Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

΄Υδρα: Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τη διακοπή επικοινωνίας της από το Μετόχι

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε χθες (Τρίτη 23/10) στις 6 μ.μ με αφορμή την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής να διακόψει την επικοινωνία της Ύδρας από το Μετόχι.
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να ανέβει σήμερα (Τετάρτη 24/10) το πρωί στο Υπουργείο Ναυτιλίας αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο  και να επιδιώξουν να συναντηθούν με τον αρμόδιο που χειρίζεται το θέμα και να προσπαθήσουν να βρουν λύση.
Αν δεν υπάρξει λύση τότε από την Πέμπτη στο Μετόχι δεν θα μπορεί να προσεγγίσει κανένα πλεούμενο.
Πάρθηκε απόφαση να παραστούν και στην μεθαυριανή, επικείμενη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ με θέμα τα νέα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων για το 2013.
Επίσης πάρθηκε απόφαση την ημέρα της συζήτησης των

δρομολογίων στο ΣΑΣ, και αν έχει παρθεί απόφαση από το υπουργείο για κλείσιμο του μετοχιού, να κλείσει ο Δήμος σε ένδειξη διαμαρτυρίας
Το όλο ζήτημα ξεκίνησε από αίτηση-καταγγελία προς το αρμόδιο Υπουργείο ενός υπό σύσταση σωματίου θαλασσίων ταξί το οποίο με την κίνησή του αυτή ζητά να μάθει από τον Υπουργό Ναυτιλίας αν ο μώλος στην θέση Μετόχι Ερμιονίδας είναι ασφαλής για την προσέγγιση  δρομολογιακού σκάφους που εξυπηρετεί αυτήν τη

στιγμή μέρος της  επιβατικής κίνησης από και προς την Ύδρα.
Η απάντηση στην αίτηση  ήρθε δια  στόματος του Λιμενάρχη Ερμιόνης ο οποίος απαντά στο ερώτημα των καταγγελλόντων και σε ότι αφορά στην αιτίαση της ασφάλειας για τον μώλο στο Μετόχι, πως υπάρχει επικινδυνότητα για την αποεπιβίβαση  επιβατών και συνεπώς τίθεται θέμα ασφαλείας.
Το δε Υπουργείο, σύμφωνα  με ασφαλείς πληροφορίες, προτίθεται  να απαγορεύσει από την προσεχής Πέμπτη την προσέγγιση κάθε σκάφους στον εν λόγω μώλο.
Η όλη τροπή που πήρε το ζήτημα προκάλεσε την αντίδραση  του Δήμαρχου ο οποίος προκάλεσε  την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου με σκοπό να ληφθεί απόφαση για  τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Δήμος ώστε να αποτρέψει την επιχειρούμενη απόφαση απαγόρευσης. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος κατά την μακροσκελή τοποθέτησή του σημείωσε: «....Ο τόπος μας δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αλλάξει η κατάσταση. Αν χρειαστεί θα θέσουμε στην διάθεση του Υπουργού τις παραιτήσεις σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου....»
Κατά την διάρκεια της  δίωρης συνεδρίασης ακούστηκαν πολλές απόψεις, ακόμα και της δυναμικής  αντίδρασης με το κλείσιμο του λιμανιού. Υπερίσχυσε όμως η λογική και η ψυχραιμία και επικράτησε η πρόταση που υπέβαλλε ο Αντιδήμαρχος κ. Παστός " να μεταβεί αύριο στο Υπουργείο Ναυτιλίας αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο και εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, και να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την όποια αρνητική απόφαση επιχειρηθεί να ληφθεί". Επίσης να παραστούν και στην μεθαυριανή, επικείμενη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ με θέμα τα νέα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων για το 2013.


osxoliastistisydras