Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Η άγρια ομορφιά του ηφαιστείου των Μεθάνων


Πηγή:porosnews 
Σύντομο ιστορικό
Η χερσόνησος των Μεθάνων δημιουργήθηκε από έκρηξη ηφαιστείου. Η ηφαιστειακή αυτή δραστηριότητα χρονολογείται μεταξύ του 276 και 239 π.Χ. και περιγράφεται στα κείμενα των αρχαίων ιστορικών Στράβωνα, Παυσανία και Οβίδιο.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί στα Μέθανα 30 (!) ηφαιστειακοί κρατήρες. Ο σπουδαιότερος από αυτούς βρίσκεται κοντά στο χωριό Καμένη Χώρα, το οποίο είναι
κτισμένο πολύ κοντά του, στην άκρη της κόκκινης λάβας.


Οι καλοκαιρινές εξορμήσεις, στα απόκρυφα και
μαγικά τοπία του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων, συνεχίζονται με μια φωτογραφική εξόρμηση στο ηφαίστειο των Μεθάνων.
Όλες οι φωτογραφίες του παρόντος αφιερώματος, είναι τραβηγμένες από τον φωτογράφο Βαγγέλη Πολίτη, που απαθανάτισε με το φακό του την άγρια ομορφιά μέσα στον κρατήρα και γύρω από το ηφαίστειο των Μεθάνων στις 23 Μαρτίου 2010 μεταξύ 6:30 με 7:30 το πρωί.

«Προτίμησα την εαρινή ισημερία για το συγκεκριμένο project λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών φωτός που επικρατούσαν στην περιοχή του ηφαιστείου» μας λέει ο κ. Πολίτης «Η φωτογράφιση έχει γίνει με Nikon D700, χωρίς χρήση φλας, σε αρχεία Raw και για τη μετατροπή τους σε Jpg χρησιμοποιήθηκε το πληρέστερο πρόγραμμα της αγοράς, ώστε όλη η δυναμική των εικόνων να αξιοποιηθεί στο έπακρο».

Ο Βαγγέλης Πολίτης, παροτρύνει τους λάτρεις της φυσιολατρικής φωτογραφίας, να επιχειρήσουν ανεπιφύλακτα, το ίδιο project και να επισκεφτούν τα Μέθανα «Συνιστώ σε όποιον θελήσει να επισκεφθεί το ηφαίστειο, να προτιμήσει τις πολύ πρωινές ώρες και να επισημάνω ότι όσο κούραση κι αν αισθανθεί- κατά την άνοδο- στην κάθοδο θα νοιώσει μιαν ιδιαίτερη αίσθηση ενέργειας απίστευτη» μας λέει.


Το ηφαιστειακό κέντρο των Μεθάνων ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο που συνδέει τα ηφαίστεια Σουσακίου, Αιγίνης, Μεθάνων, Πόρου, Βελοπούλας, Καράβι, Φαλκονέρας, Αντιμήλου, Μήλου, Κιμώλου, Πολύβου, Στρογγυλού, Δεσποτικού, Σπυρηδονησίων, Αντίπαρου, Χριστιανών, Σαντορίνης, Κω, Νισύρου, Αλικαρνασού και Πάτμου.

Το ηφαιστειακό αυτό τόξο έδωσε την αφορμή για την εκδήλωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο νότιο Αιγαίο κατά τους αρχαίους χρόνους. Τότε έλαβαν χώρα πάρα πολλές εκρήξεις ηφαιστείων γύρω στο τέλος της τριτογενής περιόδου, μετά τις Αλπικές πτυχώσεις, ενώ συνεχίστηκαν και κατά την τεταρτογενή περίοδο.

Στα Μέθανα θα δείτε τα λείψανα πολλών ηφαιστειακών εκρήξεων. Νοτιοανατολικά του υψώματος Χελώνα, στη θέση Σταυρόλογγος καθώς και στη θέση Μακρύλογγος συναντάμε μεγάλους κρατήρες. Επίσης, ηφαιστειακούς κρατήρες θα δείτε στην επάνω Μούσκα, στο χωριό Καμένη Χώρα, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος και εντυπωσιακότερος όλων και στην Κυψέλη.
Από τους προαναφερόμενους κρατήρες, αυτοί που έδρασαν τελευταία ήταν οι παρακείμενοι στην Καμένη Χώρα. Γεγονός που αποδεικνύεται από το μεταλλευτικό υλικό της περιοχής και από τη σημερινή μορφολογική κατάσταση των Μεθάνων.

Η έκρηξη της Καμένης, την οποία αναφέρουν στις γραφές τους ο Στράβωνας και ο Παυσανίας, πιθανολογείται ότι έγινε μεταξύ των ετών 277 – 240 π.Χ.
Το ηφαίστειο αυτό δεν είναι πια ενεργό. Ο κύριος κρατήρας του βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού Καμένη Χώρα. Έχει διάμετρο 100 μέτρων και βάθος 40 – 50 μ. Στη βορειοανατολική πλευρά του διακρίνονται άλλοι δυο – παρασιτικοί – κρατήρες. Η ανάβαση στον κρατήρα είναι μια μοναδική εμπειρία.
Μια πρόταση για πεζοπορία από τον Tobias Schorr
Η κόκκινη διαδρομή

Η πρώτη εκδρομή που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης στα Μέθανα είναι η διαδρομή με την κόκκινη σηματοδότηση. Αφού δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση του κοινού στο λιμάνι των Μεθάνων για το πώς και που να πάνε για την πεζοπορία, πρέπει να περιγράψω εδώ την αρχή.
Μόλις θα έχετε φτάσει στην σκάλα του λιμανιού των Μεθάνων θα στρίψετε δεξιά και θα ανεβείτε τον πρώτον δρόμο αριστερά (εκεί που είναι τα ταξί), θα περάστε από το κτίριο του Δήμου Μεθάνων. Θα πάτε όλο κατ ευθείαν προς την Αγία Παρασκευή. Τα πρώτα 400 μέτρα στην άσφαλτο δεν είναι τόσο ελκυστικά, άλλα αφού δεν υπάρχει άλλη λύση… Θα φτάσετε σίγα-σίγα στα πρώτα σπίτια του οικισμού Αγίου Χαράλαμπου και θα βρείτε και λίγα από τα παλιότερα και ωραιότερα αγροτικά σπίτια.
Θα ανεβείτε τον δρόμο προς την εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου και εκεί θα κατεβείτε στο ξερό ποταμάκι και απέναντί στο βουνό θα ξεκινήσει το μονοπάτι με την κόκκινη σηματοδότηση. [Κανονικά θα πήγαινε στην Πάνω Μούσκα και από εκεί στο ιστορικό ηφαίστειο.
Αυτή η διαδρομή θα ήταν πολύ κουραστική και αφού στο τελευταίο μέρος του έχει κλείσει, θα ήταν δύσκολα να βρει κάνεις την Καμένη Χώρα και το ηφαίστειο της σε ένα λογικό χρονικό διάστημα. Έτσι συνδυάσουμε την κόκκινη διαδρομή μετά από τον Σταυρόλογγος με την κιτρίνη διαδρομή.] Αρχικά ανεβαίνετε σε πεζούλες με ελιές και σίγα-σίγα θα κερδίσετε ύψος. Στην κοιλάδα Χιρόμα θα δείτε πολλά παρατημένα αμπέλια και ερείπια από αγροτικά υπόστεγα.
Η θέα προς την λουτρόπολη Μέθανα είναι τέλεια! Θα δείτε τον Σαρωνικό κόλπο και το γειτονικό νησί, την Καλαυρία και την ακτή της ανατολικής Πελοπόννησο. Η σηματοδότηση τις διαδρομής έγινε κυρίως με κόκκινα τετράγωνα στον βράχο. Σε περίπου μία ώρα θα φτάσετε σε ένα παραθεριστικό σπίτι και μετά από 200 μέτρα θα ανεβείτε έναν αγροτικό δρόμο μέχρι που θα συναντήσετε την άσφαλτο. Θα ακολουθήσετε τον δρόμο δεξιά μέχρι θα φτάσετε την κοιλάδα του Σταυρολόγγου.
Η κοιλάδα Σταυρολόγγος (ΟΧΙ Στραβόλογγος!)

Η κοιλάδα πήρε το όνομα μάλλον γιατί παλιά εκεί ήταν η διασταύρωση των σημαντικότερον μονοπατιών της χερσόνησο. Πριν υπήρχαν αμάξια στην χερσόνησο, κάνεις περπατούσε δεξιά προς την Κυψέλη, αριστερά προς τα Δριτσεϊκά και αν προχωρούσε κατ ευθείαν θα έφτανε στην Καμένη Χώρα η στην Κουνουπίτσα. Πολλοί Μεθανιτές είχαν τα αμπέλια εδώ πάνω στα βουνά και στην εποχή του τρύγος υπήρχε πολύ ζωή στα βουνά των Μεθάνων.
Ακόμα σήμερα βρίσκουμε παντού πατητήρια και αγροκατοικίες. Όλα τα βουνά των Μεθάνων ήταν ένα μεγάλο χωράφι και αμπέλι. Και στην εποχή των πειρατών οι Μεθανιτές βρήκαν εκεί πάνω ασφάλεια. Έτσι τα παλιότερα χωριά είχαν κτιστεί στα βουνά σε σημεία που δεν φαινόταν από την θάλασσα.
Ο Σταυρολόγγος ήταν το κέντρο της χερσόνησο. Και σήμερα οι αγρότες φτιάχνουν καινούργια αμπέλια. Δυστυχώς πολλές φόρες με την βοήθεια της μπουλντόζας και καταστρέφουν ένα μέρος της τοποθεσίας. Ο Σταυρολόγγος είναι ένας από τους παλιότερους κρατήρες ηφαιστείων στην χερσόνησο.
Μοιάζει με μία μικρογραφία της Σαντορίνης. Στην μέση της καλντέρας του βγήκε ένα μικρότερο ηφαίστειο σαν αυτό που έγινε το 2006 στο ινδονησιακό ηφαίστειο Κελούντ. Το ηφαίστειο Σταυρολόγγος δεν έχει μόνο γεωλογικό ενδιαφέρον άλλα την άνοιξη θα βρείτε εκεί άγρια τριαντάφυλλα και σπάνιες ορχιδέες. Και πάνω από την καλντέρα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Αθανάσιου. Από εκεί θα μπορούσατε να περπατήσετε στην κιτρίνη διαδρομή και στην Κυψέλη και μέχρι το 2001 στην πράσινη διαδρομή μέχρι την Κουνουπίτσα (έχει κλείσει).
Για να προχωρήσετε θα ακολουθήσετε πάλι την άσφαλτο μέχρι το τέρμα του δρόμου. Από τώρα θα περπατήσετε άνετα στον χωματένιο δρόμο για την Καμένη Χώρα. Αυτός ο δρόμος έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Κινδυνεύει να γίνει άσφαλτο. Ο Δήμος Μεθάνων πιστεύει πως για να έχει τουρισμό θα πρέπει να υπάρξει ο περιφερειακός δρόμος γύρο από την χερσόνησο, χωρίς να σκεφτεί κάνεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Και ο αγροτικός δρόμος που ήδη υπάρχει είναι μία καταστροφή της τοποθεσίας των Μεθάνων, άλλα το ελάχιστον περπατείται και δεν φέρνει ακόμα τόση κίνηση με αμάξια. Από την στιγμή που θα ρίξει ο Δήμος την άσφαλτο, θα έχει τελειώσει το μέλλον των Μεθάνων στις ειδικές μορφές τουρισμού και η επιβάρυνση του περιβάλλον από τα αμάξια που άσκοπα θα περάσουν από εκεί μόνο να πάρουν ένα μάτι, θα είναι μεγάλη. Ξέρουμε πως ακόμα αρκετοί Έλληνες δεν προσέχουν την φωτιά και το καλοκαίρι θα κάψουν πυρκαγιές τα δάση που στολίζουν τα ηφαίστεια των Μεθάνων.
Για την πεζοπορία δεν θα είναι για άλλο ελκυστικά τα Μέθανα με έναν τέτοιον δρόμο. Και ο πεζοπορικός τουρισμός έχει δείξει στο παρελθόν πως θα είχε συμφέρον για την τοπική οικονομία. Ο πεζοπόρος θα μείνει για μέρες στα Μέθανα και καταναλώνει στα Μέθανα. Όταν προχωράμε σε αυτόν τον αγροτικό δρόμο θα δούμε σύντομα την ηφαιστειακή οροσειρά των βόρειων Ηφαιστίων των Μεθάνων. Εκεί σε ένα ρήγμα έγιναν περίπου 7 ηφαίστεια και από αυτά ο Προφήτης Ηλίας είναι από τα υψηλότερα.
Μετά από βροχές μπορείτε να βρείτε μαχαίρια από οψιδιανός που δείχνει πως εδώ ζούσαν κυνηγοί στην προϊστορική εποχή. Το ηφαιστειακό αυτό γυαλί δεν υπάρχει στην περιοχή του Σαρωνικού κόλπου και ήρθε με το προϊστορικό εμπορείο από την Μήλο. Όλα τα βουνά των Μεθάνων είναι γεμάτα από προϊστορικά ευρήματα και έτσι είναι λογικά που τα Μέθανα είναι μία ζώνη αρχαιολογικής προστασίας κατά τον ελληνικό νόμο. Παράξενα είναι που δεν τηρείται αυτός ο νόμος και επιτρέπονται σχέδια οδοποιίας εκεί στα βουνά των Μεθάνων… Σε λίγο θα περάσετε και από τις στέρνες οπού πρέπει να υπήρξαν και αρχαίοι τάφοι η κιόλας ένα αρχαίο ιερόν. Αυτά δείχνουν λείψανα από μαύρα κεραμικά κομμάτια που βρίσκονταί στην άκρη του δρόμου. Στην δυτική άκρη της κοιλάδας Μακρύλογγος θα κατεβείτε προς το παρατημένο χωριό «στέρνα του γαμπρού» και πριν θα στρίψτε σε ένα από τα ωραιότερα πλακόστρωτα μονοπάτια των Μεθάνων.
Αυτό θα σας φέρει στα ερείπια του χ ωριού και στην εκκλησία του Σωτήριος. Μέχρι το 1834 υπήρχε εκεί ένα χωριό το οποίο έσβησε όταν δεν υπήρχε πια ο κίνδυνος για πειρατικών επιθέσεων. Το όνομα πήρε το μέρος από μία τραγική ιστορία. Κάποτε ένας γαμπρός ξεκίνησε από την Καμένη Χώρα για να πάρει την νύφη του από την Κάτω Μούσκα. Στον δρόμο προς εκεί διψούσε και προσπάθησε να πάρει νερό από μία παλιά στέρνα. Μάλλον γλίστρησε και έπεσε μέσα στην στέρνα και πνίγηκε. Από αύτη την στιγμή πήρε ο τόπος το όνομα του «η στέρνα του γαμπρού». Σε αυτή την περιοχή κυριαρχεί το μεγάλο ηφαίστειο Μαλιά Βγέθι. Από την κορυφή του έχει κάνεις μία πολύ καλή θέα προς την Καμένη Χώρα, το ιστορικό ηφαίστειο και το ακρωτήρι Κρασοπαναγία.
Η άνοδος στην κορυφή είναι πολύ δύσκολη γιατί έχει πυκνή βλάστηση και μόνο από το εκκλησάκι μπορείτε να τα προσπαθήσετε. Δεν υπάρχει μονοπάτι στην κορυφή. Γιαυτό προχωράμε την πεδιάδα μετά από την στέρνα γαμπρού. Ίσως θα συναντήσετε τον βοσκό τον Γιάννη Κοτσιά με το κοπάδι του. Μέχρι το 2000 ξεκινούσε εδώ ένα πολύ ωραίο μονοπάτι το οποίο οι μπουλντόζες του Δήμου Μεθάνων κατάστρεψαν. Τώρα πρέπει να ακολουθήσουμε τον καινούργιο (ακόμα) χωματένιο δρόμο που κόπηκε μέσα σε μία από τις πιο ωραίες τοποθεσίες της νότιας Ελλάδας. Ένα αδιόρθωτο έγκλημα κατά το φυσικό περιβάλλον.
Που και πως πήρε ο Δήμος την άδεια για αυτό το έργο και αν υπήρχε καθόλου μία περιβαλλοντική μελέτη, δεν το ξέρει κανένας. Το αποτέλεσμα είναι φτωχό και για τους κάτοικους που ακόμα σήμερα δεν καταλαβαίνουν το κακό που τους έγινε. Οι ξένοι τώρα έρχονται με τα ενοικιασμένα αμάξια τους από τον Πόρο. Ανεβαίνουν χωρίς πληροφόρηση στο ιστορικό ηφαίστειο και φεύγουν γρήγορα. Δεν μένουν στα Μέθανα.
Εκτός από καυσαέριο και σκουπίδια δεν αφήνουν τίποτα στα Μέθανα. Πριν υπήρχε ένα πολύ ωραίο μονοπάτι που ξεκίνησε και από την εκκλησία του χωριού Καμένη Χώρα, τον Άγιο Γιάννη και πέρασε από τα χωράφια . Μία πολύ ωραία διαδρομή και καλή εισαγωγή στην ηφαιστειακή χερσόνησο. Και δεν ήταν κάτι για να έρθει κάνεις μόνο για 2 ώρες. Ήταν ένας προορισμός που κράτησε τον ξένο στα Μέθανα. Τα πρώτα ξένα γκρουπ είχαν ενθουσιαστεί με αυτό το μέρος. Και σήμερα αξίζει να δει κάνεις το κέντρο του ιστορικού ηφαιστείου.
Αυτό το ηφαίστειο είχε την τελευταία έκρηξη περίπου το 230 π.Χ. και σαν τοποθεσία και σαν μνημείο φυσικής ιστορίας αξίζει μία αυστηρή προστασία. Σε άλλα μέρη της Ευρώπης προστατεύονται τέτοια αξιοθέατα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να προστατεύουν οι Έλληνες και την φυσική κληρονομιά τους και να μην θυσιαστούν όλα σε μία δήθεν τουριστική αξιοποίηση! Ακόμα δεν είναι αργά για τα Μέθανα και ίσως η αξιοποίηση των μονοπατιών είναι μία λύση για μία υπεύθυνη μορφή τουριστικής ανάπτυξης των Μεθάνων. Ένα πρώτο σωστό βήμα ίσως…
Και εμείς οι ξένοι φίλοι της Ελλάδας πάντα θα υποστηρίζουμε τέτοια μέρη ανεξάρτητα από τα δήθεν συμφέροντα τοπικής πολιτικής… Η Ελλάδα αξίζει την προστασία από όλους – ξένους και Έλληνες!
Πηγή:
http://www.methana.com
http://www.volcanodiscovery.com
http://www.holiday.gr
http://monopatia.skai.gr
www.politis-photography.gr