Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Οι Θάνατοι από Καρκίνο στα Δίδυμα.

Πηγή:villadidimo 
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και μάλιστα σε νέους ανθρώπους.
Πρώτα όμως κάποια προηγούμενα σχετικά σχόλιά μου
Δήμαρχε Δ. ΚαΜίζη και Πρόεδρε Πάνο Σερέτη!
Ο Κάμπος του Διδύμου.
Η Υγεία των Δημοτών!
Ο Κούστας και ο .. Δημόκριτος!
Αυτά ακριβώς εννοούσα!
Και δεν ήθελα να γράψω ευθέως, έγραψα όσο πιο προσεκτικά μπορούσα, γιατί λάθος σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν ξέρεις που μπορεί να οδηγήσει.

Φυσικά, τόσο οι συγχωριανοί μου όσο και οι αρμόδιοι (η κατά δήλωσή της αρμόδια αντιδήμαρχος Διδύμου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κούστας και ο Δήμαρχος Δ. ΚαΜίζης) είμαι σίγουρος ότι καταλάβαιναν απόλυτα τι έγραφα!
Και όχι μόνο αυτό.
Εχω ξαναγράψει ότι ο Δήμος μας έχει Δήμαρχο Γιατρό και αρμόδιο αντιδήμαρχο Φυσικό, ιδανικό δηλαδή συνδυασμό για τον χειρισμό αυτού του θέματος.
Ο Δήμαρχος Δ. ΚαΜίζης, ως Γιατρός και ως μέχρι πρότινος Διευθυντής του Κ.Υ. Κρανιδίου, μπορεί από εκεί να πάρει σημαντικές πληροφορίες. Γιατί όλοι οι μακαρίτες πλέον συγχωριανοί, σε κάποια φάση της αρρώστιας τους, πέρασαν από εκεί, άλλοι για θεραπεία, άλλοι για φάρμακα, άλλοι για κάποια βοήθεια. Χώρια από το γεγονός ότι κάποιο τελείωσαν εκεί, στο
Κ.Υ. Κρανιδίου!
Και επί πλέον, ο Δήμος, προκειμένου να εκδώσει την άδεια ταφής, θέλει το πιστοποιητικό θανάτου, το οποίο αναφέρει και την αιτία θανάτου. Και μπορεί τα όσα γράφουν οι Γιατροί σ’ αυτό να είναι ακαταλαβίστικα για μας τους υπόλοιπους, όμως, για τον Δήμαρχο και Γιατρό Δ. ΚαΜίζη, δεν είναι!
Εχει επομένως όλη την πληροφορία στα χέρια του που του επιτρέπει, ως Γιατρός, να κάνει μια πρώτη εκτίμηση, σχετικά με το τι συμβαίνει, αν συμβαίνει  κάτι το ιδιαίτερο στα Δίδυμα.
Κάτι που αν δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα, πρέπει όχι μόνο να το κάνει, αλλά και να μας ενημερώσει.
Ο άλλος, ο αρμόδιος αντί, έχει στα χέρια του την αρμοδιότητα, την ευθύνη, αλλά και απλόχερα από την Πολιτεία και τους θεσμούς, όλα τα μέσα να κάνει την δουλειά του!
Εχει τον Δημόκριτο, τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια, έχω γράψει πολλές φορές για αυτά, τα Πιστοποιημένα εργαστήρια, το θεσμικό πλαίσιο και την πλειοψηφία που του επιτρέπει να ζητήσει, να παραγγείλει, μελέτες, μετρήσεις ή ό,τι άλλο.
Και όχι μόνο για τα νερά, αλλά και για τις Κεραίες και για τα Ιχθυοτροφεία.
Και εδώ να επισημάνω κάτι.
Σε πρόσφατη συζήτηση με το Διδυμιώτη Δ.Σ. Πάνο Αποστόλου, που είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΕΡ, μου είπε ότι γίνονται από την ΔΕΥΑΕΡ μετρήσεις στα νερά του Κάμπου του Διδύμου, και ότι το μόνο πρόβλημα που διαπιστώνουν είναι τα αυξημένα νιτρικά.
Όχι βαρέα μέταλλα, όχι εξασθενές χρώμιο.
Δεν τις έχω δει αλλά και να τις δω λίγα θα καταλάβω.
Όμως για μένα αλλού είναι το θέμα.
Η Δειγματοληψία.
Όχι αυτά που γράφει σχετικά ο Βασίλης σχετικά με την διαδικασία, ούτε εννοώ με την ανακοίνωση να μας λένε και το σημείο δειγματοληψίας.
Όχι.
Είναι σημαντικό να μας πουν και γιατί επέλεξαν το κάθε σημεία δειγματοληψίας!
Δεν έγραψα τυχαία για το πηγάδι του Ν. Οικονομόπουλου στον Κάμπο του Διδύμου. Το πηγάδι αυτό δεν ξεχειλίζει με τις πλημύρες όπως όλα τα άλλα! Σημάδι ότι δεν ‘επικοινωνεί’ με τον Κάμπο όπως τα άλλα. Και αυτό, σε συνδυασμό με τα ευρήματα της πρώτης Γεώτρησης που έγινε λίγο παρακάτω, επιτρέπει σκέψεις ότι ‘επικοινωνεί’ με τον χώρο των σκουπιδιών που είναι νότια! Και να επισημάνω ακόμη το ‘παράδοξο’ ότι η Γεώτρηση 5 έβγαλε καλό νερό, που το αξιοποίησε το Ξενοδοχείο Σαλάντι, την στιγμή που οι άλλες 4 είχαν βγάλει θάλασσα!
Να διευκρινίσω, μη θέλοντας να κάνω τον ξερόλα, δεν λέω ότι όλα αυτά συμβαίνουν. Απλά λέω ότι υπάρχουν δεδομένα που επιτρέπουν τέτοιες σκέψεις. Και ότι, την περιοχή αυτή πρέπει να την μελετηθεί Γεωλογικά, με, κατάρτιση ενδεχομένως και Μοντέλου Ροής Υπογείων Υδάτων, κάτι που θα υποδείξει με ασφάλεια, και τα σωστά σημεία δειγματοληψίας.
Και να επισημάνω ακόμη ότι μετρήσεις για τα επίπεδα της ακτινοβολίας, δεν είναι γνωστές, τουλάχιστον σε μένα.
Αυτά τα ολίγα, για την ώρα.
Γιατί τώρα;
Όπως προανέφερα, έγραψα για το θέμα, ως είχα υποχρέωση, αλλά όσο πιο ανώδυνα μπορούσα.
Όμως, στο δελτίο τύπου του Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου  Λάμπρου Μπούκλη, υπάρχει η αναφορά, που πέρασε ασχολίαστη : ‘ …. Αξίζει να αναφερθεί, μαρτυρία των κατοίκων των Διδύμων, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, σχετικά με ένταση των κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή τους. Αυτές οι αναφορές σε συνδυασμό με ύπαρξη μετρήσεων, με τιμές εξασθενούς χρωμίου (εντός των νομίμων ορίων) που σύμφωνα με αναφορές αρμόδιων επιστημόνων,  χρήζουν επιστημονικής παρακολούθησης και διενέργειας επαναληπτικών και συνδυασμένων μετρήσεων, με βάση τις νομικές αρχές της Ε.Ε.: την Αρχή της Πρόληψης και την Αρχή της Προφύλαξης, κάνουν απαραίτητη την διενέργεια περαιτέρω
επιστημονικής διερεύνησης/τεκμηρίωσης για την εκτιμώμενη, συνολικά, Περιβαλλοντική Ζημία, που δύναται να έχει επέλθει ή/και δυνητικά μελλοντικά να επέλθει με συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης, την επιστημονική αξιολόγηση πιθανής διενέργειας επιδημιολογικής μελέτης από έγκυρο Φορέα και την συνεπακόλουθη απόδοση νομικών ευθυνών (αστικών και ποινικών). …

Που σημαίνει ότι το θέμα ‘βγήκε στον αέρα’ πλέον και με το όνομά του.
Αλλά θα συνεχίσω με την στάση όχι μόνο των υπευθύνων αλλά και των άλλων οικολογούντων, παπαρολογούντων, μπουρδολογούντων, ξεσαλωμένων και τους  …. Αγωνιστικούς Χαιρετισμούς, μη … χαιρετίσω.
Και θα κλείσω, καλώντας όλους εσάς τους Συντοπίτες να σκεφθείτε, την ώρα που πετάτε τα σκουπίδια σας στον κάδο,  την γαϊδουριά σας.
Γιατί Γαϊδουριά το λένε αυτό που συμβαίνει, αρέσει δεν αρέσει, όσο ξινό και αν είναι!