Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Το πράσινο ρεύμα φουλάρει

Του Βασίλη Γκάτσου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Ζερβός σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής έδωσε ένα σημαντικό στοιχείο: Το κόστος παραγωγής ρεύματος από Αιολική ενέργεια είναι 89 € η MWh, ενώ από εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ως καύσιμο φυσικό αέριο είναι 103€ η MWh. Και έδωσε και την πρόβλεψη, ότι το φυσικό αέριο όλο και θα γίνεται ακριβότερο.
Δηλαδή σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο που η νέα πράσινη τεχνολογία των ανεμογεννητριών αρχίζει και νικάει στην αγορά το φυσικό αέριο. Πόσο μάλλον στο μέλλον όταν η νέα τεχνολογία θα έχει πλήρως ωριμάσει.

Ίδια ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται εμμέσως και από την πράσινη τεχνολογία των φωτοβαλταϊκών. Όταν ξεκίνησαν, η εγκατάσταση ενός στρέμματος φωτοβολταϊκών «με το κλειδί στο χέρι» έφτανε τα 350000 € τώρα βρίσκεται γύρω στα 150000 € και για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα πολύ χαμηλότερα. Είναι ζήτημα χρόνου και ωρίμανσης, ώστε και αυτή η τεχνολογία να είναι ανταγωνιστική του φυσικού αερίου που είναι το πλέον ‘πράσινο’ ορυκτό καύσιμο.
Και την πρόοδο δεν μπορείς να την σταματήσεις με τον νομικό πυροσβεστήρα. Απλά το πολύ πολύ να την διώξεις από τον τόπου σου και να πάει πάρα δίπλα. Την πρόοδο την κατακτάς με τον ορθό σχεδιασμό στον τόπο σου.
Όσο για την απώλεια μικρού μέρους βενιοβοσκότοπων στην
περιοχή μας οι οικολογούντες πιστεύουν ότι τα σημερινά κοπάδια γιδιών διατρέχουν καθημερινά τα βενιοδάση μας; Πιστεύουν ότι, όταν ο Δήμαρχός μας μετά του αγαπητού Αντιδημάρχου ανέβηκαν στο βουνό, είδαν κοπάδια να βόσκουν; Ας ζητήσουν στοιχεία για χρήση εισαγόμενων τροφών σε κάθε στάνη από τον Θεσσαλικό κάμπο και όχι μόνον και τότε θα καταλάβουν ότι τα σημερινά κοπάδια είναι σχεδόν οικόσιτα και βγαίνουν καμιά βόλτα για να ξεμουδιάσουν. Και εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ποιότητας γάλακτος και τυροκομικών όχι μόνον στην Ερμιονίδα αλλά παντού. Οι τροφές αυτές είναι υπερεντατικής καλλιέργειας με χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και δεν δίνουν βιολογικά προϊόντα μεταποίησης, όπως θα έδινε το αχνό γάλα όταν τα γίδια τρέφονται 100% στα βουνά μας. Εδώ και η μεγάλη δυσκολία που έχουμε στην εξαγωγή τυροκομικών στις ΗΠΑ που έχουν αυστηρότατη νομοθεσία τροφίμων. Στέλνουμε αγνά τυροκομικά από όντως αγνές περιοχές και ελάχιστα διαφέρουν από αυτά που ‘βοσκάνε’ στον Θεσσαλικό κάμπο. Γι’ αυτό και η δυσκολία παραγωγής τυροκομικών, βιολογικών ΠΟΠ προϊόντων, γιατί είναι μεγάλο πρόβλημα η ζωοτροφή. Αν δε υπολογίσουμε και το εισαγόμενο στη χώρα μας γάλα σκόνη σε διάφορες μορφές,.... βράστα κι άστα.
Προ ετών έβλεπα έξω από μια στάνη στοίβες μεγάλων τσουβαλιών και πίστευα ότι ήταν κοπριά που ο ποιμήν είχε προτάξει στο δημόσιο δρόμο προς πώληση. Μιλάμε για φορτίο τριαξονικού και βάλε. Η στοίβα μίκραινε και μετά ξαναμεγάλωνε και υπέθετα ότι πουλάει συνέχεια καλή κοπριά. Σταμάτησα μια μέρα, πήγα λίγο πιο μέσα που ήταν η στάνη, βρήκα τον ποιμένα και του ζήτησα να αγοράσω ένα τσουβάλι. Μου λέει «αν έχεις τσουβάλι, πάρε το φτυάρι και γέμισε. Έτσι μένει, καθαρισμό θα μου κάνεις». Και μου δείχνει ένα μεγάλο χώρο γεμάτο γύρω από τη στάνη με κοπριά ετών. Του λέω «όχι, θέλω από την συσκευασμένη που έχεις έξω με τα καθαρά τσουβάλια και όσο κάνει». Γέλασε και μου λέει «αυτά είναι ζωοτροφές που φέρνουμε με τα φορτηγά και χωρίς αυτές κοπάδι γιοκ».
Η οικολογία αν δεν λαλεί γλώσσα λογικής και αληθείας, καταντάει εργαλείο μικροπολιτικής.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος