Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ το ανάθεμα...!

Απολύθηκε γιατί …έσωζε ζωές

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
Ένα τέταρτο πριν τις 14.00 το μεσημέρι τη Δευτέρα, η παραλία του Χάλαντεϊλ στο Μαϊάμι ήταν γεμάτη κόσμο που απολάμβανε τη θάλασσα. Σε αρκετά σημεία, ειδικά παρατηρητήρια με ναυαγοσώστες επιτηρούσαν την κατάσταση.
 
Ένας από αυτούς, ο Τόμας Λόπεζ, εντόπισε στην θάλασσα κάποιον που κινδύνευε και άλλου λουόμενου να προσπαθούν να τον βοηθήσουν. Χωρίς δεύτερη σκέψη έσπευσε ταχύτατα δίπλα του και όπως είπε τον βρήκε σχεδόν αναίσθητο και με νερό στα πνευμόνια του, οπότε του παρείχε τις προβλεπόμενες βοήθειες, προς ικανοποίηση όλων των παριστάμενων.
 
Ο εργοδότης του ωστόσο δεν ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος και αποφάσισε άμεσα να τον απολύσει, προκαλώντας την οργή των συναδέλφων του που παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Αιτία της απόλυσης ήταν το γεγονός ότι ο Λόπεζ «πέρασε» την νοητή γραμμή του χώρου ευθύνης της εταιρείας που παρέχει ναυαγοσώστες στην τοπική δημοτική Αρχή.
Εάν κάποιος άλλος λουόμενος, λίγα μέτρα πιο... μέσα στον συγκεκριμένο χώρο, αντιμετώπιζε πρόβλημα, οι δικηγόροι του θα «έκαναν πάρτι» διεκδικώντας αποζημιώσεις.
 
Όπως είπε η εταιρεία, «δημιουργήθηκαν θέματα έκθεσής μας σε νομικές ευθύνες και γι' αυτό προστατέψαμε την εταιρεία ... Αυτό που έκανε ήταν δική του απόφαση, γνωρίζοντας του κανόνες της εταιρείας», είπε από την πλευρά της η προϊσταμένη του, Σούζαν Ελις.
Η επίσημη θέση της εταιρείας είναι ότι ο χώρος που ελέγχεται από τους ναυαγοσώστες της είναι σαφέστατα οροθετημένος και υπάρχουν ταμπέλες που προειδοποιούν τους λουόμενους ότι «πέρα από εδώ συνεχίζετε με δική σας ευθύνη».
Ο Λόπεζ έφτασε περίπου 500 μ. νοτιότερα για να σώσει τον κολυμβητή που κινδύνευε.
Ένας από τους παραιτηθέντες συναδέλφους του Λόπεζ αναρρωτήθηκε: « Τι έπρεπε να κάνει, να κάτσει να κοιτάει έναν άνθρωπο να πνίγεται; ».
 
Πηγή: Έθνος