαση πουυποκρύπτει έστω κάποια οικονομικά συμφέροντα.

Όταν ακολουθούσαμε τον παλιό δρόμο, με το που βλέπαμε τα Δίδυμα,αρχίζαμε μεταξύ μας και με τα παιδιά μας:
-        Εδώ βγαίνουν παραδόξως τουλίπες! Καινα, να ψάχνουμε να τις διακρίνουμε στα χωράφια, να οι εικασίες για το πώς βγαίνουνμόνο σ’ αυτόν τον κάμπο, να βγούμε να μαζέψουμε μερικές.
-        Τι είναι αυτή η τρύπα στο βουνό! Καινα οι ιστορίες για τις δολίνες και τις καταβόθρες, για τη μεγάλη που δεν φαίνεταιμε τα εκκλησάκια, να η απαίτηση να πάμε να την επισκεφτούμε. Να οι ιστορίες γιατις απάνθρωπες και αναίτιες εκτελέσεις της Κατοχής, Ελλήνων από Έλληνες και όχιΓερμανούς.
-        Γιατί τα λένε Δίδυμα; Και να οιιστορίες για τους Διόσκουρους, για τα αρχαία Δίδυμα, για το αρχαίο πηγάδι, γιατους θρύλους, για τη Μονή του αυγού.
-        Και οι απορίες, γιατί δεν πουλάνε τίποταστους διερχόμενους, γιατί δεν έχουν μαγαζιά στο δρόμο όπως στην Τραχειά και τοΚολιάκι. Αναπάντητες.
-        Και μετά συζήτηση για τα αρβανίτικα,για τις στάνες και τα κοπάδια, για τα βένια, για τις διδυμιώτικες πατάτες καιγια τους παππούδες μας που μας λέγανε ότι κάποτε στα Δίδυμα βγαίνανε τα νοστιμότεραροδάκινα. Ναι, σωστά διαβάζετε, ροδάκινα.

Με τον νέο δρόμο, τέρμα όλα. Περνάμε και δεν μιλάμε για τίποτεάλλο, αλλά εκφράζουμε την απορία μας για την σκοπιμότητα παράκαμψης των Διδύμων.Σε λίγα χρόνια θα είναι ένας άγνωστος για τον ταξιδιώτη τόπος, όπως είναι το Ράντο,παραπλεύρως από τον δρόμο μας. Δεν έχει νόημα να καίμε και δημοτικό ρεύμα γιανα φωτίζουμε τη δολίνα. Ήταν πραγματικά πετυχημένος και υποβλητικός φωτισμός,αλλά .....

Μακάρι τα Δίδυμα να ξαναβρούν τον παλιό τους παραγωγικό καιμεταποιητικό δρόμο, να απλώσουν την πραμάτεια τους στον παλιό δρόμο και να ζητήσουντο κλείσιμο της ανόητης παράκαμψης η οποία μπορεί να έχει και χρησιμότητα: Μπορείνα γίνει ποιμενοστάσια και τυροκομία.

Έρρωσθε,
 Βασίλης Γκάτσος