Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Διαβάζοντας τους Ιχνηλάτες

Του Βασίλη Γκάτσου

Με τον παρακάτω τίτλο ο κύριος Χειβιδόπουλος κάνει μια αποτίμηση των μελετών και των έργων που γίνονται ή προγραμματίζονται στην Αργολίδα. Απομονώνω τα ολίγα που σχετίζονται με την Ερμιονίδα, γιατί τα πολλά, δηλαδή σχεδόν όλα, αφορούν τον ευρύτερο Αργολικό κάμπο, την όντως Αργολίδα, γιατί η Ερμιονίδα μαζί με τα νησιά της είναι αρκετά μακριά, είναι περιφέρεια της περιφέρειας της Περιφέρειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος στο περιφερειακό συμβούλιο για την Αργολίδα

............Στα πλαίσια των μελετών του Ανατολικού Οδικού Άξονα της Πελοποννήσου πρόκειται να μελετήσουμε την βελτίωση και νέα χάραξη του δρόμου Ισθμός – Επίδαυρος – Κρανίδι – Πορτοχέλι ενώ στις μελέτες που θα δοθούν από το Τεχνικό μας Πρόγραμμα θα μελετήσουμε την σύνδεση του Άργους και της Δυτικής Αργολίδας με την Ε.Ο. Κορίνθου – Καλαμάτας (από τα Εκκλησιαστικά)  προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως το οδικό
δίκτυο ραχοκοκαλιά της ΠΕ Αργολίδας........

.........Παράλληλα αναλάβαμε την ευθύνη επίβλεψης του έργου Δίκτυα Αναβάλλου που εκτελεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο με την ουσιαστική συμβολή των υπηρεσιών μας (που βοηθούν στη διόρθωση της προβληματικής μελέτης) πλέον βρίσκεται σε καλό δρόμο εκτέλεσης των εργασιών. Ταυτόχρονα περιμένουμε την έναρξη των εργασιών του έργου Βελτίωση Φράγματος Αναβάλλου το οποίο επίσης θα επιβλέψουμε.............

..........Προχωρήσαμε σε συνεργασία με τους Δήμους Άργους και Ναυπλίου στην υποβολή πρότασης για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού στον Ανάβαλο (ΕΠΠΕΡΑΑ) με στόχο την προστασία κατ’ αρχή των πηγών της Λέρνης αλλά και την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης του Αργολικού Πεδίου αλλά και της Κυνουρίας.

Προχωρήσαμε επίσης σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της Μελέτης για το Φράγμα της  Τζερτζελιάς με στόχο να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ ή στη νέα προγραμματική περίοδο επιλύοντας οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης της Ερμιονίδας και των Ιρίων............

Παρατηρήσεις:
1.    Πρόκειται να μελετηθεί  η βελτίωση και νέα χάραξη του δρόμου Ισθμός – Επίδαυρος – Κρανίδι – Πορτοχέλι. Φυσικά στο μέλλον το απώτερο, αλλά έτσι που γράφεται είναι σαν να σχεδιάζεται μία πορεία δρόμου που θα φέρει τον Αθηναίο πιο γρήγορα και κατευθείαν στο Κρανίδι – Πορτοχέλι. Παρακάμπτοντας όμως τα ενδιάμεσα χωριά, τα οδηγείς σε οικονομικό μαρασμό. Υπάρχει πορεία που παρακάμπτοντας Κολιάκι, Τραχειά, Δίδυμα, Φούρνους, έφτασες γρήγορα στο Κρανίδι. Είναι όμως πορεία δρόμου, αντιαναπτυξιακού, όπως το κομμάτι που παρέκαμψε τα Δίδυμα. Να αντιδράσουν από τώρα τα χωριά που πιθανόν να θιγούν από μια τέτοια πιθανή χάραξη.
2.    Ο Ανάβαλος βρίσκεται στη διόρθωση προβληματικής μελέτης, άρα θα αργήσει πολύ να φανεί το νερό του στην Ερμιονίδα, αν φανεί ποτέ.
3.    Θα υποβληθεί πρόταση για κατασκευή Μονάδας επεξεργασίας Πόσιμου Νερού στον Ανάβαλο, και ενίσχυσης του φράγματός του. Αυτό σημαίνει ότι το νερό του Ανάβαλου δεν είναι πόσιμο, δηλαδή δεν πληροί τις προδιαγραφές του πόσιμου. Ή μπορεί με μικρή άντληση να τις πληροί, αλλά με μεγαλύτερη να εισέρχεται θαλασσινό νερό και να χαλάει η ποιότητα. Τώρα: πώς συμβαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας να προχωρεί στην κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας για πόσιμο νερό Αναβάλου και η δική μας Δημοτική αρχή να υπόσχεται ότι το νερό του Ανάβαλου θα καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης πρώτα των οικισμών μας και μετά το πότισμα των κτημάτων μας;  Οι του Αργολικού Κάμπου για να το πιουν φτιάχνουν ειδική μονάδα. Εμείς θα το πίνουμε έτσι;
4.    Το μόνο που αφορά άμεσα την Ερμιονίδα είναι το Φράγμα της Τζερτζελιάς, του οποίου θα προχωρήσει η ολοκλήρωση της μελέτης. Φυσικά θα πρόκειται για σοβαρή μελέτη η οποία μετρώντας τη λεκάνη απορροής που θα γεμίζει το φράγμα, το ύψος των ετησίων βροχοπτώσεων σε αυτή την λεκάνη, το υπέδαφος, κ.λ.π. αποφαίνεται ότι το φράγμα αυτό θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης της Ερμιονίδας και των Ιρίων, φυσικά και το μελλοντικό πρόβλημα, όχι μόνον το σημερινό. Φυσικά και το πρόβλημα Ύδρας και Σπετσών, γιατί από που θα πάρουν τα νησιά νερό;

Πέρα λοιπόν από την ασάφεια και την επιγραμματικότητα των ως άνω, διαφαίνεται ότι η Περιφέρεια σχεδιάζει για το μακρινό μέλλον της περιοχής μας ένα συνολικό σχέδιο ύδρευσης και άδρευσης με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1.    Με ένα μεγάλο φράγμα στη Τζερτζελιά θα υπάρξει επάρκεια Πόσιμου νερού για την Ερμιονίδα και τα νησιά της.
2.    Με ένα μεγάλο αγωγό θα έλθει το νερό του Ανάβαλου και θα υπάρξει επάρκεια ποτιστικού νερού για τα κτήματα της Ερμιονίδας και των νησιών της.
3.    Αν υπάρχει μελλοντικώς μεγαλύτερη ανάγκη πόσιμου, φτιάχνετε και σεις μια Μονάδα και μετατρέπετε μέρος του νερού του Ανάβαλου που παίρνεται σε Πόσιμο.

Δηλαδή η Περιφέρεια μας υπόσχεται έναν υδάτινο παράδεισο (του θεού Ανάβαλου και της θεάς Τζερτζέλιας) στο μέλλον, όμως 30 χρόνια έναν παρόμοιο οικονομο-κοινωνικό παράδεισο υποσχόταν στον κόσμο η πολιτική και κρατική κάστα της χώρας μας και επί των ημερών μας..... τον απολαμβάνουμε.
Περιέργως η Περιφέρεια δεν ασχολείται καθόλου με το παρόν. Και το παρόν επιτάσσει την άμεση εφαρμογή της Οδηγίας 60 της ΕΚ με χρονικό όριο το 2015 (έχω γράψει εκτενώς για αυτήν παλαιότερα), την άμεση προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της Ερμιονίδας με έλεγχο όλων των γεωτρήσεων με σκοπό την αυστηρά ελεγχόμενη άντληση των υπογείων υδάτων και την δημιουργία αποταμιευτήρων όπου είναι δυνατόν.
 Όταν ο κόσμος δει να υλοποιείται ένα τέτοιο έργο θα πειστεί ότι υπάρχει η ικανότητα και τα μέσα για να γίνουμε στη συνέχεια υδάτινος παράδεισος. Αλλιώς ο υδάτινος παράδεισός μας θα είναι μυθιστόρημα που θα το διαβάζουν και οι επόμενες γενιές στις αποτιμήσεις του δήμου μας και της περιφέρειας ως λαϊκό ανάγνωσμα με τίτλο «Η φυσικότητα του θα».

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος