Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Κρίμας, που λέτε και στο Κρανίδι, κρίμας, γιατί είσαστε και 'νέα' γενιά

Του Βασίλη Γκάτσου
Για τον στολισμό του χώρου χρησιμοποιήσαμε ελιές κλαδεμένες, προσωρινά τοποθετημένες σε γλάστρες με σκοπό κάποια στιγμή να φυτευτούν, όπως συμβαίνει με όλα τα φυτώρια,  σε όλο τον κόσμο.... Ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τρόπο  μεταφοράς κλίματος χωραφιού, εκτός από το να κάνουμε την γιορτή μέσα στο ίδιο το χωράφι.....(εδώ το σχετικό άρθρο)

Συγχαρητήρια στον ‘φυτωριούχο’ τότε. Θα πρέπει να φύτεψε (ο προπάππος του, για να καταλαβαίνει και η κυρία Μονά) τις ελιές στο φυτώριό του γύρω στο 1900 με πρόβλεψη να τις πουλήσει στη γλάστρα ο δισέγγονός του. Δεν πιστεύω να του μείνανε απούλητες ένα αιώνα. Μεγάλωνε η ελιά, μεγάλωνε κι η γλάστρα.
Δεν ξέρετε τι γίνεται κάτω από τη μύτη σας, αλλά το τι γίνεται σε όλα τα φυτώρια, σε όλο το κόσμο ε; Και αντίδραση από τους οικολογούντες ε; Αυτοί τα ξέρανε πιο μπροστά από σας, γιατί προφανώς έχουν αγοράσει «ελιές στη γλάστρα» για τα μπαλκόνια τους. Μα αυτός ήταν και ο συμβολισμός σας. Αντί να κάνετε τη γιορτή σε  πραγματικό, ‘αποπευκωμένο’ χωράφι ‘νεοφυτεμένο’ με τις ελιές του δισέγγονου, μας μεταφέρατε το ‘κλίμα’ στη γιορτή και .. εύγε σας. Προφανώς δεν ακούσατε τίποτα για τα προγράμματα τα παλιά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις επιδοτήσεις ανά στρέμμα που έδινε για να ξεριζώνουν οι αγρότες μας τις ελιές τους. Τότε που αντέδρασε όλη η Ελλάδα, και η Ερμιονίδα, φυσικά για το επιδοτούμενο ξερίζωμα του ότι έχουμε πιο ιερό. Και έρχεσαι εσύ, ως νέα ελπιδοφόρος γενιά, να βαφτίσεις το ξερίζωμα.... φυτώριο; Και εσύ στήνεις γιορτή για την ελιά και το λάδι μας;
Μάλλον «ώρα απιέναι».

Σημείωση: Αφού η Ελλάδα βρέθηκε σε αυτή την τραγική κατάσταση, ο οικονομικός έλεγχος πρέπει προφανώς να ισχύει για όλους.
Δηλαδή αν η Ελλάδα δεν είχε βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση, ο οικονομικός έλεγχος προφανώς δεν έπρεπε να ισχύει για όλους. Ή κάνω λάθος κύριε Δήμαρχε; Ως ιστορικό στέλεχος
κάτι θα ξέρετε, γιατί εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι κανένας οικονομικός έλεγχος δεν γινότανε σε τίποτα, γι’ αυτό και παρ’ ολίγον θα είχε επιβάλει το κόμμα σας ως πρωθυπουργό το σύντροφό σας Τσοχατζόπουλο. Άραγε το έχετε συνειδητοποιήσει; Και πώς ξέρετε, εφόσον δεν είσαστε ελεγκτικός μηχανισμός και δεν έχετε στοιχεία, πώς ξέρετε ότι: «Οι συγκεκριμένες offshore εταιρείες ανήκουν σε εφοπλιστές, όχι στους ντόπιους κατοίκους του δήμου μας. Από όσο ξέρω πρόκειται για διεθνείς εταιρείες που είναι νόμιμες. Τώρα κατά πόσο λειτουργούν σωστά ή όχι δεν είναι κάτι που υπόκειται στην αρμοδιότητα του δήμου, αλλά στις ελεγχτικές αρχές.»
Ο ημερήσιος τύπος μιλάει πάντοτε για αυτές τις εταιρείες με πολύ επιφύλαξη και πολλάκις έχει γράψει ότι αρκετές ανήκουν σε πρόσωπα διάφορα και άσχετα με αυτόν που είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης για λόγους προφανείς. Εσείς κάνατε και έρευνα και βγάλατε και το τελικό συμπέρασμα;

Με τη βοήθεια της σημείωσης, μεταφράζουμε: ώρα να παίρνετε δρόμο. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για λόγους αισθητικής.

Πρόταση προς την κυρία Μονά: Να οργανώσουμε του χρόνου τη γιορτή της παραλίας και του αιγιαλού. Στη Πάνω Πλατεία, για τον στολισμό του χώρου, μεγάλες πέτρες σπασμένες προσωρινά τοποθετημένες σε άμμο γύρω από το σιντριβάνι, με σκοπό κάποια στιγμή να γίνουν ριζιμιές, όπως συμβαίνει με όλες της παραλίες μας, όχι όμως σε όλο τον κόσμο. Ειλικρινά κανείς δεν θα μπορεί να φανταστεί καλύτερο τρόπο μεταφοράς κλίματος αιγιαλού και παραλίας, εκτός από το να κάνουμε τη γιορτή πάνω στην ίδια την άμμο τη χρυσή του γκούρ ι Ντετ (Πετροθάλασσα).

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος