Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Το Διδυμιώτικο Λάδι.

Προοδεύει και ΜΠΡΑΒΟ του!
Θα μου επιτραπεί να ξεκινήσω από το …. σόϊ!

Είναι ο Αντώνης του μπάρμπα-Κοσμά με τα παιδιά του την Χρυσαυγή και τον Κοσμά. Τα παιδιά είναι τέταρτη γενιά!
Το παλιό λιτρίβι, του μπάρμπα-Αντώνη Μπροδήμα, ήταν στα αλώνια στην βορειοδυτική γωνία. Αυτό το συνέχισε ο γιός του Κοσμάς, ο εγγονός Αντώνης έφτιαξε το καινούριο και σύγχρονο, και τώρα έχουν ‘μπει στην δουλειά’ τα δισέγγονα Χρυσαυγή και Κοσμάς!
Να σημειώσω ακόμη ότι πολλά από τα μέρη του λιτριβιού που φαίνονται στο video με το σήμα Brodimas, είναι κατασκευές του Αντώνη! Η πληροφορία δεν με εξέπληξε, τον γνωρίζω από μικρό. Και δεν θα εκπλαγώ αν μάθω ότι έφτιαξε ολόκληρο λιτρίβι! Του ‘πιάνουν’ και τα χέρια και το μυαλό. Να προσθέσω ότι ο Αντώνης εκτός από λιτρίβι λειτουργεί και Μηχανουργείο.
από την Α. Σαράντος και ΣΙΑ. Είναι τα παιδιά του Τάσου Αναρ. Σαράντου, του Κοτσίρη για τους Διδυμιώτες, εγγόνια του μπαρμπα-Νάργου, τρίτη γενιά.
Τον μπάρμπα-Νάργο τον θυμάμαι να έχει, αρχικά, συνεταιρικό λιτρίβι με τον μπάρμπα – Τάσο τον Ράφτη, Αναστάσιο Ι. Αντωνόπουλο. Κάποια στιγμή χώρισαν, ο μπάρμπα-Τάσος συνέχισε για αρκετά χρόνια με τον γιό
του τον Γιάννη. Ο εγγονός όμως, Αναστάσιος Ι. Αντωνόπουλος και αυτός, δεν συνέχισε με το λιτρίβι, αλλά, σε αυτό το κτίριο λειτουργεί σήμερα το Ξυλουργείο του.
Ο μπάρμπα-Νάργος, πήγε λίγο παραπέρα, στο περιβόλι όπου και το σπίτι του και έφτιαξε νέο λιτρίβι με τα παιδιά του, τον  Μήτσο (που έφυγε νωρίς) και τον Τάσο. Είναι αυτό που συνεχίζουν σήμερα τα παιδιά του Τάσου.
Το λιτρίβι του Γιώργου Δ. Αντωνόπουλου, του Κοντώση για τους Διδυμιώτες, είναι το τρίτο σε λειτουργία σήμερα λιτρίβι στα Δίδυμα. Αυτό το λιτρίβι το θυμάμαι συνεταιρικό του μπάρμπα Μήτσου, του πατέρα του Γιώργου, με τον Γιώργο τον Παριώτη, στον δρόμο από την πλατεία προς το παλαιό σχολείο μπροστά από το σπίτι του Ανάργ. Δαγρέ. Κάποια στιγμή οι συνεταίροι χώρισαν, ο μπάρμπα Μήτσος πήγε στο περιβόλι, έφτιαξε νέο λιτρίβι, είναι αυτό που λειτουργεί σήμερα ο Γιώργος.
Όπως βλέπουμε, και τα τρία ενεργά σήμερα λιτρίβια στα Δίδυμα ‘κουβαλάνε’ πείρα, γνώση και παράδοση.
Και η νέα γενιά ακολουθεί τις σύγχρονες διαδικασίες.
Και στην έκθλιψη αλλά και στο εμπόριο.
Εύχομαι τα Δίδυμα να περάσουν και στην Σύγχρονη Οργάνωση της Καλλιέργειας.
Ο Ελαιώνας μας, ο Πλούτος μας δηλαδή, είναι στα πόδια μας, είναι Μεγάλος και διαθέτει  Εξαιρετική Ποιότητα.
Δουλειά θέλει. Και καθόλου κεφάλαιο.
Και ας σταματήσουν οι ‘κλάψες’ για ανεργία κλπ.
Στα παιδιά που προχώρησαν στην τυποποίηση και στο εμπόριο εύχομαι τα καλλίτερα.