Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ

Του Βασίλη Γκάτσου

Παρακάτω η σχετική απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, του 1994 και όχι του 1996 εκτός και αν έκανε δύο χρόνια να περάσει στο ΦΕΚ.

Προήλθε από πρωτοβουλία του συμπατριώτη Στυλιανού Δημαράκη, ιδιωτική πρωτοβουλία δηλαδή, και όχι των τότε Δήμων και Κοινοτήτων.

Έχω υπογραμμίσει με κόκκινο σημαντικά σημεία, που δείχνουν ότι το ΠΟΠ δεν είναι για τον καθένα. Δεν σημαίνει ότι πάω τις ελιές στο λιοτρίβι το τοπικό και το λάδι που παίρνω είναι ΠΟΠ. Μόνον επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί που διαθέτουν λιτρίβι, μηχανισμό ελέγχου του κτήματος από το οποίο θα πάρουν τις ελιές, της μεταφοράς, των διαδικασιών μέσα στο λιτρίβι, της συσκευασίας και τυποποίησης κ.λ.π., μόνον αυτοί έχουν τα μέσα να πιστοποιούν το λάδι τους ως ΠΟΠ. Δεν αρκεί η επιχείρηση ή ο συνεταιρισμός να αυτοαποκαλέσει έτσι το λάδια του... αυτοελεγχόμενος (δηλαδή να λέει το λιτρίβι, ναι, κράτησα τη θερμοκρασία πολτού στους 30 βαθμούς. Ποίος το πιστεύει; Ποια τα αντικειμενικά πειστήρια ότι όντως κρατήθηκε η θερμοκρασία στους 30 βαθμούς;). Πρέπει να ελέγχεται από φορέα πιστοποίησης. Τότε και μόνον τότε έχει αξία η αναγραφή ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ.

Είναι ένα πρώτο στέρεο και καλό βήμα, αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι το brand name, το λάδι ιστορικών ελαιώνων κ.λ.π. (έχω παλιότερα αναφερθεί εκτενώς σε αυτά).

Να σημειωθεί επίσης ότι με την ονομασία ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ, χάνεται η ονομασία Κρανιδιώτικο λάδι, δηλαδή λάδι προερχόμενο από ελιές και λιτρίβια του παλιού Δήμου Κρανιδίου. Και το Θερμήσι για παράδειγμα παράγει πλέον λάδι ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ. Κερδίζει σε αξιοπιστία το λάδι μας, αλλά ελάχιστα σε τιμή. Σε λίγο όλα τα λάδια της χώρας, κατά μικρές περιοχές θα είναι ΠΟΠ, πόσο μάλλον που οι διαδικασίες είναι κάπως περίεργες και απλοποιημένες. Ενώ για το Ρόδι Ερμιόνης ΠΟΠ, γίνεται ολόκληρη μελέτη για παλιά ποικιλία που εγκλιματίστηκε στην περιοχή, στο ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ περιλαμβάνεται και η Κορωνέικη ποικιλία η οποία έχει μόνον λίγες δεκαετίες στη γη μας. Επίσης μαθηματικά η φράση «Μανάκι· και «Κορωνέϊκη» δεν αποκλείει σαφώς οποιοδήποτε μείγμα αυτών.

 

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος

 

 

 

ΠΟΠ Κρανίδι Αργολίδας 1

Εκτύπωση
Αριθ. 315790                                                        (7)
Αναγνώριση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ελαιολάδου
-ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ-.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. Του άρθρου 11 του Ν. 2040/92 «ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Γεωργίας και Νομικών Προσώ­πων εποπτείας του και άλλες διατάξεις» (Α/70).
β. Την απόφαση 184/27.10.93 περί ανάθεσης αρμο­διοτήτων στον Υφυπουργό Γεωργίας Φλώρο Κωνσταντί­νου.
γ. Του Π.Δ. Θ1/1993 "προϋποθέσεις και διαδικασία αναγνώρισης ονομασιών προέλευσης ελαιολάδων- (Α/27/ 93)".
2. Την από 5.6.93 αίτηση του Στυλιανού Δημαράκη περί αναγνωρίσεως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ελαιολάδου -ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ»,
αποφασίζουμε:
1. Η ένδειξη -ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ- Π.Ο.Π. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, που παράγεται από τις ποικιλίες ελιάς «Μανάκι· και «Κορωνέϊκη» καλλιεργούμενες στα διοικητικά όρια της επαρχίας Ερμιονίδας ήτοι: τα διοικητικά όρια του Δήμου Κρανιδίου και των κοινοτήτων Ερμιόνης, θερμησίας, Ηλιοκόστρου, Διδύμων, Φούρων, Κοιλάδος και Πορ- τοχελίου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθο­ρίζονται με την απόφασή μας αυτή και με τις σχετικές δια­τάξεις του Ν. 2040/1992 και του Π.Δ. 61/1993.
2. Η μεταποίηση του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο γίνεται σε ελαιοτριβεία των ανωτέρω αναφερομένων Κοινοτήτων και Δήμων και που πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορί­ζονται στο άρθρο 3 του Π.Δ. 61/1993.
3. Ο ελαιόκαρπος για παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου -ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ- Π.Ο.Π. πρέπει να πληρεί τις εξής προϋποθέσεις:
α. Προέρχεται από ελαιώνες, στους οποίους η καταπο­λέμηση του δάκου γίνεται με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους με βιολογικές μεθόδους, ή χωρίς καμία κα­ταπολέμηση.
β. Η συλλογή του ελαιοκάρπου θα γίνεται με τα χέρια ή με χτένια καθώς και τη χρήση ελαιοπάνων.
γ. Η μεταφορά του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία γίνε­ται σε πλαστικά τελάρα διάτρητα ή σάκκους από φυτικά υλικά, χωρητικότητας 30 - 50 χιλιογράμμων.
δ. Ο ελαιόκαρπος για επεξεργασία:
-  δεν πρέπει να περιέχει ξένες ύλες,
-  δεν πρέπει να έχει δακοπροσβολές σε ποσοστό με­γαλύτερο του 5%.
-  δεν πρέπει να περιέχει αλλοιωμένους καρπούς (σπα­σμένες ελιές, σάπιες κ.λπ.) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.
ε. Η επεξεργασία του ελαιοκόρπου στα ελαιοτριβεία γί­νεται εντός τριών (3) ημερών κατ' ανώτατο όριο από της συλλογής του.
στ. Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου γίνεται σε κλασικά ή φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία που διασφαλίζουν θερμο­κρασίες μικρότερες από 30 °C της ελαιόπαστας κατά τη μάλαξη ως και σε όλες τις άλλες φάσεις επεξεργασίες.
4.  Δεν δικαιούνται της προστατευομένης ονομασίας προέλευσης -ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ- Π.Ο.Π. εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που προέρχονται από ανάμειξη με ελαιόλαδα κατωτέρω ποιοτικών κατηγοριών.
5. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο -ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟ­ΛΙΔΑΣ» Π.Ο.Π. έχει χρώμα χρυσοκίτρινο και γεύση γλυκό­πικρη.
6. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο -ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟ­ΛΙΔΑΣ- Π.Ο.Π. πριν τη διάθεσή τους στην κατανάλωση υποβάλλονται σε φυσικοχημική ανάλυση και οργανολη­πτική δοκιμασία, σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας.
7. Για την παραγωγή, διακίνηση και τυποποίηση εξαιρε­τικού παρθένου ελαιολάδου -ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ- Π.Ο.Π. πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρ­θρου 4 του Π.Δ. 61/1993.
8.0 λογότυπος που προβλέπεται στα άρθρα 4 και 5 του Π.Δ. 61/1993 για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα -ΚΡΑ­ΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ» Π.Ο.Π. αποτελείται από τα γράμματα και τους σχετικούς αριθμούς που δηλώνουν τον αύξοντα αριθμό ετικέτας και τα δύο τελευταία ψηφία του έτους παραγωγής και αναγράφονται ως εξής:
ΚΡ - αύξων αριθμός ετικέτας / δύο τελευταία ψηφία έτους παραγωγής.
9. Επί των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων -ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ- Π.Ο.Π. έχουν παράλληλη εφαρμογή οι γενι­κές και ειδικές διατάξεις του Ν. 2040/92, καθώς και των Π.Δ. 61/1993 και 81/1993, για θέματα που δεν ρυθμίζο­νται με την παρούσα απόφασή μας.
Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 1994
ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ