Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η Μυρσίνη Σαμαρά καταθέτει την εμπειρία της


Πως γεννήθηκε ένα βιβλίο  και πως βήμα βήμα  βοήθησε  και ενθάρρυνε τη συγγραφέα,  να φτάσει ως την έκδοσή του.
 
Η εμπειρία από ένα  βιβλίο

Είναι μια σπάνια στιγμή, σαν τις ευτυχίες που μας βρίσκουν στη ζωή και μοναδική η συγκυρία της συνάντησής μου με την Αναστασία Κασαπίδου – Dick,  Ελληνίδα του Πόντου, που υπερασπίζεται με «σιδερένια γροθιά», όπως γράφει στο βιβλίο της «Με τα μάτια φτερά», το δίκιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, από τότε που η γιαγιά της με τις ιστορίες που της διηγόταν της ενστάλαξε το χρέος  της μνήμης και της δικαίωσης. Ζει στο Μόναχο κι εκεί συναντηθήκαμε.
 Υποστήριξα, με την επιμέλεια των κειμένων, το γράψιμο αυτού βιβλίου και έζησα κοντά της τις δύσκολες στιγμές, τότε που η μνήμη ξυπνά, η συνείδηση γρηγορεί και η ιστορία επανεγγράφεται με τη γραφή ως μαρτυρία.

Το video είναι από την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στο Μόναχο της Γερμανία στις 29 Ιανουαρίου και στην οποία συμμετείχα.
Στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο The ELLMON Νο2.pdf, γράφτηκε για το βιβλίο:
Κατάθεση ψυχής, σενάριο ζωντανό, αποτυπωμένο στο χαρτί, ξεριζωμός, αδικία, νόστος, αγάπη, δικαιοσύνη και ανθρωπιά, είναι νοήματα που μας υπενθυμίζει μέσα από τις σελίδες της η συγγραφέας, κάτι που πολλές φορές ξεχνιέται στο σήμερα.
Από το οπισθόφυλλο παραθέτω αυτά τα λίγα:
«Ο Πόντος για μένα είναι Ιδέα που δεν μπορεί να χαθεί, δεν θα την αφήσω να χαθεί, διότι αν χαθεί θα χάσω και τη γιαγιά μου».

Πολλές φορές έχω σκεφτεί πως καταθέσεις ψυχής κρύβονται και μέσα στα «συρτάρια» της ζωής της πατρίδας μου της Ερμιόνης. Είμαι βέβαιη.
Θα ευχόμουν να είμαστε κοντά της όλον τον καιρό και όχι μόνο τα καλοκαίρια με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, για να ακούσουμε «τη μνήμη που ξυπνά, τη συνείδηση που γρηγορεί και την ιστορία  που μπορεί να επανεγγραφεί με τη γραφή ως μαρτυρία».

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Μυρσίνη Σαμαρά

Πόσο πολύ συμφωνούμε μαζί σου Μυρσίνη, πως η Ερμιόνη έχει περισσότερο ανάγκη την  επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων και τις  εκδηλώσεις πολιτισμού τους ατέλειωτους χειμώνες, όχι μόνο τον Αύγουστο.

 Η παρουσίαση του βιβλίου στο Μόναχο