Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Αιρετοί

Τοπική Κοινότητα, Δήμος, Περιφέρεια, Βουλή.

Εδώ κατοικούν οι αιρετοί. Δηλαδή αποφασίζουν και πράττουν.
Όμως η Τοπική Κοινότητα αφυδατώθηκε και εξέπεσε στην κατηγορία συμβουλευτικού οργάνου του Δήμου. Μέγα αυτό το θέμα.
Ο Δήμος όμως που αφυδάτωσε τις Τοπικές Κοινότητες και πήρε πλήθος αρμοδιοτήτων από τη δημόσια διοίκηση έγινε κυρίαρχος στο χώρο του. Άλλο μέγα θέμα.
Η Περιφέρεια είναι πλέον κυρίαρχη στον χώρο της και η αμφιμονοσήμαντη σχέση Δήμων – Περιφέρειας είναι κυρίαρχη. Είναι η σχέση που κτίζει το μέλλον κάθε Δήμου.
Η Βουλή παλιά, μέσω των τοπικών βουλευτών και της διορισμένης νομαρχιακής διοίκησης, έπαιζε σημαίνοντα τοπικό ρόλο με όλα τα γνωστά παραμάγαζα και παρατράγουδα. Η σχέση ήταν ως προς τον τοπικό βουλευτή που μπορούσε να κάνει το έργο ή τη διευκόλυνση. Αυτή η σχέση δεν υπάρχει πια, όμως υπάρχουν τοπικοί βουλευτές. Υπάρχουν βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων και τύποις βουλευτές Αργολίδας. Δεν έχουν τοπικό αντικείμενο οι τοπικοί βουλευτές, γιατί τα πήρε όλα η Περιφέρεια. Τους έχουν απομείνει μόνον οι επερωτήσεις για τοπικά θέματα, άνευ ουσίας και άνευ αποτελέσματος και η παρουσία – επίδειξη ‘βουλευτικής και κομματικής σημαίας’. Η δουλειά τους πλέον επικεντρώνεται στα θέματα της χώρας και των Ελλήνων και όχι της Αργολίδας. Δηλαδή να μας πουν τι εισηγήσεις ετοιμάζουν, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των βουλευτών στους 150 ή 200, στο να μην αναλαμβάνουν θέσεις στη διοίκηση και στα πέριξ του δημοσίου οι υποψήφιοι βουλευτές που δεν βγήκαν, στο ποιοι πρέπει να γίνονται υπουργοί και υφυπουργοί,  και να αφοσιωθούν στο Κοινό των Ελλήνων και όχι των Αργολιδέων. Καιρός είναι να ψηφίζουμε βουλευτές σε όλη την επικράτεια και όχι κατά νομούς. Να βγάζουμε τους ικανούς σε επίπεδο χώρας και όχι νομού.
Και η πράξη έχει δείξει ότι το ενδιαφέρον τους για την Ερμιονίδα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για την Ερμιονίδα. Για τους ίδιους και το κόμμα τους ίσως ναι, αν έτσι ακόμα το νομίζουν. Η παρουσία των αιρετών μας στην Περιφέρεια, όχι σαν λόμπυ αλλά με την παρρησία του αιρετού αντιπροσώπου και η παρουσία των αιρετών της Περιφέρειας στον Δήμο όχι σαν κομματικό λόμπυ αλλά με την παρρησία του αιρετού αντιπροσώπου είναι η νέα σχέση αποτελεσματικής επικοινωνίας και συμπόρευσης.
Όσο αργούμε σαν πολίτες να το κατανοήσουμε, χάνει ο τόπος μας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος