Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Το λιμάνι του Πόρου ανήκει στους Ποριώτες

Η δημοτική αρχή όχι μόνο γνώριζε τις προθέσεις της Πολιτείας, αλλά συνεργάστηκε με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οι οποίες διενήργησαν εξονυχιστικό έλεγχο στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προτού ανακοινωθεί η τελική επιλογή των 23 λιμένων.
Αυτό υποστηρίζει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Πόρου «Αλλαγή Πορείας» με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πόρου.
Η παράταξη του Γιάννη Δημητριάδη, καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Πόρου για ενδοτισμό και ότι με την ανικανότητα της, έδωσε άλλοθι στην Πολιτεία να επιλέξει το λιμάνι του Πόρου, ανάμεσα στα λιμάνια που ιδιωτικοποιούνται.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Αλλαγής Πορείας» έχει ως εξής:
Όπως ανακοινώθηκε, το λιμάνι του Πόρου επιλέχθηκε, μαζί με άλλα 22 από τα εκατοντάδες λιμάνια της χώρας, για να δοθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Σύμφωνα με το Ν.3986/2011 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο), η παραχώρηση θα έχει διάρκεια μέχρι 50 χρόνια και ο ιδιώτης επενδυτής θα έχει την πλήρη χρήση της χερσαίας ζώνης λιμένα,
δηλαδή όλων σχεδόν των νότιων ακτών του Πόρου (για τις βόρειες έχει ήδη προβλεφθεί η παραχώρησή της διαχείρισής τους στην γεωργιανών συμφερόντων εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας), και δικαίωμα επέκτασης των λιμενικών έργων πέραν της υφιστάμενης ακτογραμμής. Οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή του λιμανιού μας είναι η απαξίωσή στην οποία το έχει οδηγήσει η διοίκησή του από το Δήμο και οι τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες κερδοφορίας του (και φυσικά, ο γνωστός στα κέντρα λήψης αποφάσεων ενδοτισμός της δημοτικής μας αρχής που αποτελεί εγγύηση για την υλοποίηση τέτοιων αποφάσεων).
Αν
είχαμε διαχειριστεί τον πλούτο αυτό όπως του άρμοζε, αν τον είχαμε νοικοκυρεμένο και τον διοικούσαμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αν είχαμε μετατρέψει σε έργα τα έσοδά του (αντί να τα συσσωρεύουμε σε χρηματοκιβώτια που αφήναμε να υπεξαιρούνται), δηλαδή αν εμείς οι ίδιοι επωφελούμασταν τόσα χρόνια τα οφέλη που αύριο θα αποκομίσουν οι ιδιώτες, τότε η Πολιτεία δεν θα τολμούσε να επιλέξει το λιμάνι μας!
Η δημοτική αρχή, όχι μόνο γνώριζε τις προθέσεις της Πολιτείας, αλλά τους τελευταίους μήνες συνεργάστηκε με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες διενήργησαν εξονυχιστικό έλεγχο στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προτού ανακοινωθεί η τελική επιλογή των 23 λιμένων. Ωστόσο, ο Δήμαρχος κ. Στρατηγός έχει το θράσος να δηλώνει δήθεν αιφνιδιασμένος και ανενημέρωτος για το θέμα. Και έχει το θράσος, παρ’ όλα αυτά να μην προβαίνει σε καμία ουσιαστική ενέργεια αντίθεσης – έστω και κατόπιν εορτής: Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος, η αντίδρασή του στη συνέχιση του ξεπουλήματος του τόπου μας ήταν ότι ζήτησε ενημέρωση από τους συναρμόδιους υπουργούς (!!!). Σαν να μην έχει την ικανότητα να καταλάβει μόνος του τι λέει ο σχετικός νόμος, ο οποίος έχει γνωστοποιηθεί από τις αρχές του 2011. Η παράταξή μας, άλλωστε, είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΔΛΤ, αλλά η δημοτική αρχή επέμενε να ασκεί διοίκηση λες και ήθελε να δώσει ως άλλοθι στην Πολιτεία την ανικανότητά της. Η ανικανότητα αυτή δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερα να αναλάβουν το λιμάνι ιδιώτες.
Αυτό που είναι καλύτερο είναι να το διοικήσει μία σοβαρή αιρετή διοίκηση!

Η σοβαρότητα του θέματος απαιτεί άμεσες δυναμικές αντιδράσεις από τον Δήμο Πόρου.
Όμως, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου, «ο Δήμαρχος Πόρου θα αγωνιστεί -όπως έπραξε και κατά το παρελθόν- προκειμένου να αποτρέψει μεθοδεύσεις που είναι ενάντιες στα συμφέροντα του τόπου». Αυτό ακριβώς είναι που φοβόμαστε…
http://www.porosnews.gr/