Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η «παραβατική ουτοπία» της Οούκα Λεέλε

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη  
Το έργο μιας από τις πλέον σημαντικές ισπανίδες φωτογράφους στην Αθήνα

Από τις 7 Μαρτίου μέχρι και τις 21 Απριλίου η Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες παρουσιάζουν την έκθεση «Οούκα Λεέλε: Η παραβατική ουτοπία» υπό την επιμέλεια του κριτικού τέχνης Μανουέλ Ρομέρο.
Τετάρτη 7 Μαρτίου 20:00 Εγκαίνια στην αίθουσα εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες. Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13.30 και 16:00-20:00. Σάββατο 10:00-13.30. Κλειστά τις Κυριακές και 12-17.04.2012. Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη.
Η έκθεση που αποτελείται από 15 έργα της καλλιτέχνιδας από τη Μαδρίτη Οούκα Λεέλε και που εκπροσώπησαν την Ισπανία στην 11η Μπιενάλε του Καΐρου το 2008, ταξιδεύει στο «παραβατικό» σύμπαν της φωτογράφου και φέρνει το ελληνικό κοινό για πρώτη φορά σε στενή επαφή με μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους
της σύγχρονης ισπανικής καλλιτεχνικής σκηνής. Τα έργα είναι βασισμένα σε ψηφιακή και αναλογική ασπρόμαυρη φωτογραφία.

H Οούκα Λεέλε - καλλιτεχνικό όνομα της Μπάρμπαρα Αγιέντε Χιλ ντε Μπιέδμα - γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1957. Αυτοδίδακτη φωτογράφος, μετακόμισε στη Βαρκελώνη το 1978 και εκεί άρχισε να αναπτύσσει το ιδιαίτερο ύφος της ζωγραφίζοντας με ακουαρέλες τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της. Το 1979 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική έκθεσή της με τη διάσημη συλλογή «Κομμωτήριο» ("Peluquería"). Δέκα χρόνια αργότερα η ίδια συλλογή φιλοξενήθηκε στη Μαδρίτη.

Στη διάρκεια αυτών των πρώτων χρόνων της καριέρας της συμμετείχε ενεργά στη μαδριλένικη «movida», ένα πολιτισμικό κίνημα που επηρέασε τη μουσική, τη λογοτεχνία, το κόμικ και τον κινηματογράφο. Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι ο διασημότερος εκπρόσωπος της «movida» που αναπτύχθηκε εν μέσω κλίματος δημιουργικής ελευθερίας μετά τη φρανκική δικτατορία.
Η δουλειά της Λεέλε που εκτός άλλων έχει αποσπάσει το Εθνικό Βραβείο Φωτογραφίας 2005 χαρακτηρίζεται «από αυτή τη μοναδική διχοτομία μεταξύ πνευματικού και σαρκικού που έχει επιδείξει στα έργα της» αναφέρει ο Μ. Ρομέρο. «Και από μια εικόνα γεμάτη συγκίνηση και λυρισμό, μια ανάκτηση της οικείας και εφηβικής μνήμης που αποπνέουν ένα άρωμα φετιχιστικής νοσταλγίας».


Πρόγραμμα
Τετάρτη 7 Μαρτίου 19:00 Διάλεξη με τον τίτλο «Οούκα Λεέλε: Η παραβατική ουτοπία» του επιμελητή Μανουέλ Ρομέρο που θα παρουσιάσει το έργο της Οούκα Λεέλε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες.