Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Δημοτικό Βραβείο

Καινοτομίας, δημιουργικότητας, επιχειρηματικότητας

Του Βασίλη Γκάτσου 
 
Καιρός φέρνει τα λάχανα.....

Όταν στη δεκαετία του 1960 η χώρα στηριζόταν στην αποταμίευση, γράφαμε κάθε χρόνο στο δημοτικό σχολείο την έκθεση της αποταμίευσης και η καλύτερη έπαιρνε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως έπαινο, έναν κουμπαρά με ένα χρηματικό ποσό.

Όταν αργότερα η χώρα στηριζόταν στη μόρφωση, βραβεύονταν οι μαθητές που πέρασαν σε ανώτατες και ανώτερες σχολές και με χρηματικό ποσό ο άριστος.

Όταν η χώρα στηριζόταν στην κατανάλωση αγαθών και ‘πολιτισμού’ άρχισε η επιδότηση - επιβράβευση σωματείων, συλλόγων, εκδηλώσεων, αναβιώσεων, μαζί με την επιβράβευση για χρήση πιστωτικών καρτών.

Πέρασαν τα χρόνια, άλλοι καιροί σήμερα.
Η χώρα πρέπει να στηριχθεί στην καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα, το ρίσκο.

Προς τούτο ο δήμος Ερμιονίδας σε συνεργασία με όλες τις επιχειρήσεις της επαρχίας μας πρέπει να φτιάξει έναν νέο θεσμό: Το Bραβείο Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Ερμιονίδας. To Β.Κ.Δ.Ε.Δ.ΕΡ! Αφού ο δήμος μας αρέσκεται στα αρκτικόλεξα τύπου ΔΕΣΦΑΚ, ΔΕΥΑΕΡ.  Να το αποδίδει κάθε πέντε χρόνια και να είναι ουσιαστικό, δηλαδή χρηματικό ποσό που να βοηθάει π.χ. 50000 €. Να αναφέρεται σε νέες επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν τις
δημιουργούν νέοι ή γέροι.
Η υποψήφια για βράβευση επιχείρηση να έχει δράση τουλάχιστον 5 χρόνια και τα αποτελέσματά της να είναι τεκμηριωμένα.

Παράδειγμα υποψηφίου:

1.    Μία ομάδα δημιουργεί 10 πρότυπες στάνες στην ορεινή Ερμιονίδα και ένα υπερσύγχρονο τυροκομείο. Δημιουργεί γύρω της έναν ευρύτερο κύκλο κτηνοτρόφων που συνδέονται με αυτή την ομάδα και καταφέρνει να παράγει και να δίνει στην εσωτερική και εξωτερική αγορά τυριά εξαιρετικής ποιότητας.
2.    Ένας φυτεύει στο κτήμα των γονιών του δέντρα που δίνουν καρπούς κατάλληλους για γλυκά, σιρόπια, μαρμελάδες. Φτιάχνει μια μικρή μονάδα παραγωγής γλυκών χωρίς συντηρητικά μοναδικής ποιότητας, συνεργάζεται με όλα τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και κυριαρχεί στη ντόπια τουριστική αγορά, ενώ αρχίζει και κάνει εξαγωγές. Συγχρόνως έχει εντάξει στον όλο κύκλο και άλλους παραγωγούς με συμβόλαια.
3.    Ένας δημιουργεί έναν ιστορικό ελαιώνα και παράγει εξαιρετικό λάδι σε εξαιρετική συσκευασία που καταφέρνει και το διαθέτει σε πολύ υψηλή τιμή. Δημιουργεί έναν κύκλο παραγωγών που συνεργάζονται με διάφορους τρόπους.
4.    Ένας νοικιάζει τις λιμνοθάλασσες Θερμησίας και Κουμουνδούρου τις αναζωογονεί παραγωγικά και παράγει αυγοτάραχο και καπνιστό χέλι εξαιρετικής ποιότητας. Αναπαλαιώνει τις αποθήκες αλατιού (θαυμάσιο κτήριο) και τις μετατρέπει σε σχολή θεωρητικών και πρακτικής άσκησης για τη ορθή παραγωγική λειτουργία λιμνοθαλασσών και μεταποίησης των προϊόντων τους.
5.    Ένας δημιουργεί στο Ηλιόκαστρο πρότυπο αμπελώνα γλυκού λιαστού κρασιού εκμεταλλευόμενος το αρχαίο όνομα Ειλεοί και από το τίποτα δημιουργεί γλυκό κρασί εφάμιλλο του Σαμιώτικου, του Σαντορινιού (Ρούσος) και της Μαυροδάφνης Πατρών. Καταφέρνει συντονίζοντας τους αγρότες να δημιουργήσει μεγάλους αμπελώνες «κατασκευάζοντας» ένα εξαίρετο κρασί από το όνομα και το μάρκετιγκ και το τοπίο.
6.    Ένας ‘πιάνεται’ από την κάπαρη της δολίνας των Διδύμων, από τη φσέσσα που κατά παράδοση χρησιμοποιούμε στις τοπικές ελιές, από το ότι στο Φράχθι βρέθηκαν ίχνη ελιάς πριν 10000 χρόνια, από το ότι το λάδι της αγριλιάς ήταν αρχαίο καλλυντικό, από τα αρωματικά φυτά των βουνών μας, και δημιουργεί μια ανάλογη βιοτεχνία παραγωγής προϊόντων με βάση αυτά τα θαύματα του τόπου μας, τις παραδόσεις μας, και κυρίως τους μύθους που τα συνοδεύουν.
7.    Ένας δημιουργεί μια επιχείρηση διανομής ντόπιων προϊόντων αρίστης ποιότητας, με επώνυμο παραγωγού, και καταφέρνει να τα τοποθετεί σε όλα τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία της Ερμιονίδας και των νησιών της, και αναλαμβάνει να τα στέλνει και στο εξωτερικό με παράδοση στο σπίτι των αλλοδαπών που ενθουσιάστηκαν με αυτά και τα θέλουν όλο το χρόνο στο τραπέζι τους.
8.    Ένας καταφέρνει και δημιουργεί ένα γραφείο τουρισμού ειδικευμένου στις ιστορικές διαδρομές, στην με κατάδυση περιήγηση αρχαιοτήτων κ.λ.π. και φέρνει στο τόπο μας τουρίστες σε αριθμό που πραγματικά επηρεάζει και αναβαθμίζει τον τουρισμό όλης της Ερμιονίδας.
9.    Ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, επαγγελματίες φτιάχνουν μια ένωση και καταφέρνουν να αλλάξουν τον τουρισμό του ερασιτεχνικού σκάφους. Η δημιουργική τους δράση μετατρέπει την Ερμιονίδα σε τόπο όπου επιτρέπεται μόνον το πανί και το κουπί, όπου η θαλάσσια μηχανή γίνεται ανάμνηση τους καλοκαιρινούς μήνες και συρρέουν τουρίστες γι’ αυτό το λόγο. Μα θα πετύχουν; Αν βραβευθούν σημαίνει ότι κάποιοι ρέχτες πέτυχαν κάτι τεκμηριωμένα σημαντικό.
10.                       Ένας σεφ καταφέρνει και αναδεικνύει και επιβάλλει παλιές και νέες γεύσεις της περιοχής μας, φτιάχνει μία μικρή αλυσίδα εστιατορίων και καταστημάτων και πραγματικά επηρεάζει και αναβαθμίζει τον τουρισμό όλης της Ερμιονίδας και προωθεί τα τοπικά άριστα προϊόντα.
11.                       Μία ομάδα καταφέρνει μέσω κομπιούτερ να φτιάξει μία εταιρεία προσφοράς υπηρεσιών και εμπορίας δουλεύοντας από το σπίτι ή το εξοχικό. Το πώς το τι δεν το ξέρω. Άλλωστε αυτοί καινοτομούν, αυτοί βραβεύονται και αυτοί γνωρίζουν και φέρνουν στην επιφάνεια αυτό που εμείς ούτε να φανταστούμε μπορούμε.
12.                       ................

Το φαντασιακό μας, το μεταπολιτευτικό, ήταν η τακτοποίηση στο δημόσιο μέσω της ‘πολιτικής’, η διασύνδεση με τον κρατικό τομέα, η επικράτηση στη αγορά μέσω φοροκλοπής, μη καταβολής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, μη απόδοσης ΦΠΑ, η εκποίηση τους τόπου μας και η μετατροπή του σε αγροτεμάχια, κ.λ.π. Και το φαντασιακό αυτό μας οδήγησε στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χρειαζόμαστε νέο φαντασιακό, Καινοτομίας, Δημιουργικότητας, Επιχειρηματικότητας, Ρίσκου, και πνεύμα Συνεργασίας και Αλληλεγγύης. Το είχαν οι παππούδες μας σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητές τους.

Και ο δήμος μας, οφείλει να απογαλακτιστεί από το κρατικίστικο πνεύμα, από την πολιτικάντικη νοοτροπία, από τον ‘πολιτισμό’ της αναβίωσης και της φιέστας, από τη μεγαλομανία του «επώνυμου άρχοντα και αρχοντίσκου» και να αφοσιωθεί στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών που θα στηρίξουν την παραγωγική δραστηριότητα του τόπου μας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος