Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Τα χρονοδιαγράμματα του έργου του Αναβάλου για την Ερμιονίδα.


Το τέλος του 2015 ορίζεται απο τις δηλώσεις το χρονικό όριο παράδοσης του έργου.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές η παροχή του αγωγού θα είναι 2200 κμ ανά ώρα.
Η ετήσια δυνατή παροχή νερού θα φτάνει πάνω απο τα 15 εκ κμ ετησίως.
Το κόστος υπολογίζεται στα 12 εκ ευρώ.
Σε σύγκριση η κατασκευή αφαλάτωσης στην Κοιλάδα θεωρητικά(δεν υπαρχει άλλη ενεργή πρόταση βελτίωσης του υδατικού δυναμικού στην περιοχή μας από όσο γνωρίζω)  θα δίνει 2,5-3 εκ κμ ετησίως με παραπλήσιο κόστος κατασκευής αλλά πολύ μεγαλύτερο κόστος χρήσης και με πιθανές περιβαντολλογικές επιπτώσεις που δεν συγκρίνονται με αυτές του έργου του Αναβάλου τουλάχιστον για την περιοχή της  Ερμιονίδας.
Για το έργο της αφαλάτωσης στην Κοιλάδα πάντως υπάρχει κινητικότητα και η μελέτη στάλθηκε τελικά πρός τις υπηρεσίες της Περιφέρειας πρός επικύρωση.
Πρέπει να υπολογιστεί όμως ότι απαιτούνται μια σειρά άλλων έργων που θα μεταφέρουν και θα διαμοιράσουν το νερό του Αναβάλλου. στην περιοχή της Ερμιονίδας. Η δουλειά που θα πρέπει να κάνει ο Δήμος Ερμιονίδας απαιτεί μεγάλη προσπάθεια .
"Ι"
Οι δύο  προτάσεις όδεύσης  του αγωγού μεταφοράς στην Ερμιονίδα.Τελικά επιλέγεται η χερσαία όδευση .
Απο δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Τσαυτάρη σε απάντηση του βουλευτή κ.Μανιάτη.


«
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στα δύο –επίσης- σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δηλαδή, στην επέκταση του αρδευτικού συστήματος προς το Δήμο Ασκληπιού και Επιδαύρου, όπως και στο Δήμο Ερμιονίδος στο Νομό Αργολίδος.

Και για τα δύο έργα, έχουν ενταχθεί οι πράξεις: το πρώτο με 8.756.000€ και το δεύτερο με 12 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον,  έχουν γίνει δημοπρατήσεις των μελετών, έχουν κατοχυρωθεί οι μελέτες και μάλιστα οι μελετητές κατέθεσαν ήδη τα αποτελέσματα των μελετών τους στο πρώτο στάδιο. Λογικό είναι να βιαζόμαστε γιατί από κάθε έργο θα υπάρξει άρδευση  22.000 στρεμμάτων στο Νομό Αργολίδος  και ουσιαστικά θα συμπληρώσουν το μεγάλο έργο.
Σε ότι αφορά στο πρώτο έχει γίνει περιβαλλοντική εκτίμηση από το ΥΠΕΚΑ και πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί αυτή η διεργασία. Για το δεύτερο όμως σας γνωρίζω ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμα περιβαλλοντική μελέτη κι εκεί θα χρειαστεί προσπάθεια προκειμένου να επιταχύνουμε την όλη διαδικασία.
Υπενθυμίζω, πάντως,  ότι εφόσον τα έργα είναι ενταγμένα και υλοποιούνται δεν ισχύει ο όρος σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει  να έχουν ολοκληρωθεί  έως τις 31/12/2013. Επομένως, θα  υπάρξει επέκταση έως τις 31/12/2015.
 Γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος ότι  θα υλοποιηθούν ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος, εφόσον πάντα δεν συναντήσουν εμπόδια, όπως τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα.



Πηγες ;Moriasnow.gr ,ypodomes.gr,Βουλή των Ελλήνων