Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Σημαντική η εκδήλωση στο Λυγουριο για τα αρωματικά φυτά.

Πηγή ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ



Απο το ενημερωτικό δελτιο που εκδόθηκε  για την εκδήλωση :"Η πρόεδρος της ΕΝΑ Αργολίδας κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα μας ενημέρωσε ότι η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας έχει υποβάλει πρόταση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012-2014 της διαμόρφωσης ενός Βοτανικού Κήπου στην Αργολίδα σε συνδυασμό με το Ασκληπιείο, τον παγκόσμιο πόλο της Επιδαύρου, την καταπληκτική βιοποικιλότητα της Ελλάδος και ειδικότερα της Πελοποννήσου, τον μεγάλο αριθμό ενδημικών φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, τις δυνατότητες αύξησης της απασχόλησης στον
αγροτικό τομέα από την καλλιέργεια ή συλλογή φαρμακευτικών φυτών, την επανασύνδεση με την χαμένη λαϊκή θυμοσοφία και γνώση της χρήσης τους, της συστηματοποίησης της εμπορίας τους, αλλά και την παραγωγή προϊόντων από τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά της πλούσιας ελληνικής χλωρίδας.
Με καταγραφόμενη συνεχή αύξηση του ενδιαφέροντος των ανθρώπων για την επανενεργοποίηση της ανθρώπινης γνώσης στην βοτανολογία και την βοτανοθεραπευτική, η ΕΝΑ Αργολίδας ξεκινά την ευαισθητοποίηση όλων των συμπολιτών στις δυνατότητες των φαρμακευτικών-αρωματικών φυτών στην Αργολίδα, τόσο σαν αγροτική απασχόληση, σαν ιστορική παρακαταθήκη, όσο και σαν τουριστική δυνατότητα.
Αιώνες μετά τον Ιπποκράτη και τον Ασκληπιό οι αγρότες της Ελλάδας καταναλώνουν πάνω από 80 άγρια χόρτα με σκοπό τη σίτιση και τη πρόληψη & φυσική αντιμετώπιση ασθενειών.
Η Ελλάδα λόγω των ευνοϊκών εδαφοκλιματολογικών συνθηκών έχει μια από τις πλουσιότερες χλωρίδες του κόσμου με 1.150 ενδημικά φυτά. Στη Βουλγαρία απαντούν 136 ενδημικά είδη, στην τέως Γιουγκοσλαβία 94 και στην Αλβανία 12. Η Ελλάδα είναι Βοτανικός Παράδεισος.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας οργάνωσε ή/& συμμετείχε το 2011 σε 18 δημόσιες δραστηριότητες, ενώ ήδη το 2012, εξασφάλισε την στέγαση στο Κέντρο Νεότητας Δήμαινας, πραγματοποίησε 2 δραστηριότητες και καθιέρωσε τις τακτικές συναντήσεις κάθε Τρίτη. Ήδη έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις στις 24 Μαρ 2012 στο Λυγουριό για τα Βότανα & αρωματικά φυτά, στην Νέα Κίο για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, στις 27 Μαϊ 2012 στο Επιμελητήριο Άργους για τον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ & στις 24 Ιουν 2012 στο Ναύπλιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική.
Tην Τρίτη, 27 Μαρ 2012, στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου Λυγουριού Επιδαύρου Αργολίδας, o Dr Ν. Σαμαρίδης θα προσεγγίσει το θέμα «Βότανα & αρωματικά φυτά», και ο κ. Δ. Μιχαηλίδης θα αναζητήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης για Τοπική Ανάπτυξη"