Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ένα σπάνιο πέρασμα της Αφροδίτης

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα είναι ορατό από τη Γη έως και αύριο Τετάρτη. Η Αφροδίτη διέρχεται μεταξύ του Ηλίου και του πλανήτη μας, κάτι το οποίο θα επαναληφθεί το 2117.
Στη διάρκεια αυτής της σπάνιας διέλευσής της «η Αφροδίτη μοιάζει με μια σκοτεινή κουκκίδα πάνω στην ηλιακή επιφάνεια», είπε στο Reuters ένας αστρονόμος που συνεργάζεται με το διαστημικό Κέντρο Κανάβεραλ.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε άλλος ένας πλανήτης σε τροχιά σε άλλον ένα γαλαξία σε άλλη μια γωνιά του σύμπαντος. Ο Ήλιος μας είναι ένα ακόμα μεγάλο αστέρι», πρόσθεσε ο επιστήμονας και συγγραφέας Μαρκ Αντερσον.
Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα αρχίσει να εξελίσσεται από τις 01:09 της Τετάρτης και θα διαρκέσει έξι ώρες και 40 λεπτά.
Θα είναι ορατό από πολλές ηπείρους (Βόρεια Ευρώπη, Αυστραλία
και Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Αμερική) και στην Ανταρκτική, στην πληρότητά του ή εν μέρει.
Η παρακολούθησή του συνίσταται να γίνει με τηλεσκόπια που είναι εφοδιασμένα με φίλτρα για την ηλιακή ακτινοβολία. Χάρη σε αυτά, θα γίνουν πολύτιμες παρατηρήσεις και μελέτες για την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, η οποία είναι 100% πυκνότερη της γήινης και διακρίνεται για τις συχνές όξινες βροχές.
Χάρη στη σπάνια διέλευση, θα επαναπροσδιοριστεί καλύτερα η απόσταση του Ηλίου απ τον πλανήτη μας και άλλους στο ηλιακό μας σύστημα, δηλώνουν επιστήμονες στο διαστημικό Κέντρο Κανάβεραλ.
Οι επιστήμονες μελετούν ήδη τις εναλλαγές στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, προσπαθώντας να αντιληφθούν, πώς ακριβώς συντελούνται οι αλλαγές στη γήινη.
Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι 100 φορές πιο πυκνή από αυτή της Γης, με βασικό συστατικό το διοξείδιο του άνθρακα και σύννεφα θειικού οξέως που συντείνουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ανεβάζει τη θερμοκρασία της επιφάνειάς της στους 482 βαθμούς Κελσίου.
Εάν ένα ανθρώπινο ον μεταφερόταν σε αυτό το περιβάλλον-κόλαση «πολύ γρήγορα θα ένιωθε να διαλύεται, ασφυξία, πλήρη αφυδάτωση, να πιάνει φωτιά», εξήγησαν οι ίδιοι επιστήμονες.