Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Athens Photo Festival 2012 στο Γκάζι

Με νέες ιδέες και προσανατολισμό στη σύγχρονη διεθνή φωτογραφία το Athens Photo Festival προσφέρει την ευκαιρία στους φίλους του σύγχρονου πολιτισμού να παρακολουθήσουν το σημαντικότερο γεγονός για τη φωτογραφία στην Ελλάδα.

Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα από 21 εκθέσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από 28 χώρες καθώς και ένα ευρύ φάσμα δράσεων – Διεθνές Φόρουμ Photo Voices, Φωτογραφικός Μαραθώνιος, προβολές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πρόγραμμα Performance, ειδικές ξεναγήσεις - και παράλληλων εκδηλώσεων, συνθέτουν μια σύγχρονη πλατφόρμα αφιερωμένη στη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό.

Ο βασικός κορμός του εκθεσιακού προγράμματος υπό τον γενικό τίτλο “Art/Doc Intersection” ενισχύει τον αισθητικό και κοινωνικό

Τα οφέλη της «σωστής» αναπνοής

Προτείνει η Έλλη Βσιλάκη

Αλλάζοντας τον τρόπο που αναπνέουμε βοηθάμε τον οργανισμό μας.


Είναι μία από τις σημαντικότερες φυσικές λειτουργίες που εκτελεί το σώμα μας.
Ο κάθε άνθρωπος αναπνέει περίπου 20.000 φορές την ημέρα.
Οι περισσότεροι όμως το κάνουνε λάθος.

Η γνωστή σε όλους μας yoga στηρίζεται στην λειτουργία της αναπνοής ενώ οι γιατροί τονίζουν τη σημασία της στην υγεία μας.

Αποδεικνύεται ότι παίρνοντας περισσότερο οξυγόνο, απλά αλλάζοντας τον τρόπο που αναπνέουμε, μπορεί να διευκολύνει την επούλωση από αρκετές σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του χρόνιο πόνου, του άσθματος, των

10 απλές καθημερινές συνήθειες που βελτιώνουν τη ζωή μας

Δέκα συμβουλές από την επιστημονική έρευνα σχετικά με τον πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή μας με απλές καθημερινές συνήθειες.

1) Βγείτε έξω στη φύση

Το πιθανότερο είναι ότι υποτιμάτε πόσο σημαντική είναι η επαφή με την φύση. Και μάλλον αυτό συμβαίνει, αφού υπάρχει επιστημονική μελέτη που το πιστοποιεί.
Όμως, αποδεδειγμένα η επαφή με την φύση προσφέρει τα εξής θετικά:
  • μειώνει το στρες ,
  • μας κάνει πιο δημιουργικούς,
  • βελτιώνει τη μνήμη,
  • κάνει πιο έντονη την επιθυμία για κοινωνική προσφορά
  • μειώνει τον εγωκεντρισμό

2) Γυμνασθείτε

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Η Χοζοβιώτισσα της... Αργολίδας!


Στην Αμοργό, το Κυκλαδονήσι με το χαρακτηριστικό επίμηκες σχήμα και το εντυπωσιακό ανάγλυφο, βρίσκεται ένα μοναδικό δημιούργημα της αιγαιοπελαγίτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, η βυζαντινή μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.
Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αμοργό, δεν παραλείπω να επισκεφθώ το φημισμένο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, που δεσπόζει σε επιβλητική ορθοπλαγιά, πάνω από τη θάλασσα.
Προς μεγάλη μου έκπληξη, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στην Αργολίδα, ανακάλυψα ένα εκκλησιαστικό μνημείο που μου θύμισε έντονα τη Χοζοβιώτισσα της Αμοργού.
Χτισμένη σε απρόσιτη θέση (Βράχια την αποκαλούν οι ντόπιοι), σφηνωμένη σε μια απόκρημνη πλαγιά του όρους Αυγού, κοντά στα Δίδυμα Ερμιονίδας, η μονή του Αγίου Δημητρίου αποτελεί ένα εξαίρετο μνημείο των Μεταβυζαντινών (κατά πάσαν πιθανότητα) Χρόνων.
Το καθολικό της μονής είναι δισυπόστατο: το νότιο τμήμα, εξ ολοκλήρου υπόσκαφο, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο και το βόρειο (με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα) στους Αγίους Θεοδώρους.
Ο φρουριακός χαρακτήρας της μονής, τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία και το επιβλητικό τοπίο συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, που αιχμαλώτισε το φωτογραφικό φακό μου και χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη μου.

 Πηγή και περισσότερες φωτογραφίες εδώ:http://diakopes.in.gr

ΨΗΦΙΣΜΑ Καταγγέλλουμε την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου

ΨΗΦΙΣΜΑ
Σε έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων του Δήμου και των φορέων της Ερμιονίδας, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:
1) Θεωρούμε ότι η λειτουργία ακόμη και αυτού του υπό σύσταση Κ.Ε.Φ.Υ. δεν εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση των πολιτών.
2) Καταγγέλλουμε τον εμπαιγμό του Υπουργείου και την αδιαφορία των Βουλευτών του νομού μας.
3) Καταγγέλλουμε την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου την στιγμή που διατηρούνται οι Δ.Ο.Υ. Άργους και Σπετσών, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μια Δ.Ο.Υ. σε κάθε νομό. Επισημαίνουμε ότι η χιλιομετρική απόσταση Ναυπλίου-Άργους είναι 10χλμ ενώ Ναυπλίου-Κρανιδίου 80χλμ και με κακό οδικό δίκτυο.
4) Καταγγέλλουμε την προγραμματισμένη ερημοποίηση του τόπου μας.
5) Εμμένουμε στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και των φορέων της Ερμιονίδας για τη διατήρηση της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου με τις αρμοδιότητες και τις προσφερόμενες υπηρεσίες που είχε ως τώρα (πρωτόκολλο, μητρώο, ταμείο εσόδων, θεώρηση) μέχρις ότου οι ανωτέρω υπηρεσίες υποστηριχτούν από το νέο TAXIS.
6) Συνεχίζουμε τον αποκλεισμό της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.   

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ
1)  Δήμος Ερμιονίδας
2)Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτιστικών Καταστημάτων Πανερμιονίδας
3)  Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου
4)  Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ερμιονίδας
5)  Εμπορικός – Επαγγελματικός Σύλλογος Κρανιδίου
6)  Λογιστές Ερμιονίδας


Κρανίδι, 25 Οκτωβρίου 2012

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

«Aν αρχίσετε να αστειεύεστε με το δράμα δίπλα σας, θα εξοικειωθείτε με το τέρας»


«Είμαστε όλοι Ελληνες» - 112 ιταλοί καλλιτέχνες «ζωγραφίζουν» για την Ελλάδα

Σε μια συμβολική πράξη αλληλεγγύης για την Ελλάδα προχώρησαν 112 ιταλοί εικαστικοί καλλιτέχνες οι οποίοι παρουσίασαν και δώρισαν τα έργα τους στο Μουσείο Μπενάκη.
Τα εγκαίνια της έκθεση «Siamo tutti Greci - Είμαστε όλοι Έλληνες», στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι νέοι καλλιτέχνες από την Ιταλία  θα γίνουν την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. 
Η πρωτοβουλία ανήκει στην εικαστικό Ρεντζογκάλο, στη διευθύντρια του πολιτιστικού φορέα  ArcoDiRab Project, Dea Bedin και της ιστορικού τέχνης, Αλίς Ρουμπινί.
Με την κίνησή του αυτή θέλουν να εκφράσουν αφενός τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα, αφετέρου να αναγνωρίσουν την κοινή ιστορική - πολιτιστική μνήμη, που συνδέει τους δύο λαούς της Μεσογείου.
Τα έργα θα διατίθενται προς πώληση στο κοινό κατά τη διάρκεια της έκθεσης, αλλά και μετά τη λήξη της, μέσω του Πωλητηρίου του κτηρίου της οδού Πειραιώς.

Πηγή: iefimerida.gr

Ληστεία στο Πορτοχέλι

 Ληστεία  μέρα μεσημέρι, στο υποκατάστημα της Alpha Bank στο Πoρτοχέλι. Οι ληστές  δυο άντρες και μια γυναίκα με βαρύ οπλισμό..

Απαντήσεις;

Που λογικά έπρεπε να είχαν δοθεί ήδη στα παρακάτω:

1). Η κυρία Αλεβίζου προεκλογικά είχε όχι μόνον διαχωρίσει τη θέση της από κύριο Σφυρή και την παράταξή του, αλλά είχε φέρει στο φως πλήθος στοιχείων εναντίον της πολιτικής του μέσω του μπλογκ κυρίως που συντηρούσε. Μετά τις εκλογές ανέλαβε την διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης νερού, όντας μη αιρετή, με ομόφωνη απόφαση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Έπεσε και το μπλογκ της σε σιγή ασυρμάτου.
Αυτό που ενδιαφέρει είναι να δώσει μια απάντηση ο κύριος Σφυρής, γιατί δηλαδή στήριξε τον διορισμό της. Ως τότε, μένουμε με την αίσθηση ότι όχι μόνον είχε δίκαιο σε όσα έγραψε, αλλά και ότι πρέπει να είναι πολύ ικανή manager υδάτων αφού, παρόλα αυτά, ψηφίστηκε και από τον κύριο Σφυρή για αυτή τη θέση.

2). Έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που με εισαγγελική παραγγελία παρέλαβε η Μείζων Αντιπολίτευση στα χέρια της τις αποδείξεις και τα έγγραφα που ζητούσε για τη διαχείριση στα σχολεία. Λογικά έπρεπε να είχε κάνει τον έλεγχο της και να είχε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα. Μέχρι τότε, δικαιωμένος θα βγαίνει ο κύριος Τσαμαδός, και αν δεν βρει τίποτα ο έλεγχος, θα βγει απόλυτα δικαιωμένος.

3). Ακόμη περιμένουμε να δημοσιευθούν τα παραστατικά παράδοσης και παραλαβής των αστικών απορριμμάτων στο χώρο του δεματοποιητή από το επιτελικό γραφείο του αρμοδίου Αντιδημάρχου. Καλά, γιατί η αντιπολίτευση και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι δεν τα ζητούν με εισαγγελική παραγγελία; Γιατί συχνά πυκνά καταγγέλλουν Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο ότι έκαναν τον δεματοποιητή του Σταυρού ΧΑΔΑ και δεν ζητούν τα παραστατικά παράδοσης παραλαβής;

4). Τα Σφαγεία τι γίνανε τελικά; Πώς πήγε ή πώς πηγαίνει η εκκαθάριση;

5). Γιατί δεν έχει γίνει νέος κύκλος αναλύσεων νερού για εξασθενές κυρίως χρώμιο; Τουλάχιστον σε πηγάδια κοντινά στον νέο ΧΑΔΑ του Σταυρού;

6). Τα λιτρίβια σε λίγο βάζουν μπρος. Δεν έπρεπε ο Δήμος επισήμως να έχει ανακοινώσει το χώρο υποδοχής των κατσίγαλων και την διαδικασία παραλαβής; Θα πηγαίνουν στον λάκκο του Κάμπου Κρανιδίου, έτσι από συνήθεια;

7). Απέκτησε ο Δήμος άδεια διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων  για τον βιολογικό του Λουτρού που μέχρι τώρα τα ρίχνει στο ρέμα Χουσεΐνι, λες και είναι νερά της βροχής;

8). Εμείς οι δημότες κάναμε ανακύκλωση. Ρίχναμε τα ανακυκλώσιμα εκεί που μας υπέδειξε ο Δήμος. Πού τα πήγε και τα πηγαίνει ο Δήμος; Τι τα κάνει;

Για το πού πάει η χώρα, ξέρουμε και παραξέρουμε.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΠ, μια σημαντική υπόθεση για τον τόπο μας

Του Βσίλη Γκάτσου
Ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) νοείται το όνομα μιας περιοχής, που χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός αγροτικού ή κτηνοτροφικού προϊόντος που παράγεται σε αυτήν και η ποιότητα του ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον. (Βικιπέντια).
Θέλουμε τα ρόδια Ερμιόνης να γίνουν ΠΟΠ, δηλαδή ως ρόδια Ερμιόνης να βγαίνουν στην αγορά μόνον τα ρόδια συγκεκριμένης ποικιλίας που ευδοκίμησε στους κάμπους της Ερμιόνης πολλά πολλά χρόνια και απόκτησε δικά της χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας αγοράσει τέτοια δενδρύλλια από φυτώριο Ερμιόνης και τα καλλιεργήσει στον κάμπο του Άργους δεν μπορεί να τα βγάλει στο εμπόριο ως ρόδια Ερμιόνης με την ένδειξη ΠΟΠ, γιατί οι ροδιές αυτές δεν καλλιεργούνται στους κάμπους της Ερμιόνης. Μπορεί να τα πει ρόδια Άργους (χωρίς ένδειξη ΠΟΠ), ή ρόδια τύπου Ερμιόνης.
Κάτι ανάλογο έγινε με τα μανταρίνια παλιά. Τα φέρανε οι Χιώτες πρόσφυγες από τον τόπο τους. Αν τότε υπήρχε ΠΟΠ οι μεν Χιώτες στη Χίο θα βγάζανε μανταρίνια Χίου ΠΟΠ, ενώ εμείς στην Ερμιόνη μανταρίνια τύπου Χίου, ή μανταρίνια Ερμιόνης. Όχι όμως μανταρίνια Ερμιόνης ΠΟΠ, εκτός και αν η ποικιλία αυτή είχε τόσα πολλά χρόνια στις ιδιαίτερες συνθήκες της Ερμιόνης, ώστε το γεωγραφικό περιβάλλον να την είχε αισθητά διαφοροποιήσει από τα χιώτικα μανταρίνια και αυτό μπορούσαμε να το τεκμηριώσουμε.

Μία ομάδα ειδικών λοιπόν με δαπάνες του Δήμου μας έχει αναλάβει να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, ώστε η αρμόδια υπηρεσία να πειστεί και να δώσει την ονομασία ΠΟΠ, γεγονός σπουδαίο για τους αγρότες μας και τον τόπο μας.

Από την μεριά μου έχω δώσει πλήθος πληροφοριών βιβλιογραφικών μέσω των μπλογκ και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης και ξανά επισημαίνω ότι πολλά στοιχεία για το ρόδι μπορεί να βρίσκονται στο αρχείο Βούλγαρη το οποίο παραμένει ακόμη στην πρώτη του ταξινόμηση από τον θείο Απόστολο Γκάτσο.

Σημαντικό στοιχείο είναι και η ανεύρεση παλιών συμβολαίων,

H εκδήλωση για το ρόδι Ερμόνης(Σχολείο Συγγρού),-Video

To σύνολο της εκδήλωσης (έγινε στοιχειώδες μοντάζ)
Ομιλητές ο κ. Ηλίας Ρούμπος και η κ.Αναστασία Μπαστούνη
Χρόνος εκδήλωσης : Σάββατο 20/10/2012
ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ


ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ


ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ
ΑΡΧΕΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗΣ

΄Υδρα: Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τη διακοπή επικοινωνίας της από το Μετόχι

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε χθες (Τρίτη 23/10) στις 6 μ.μ με αφορμή την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής να διακόψει την επικοινωνία της Ύδρας από το Μετόχι.
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να ανέβει σήμερα (Τετάρτη 24/10) το πρωί στο Υπουργείο Ναυτιλίας αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο  και να επιδιώξουν να συναντηθούν με τον αρμόδιο που χειρίζεται το θέμα και να προσπαθήσουν να βρουν λύση.
Αν δεν υπάρξει λύση τότε από την Πέμπτη στο Μετόχι δεν θα μπορεί να προσεγγίσει κανένα πλεούμενο.
Πάρθηκε απόφαση να παραστούν και στην μεθαυριανή, επικείμενη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ με θέμα τα νέα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων για το 2013.
Επίσης πάρθηκε απόφαση την ημέρα της συζήτησης των

δρομολογίων στο ΣΑΣ, και αν έχει παρθεί απόφαση από το υπουργείο για κλείσιμο του μετοχιού, να κλείσει ο Δήμος σε ένδειξη διαμαρτυρίας
Το όλο ζήτημα ξεκίνησε από αίτηση-καταγγελία προς το αρμόδιο Υπουργείο ενός υπό σύσταση σωματίου θαλασσίων ταξί το οποίο με την κίνησή του αυτή ζητά να μάθει από τον Υπουργό Ναυτιλίας αν ο μώλος στην θέση Μετόχι Ερμιονίδας είναι ασφαλής για την προσέγγιση  δρομολογιακού σκάφους που εξυπηρετεί αυτήν τη

Ένας ήρωας του καιρού μας

Ένας ήρωας του καιρού μας

"Δεν μπορεί να είμαστε αδιάφοροι, διότι η αδιαφορία των μέσων Γερμανών έβγαλε τον Χίτλερ στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι ασυμβίβαστη η χριστιανική πίστη με ανθρώπους οι οποίοι την προσβάλλουν καθημερινά"

Η καρδιά μας, το μυαλό μας έχει ανάγκη τους ήρωες. Ο λαός μας, η πατρίδα μας έχει ανάγκη τους ηγέτες. Πραγματικούς ηγέτες, όχι περιστασιακούς, όχι γιους ή ανηψιές κάποιων, αλλά ανθρώπους που έφθασαν όπου έφθασαν με την προσπαθειά τους και που έχουν συναίσθηση του ρόλου τους.
Ναι, ομολογώ, δεν είμαι συμπλεγματικός να απορρίπτω συνολικά την έννοια του ηγέτη. Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ικανοί για όλες τις υποθέσεις. Όπως το έργο του καλλιτέχνη είναι, για παράδειγμα, να εξερευνά τις σκιερές πτυχές της ψυχής και της ζωής του για να δημιουργεί απεικονίσεις της πραγματικότητας, και αυτό εκείνος μόνος μπορεί να το κάνει με τον αυθεντικό του τρόπο, έτσι και ο ηγέτης... Εκείνος μόνο, ένας ανάμεσα στους πολλούς, είναι η προσωπικότητα που κατορθώνει να απομονώσει τις κραυγές και τις απ΄εντός αλλά και έξωθεν παρεμβάσεις και να υλοποιήσει. Τι; Τα βήματα, προς τα καλά και συμφέροντα, μιάς κοινωνικής ομάδας, ενός έθνους. Να εμπνεύσει, ακόμα, πρέπει. Να δει την καταστροφή και να μιλήσει για να την προλάβει.

Όλα αυτά βέβαια και πολλά ακόμα που συνιστούν αυτό που λέμε

Αύξηση της παραγωγής και εξαγωγικό ενδιαφέρον για το ελληνικό ρόδι.

Ξεκινάει δειλά – δειλά η συγκομιδή ροδιού στην χώρας μας με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για αύξηση της φετινής παραγωγής. Ωστόσο, στην περιοχή της Ερμιόνης όπου καλλιεργείται και η ομώνυμη ποικιλία, ο καιρός έχει δημιουργήσει προβλήματα αφού οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αφήνουν το ρόδι να κοκκινίσει.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί στον ΑγροΤύπο, κάποιοι ξεκίνησαν την συγκομιδή περίπου στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά σταμάτησαν αφού το εσωτερικό του ροδιού δε είχε το κόκκινο χρώμα που θα έπρεπε. «Το ρόδι για να ωριμάσει χρειάζεται θερμοκρασίες οι οποίες είναι κάτω των 18 βαθμών Κελσίου.

Αυτές οι θερμοκρασίες ακόμα δεν υφίστανται στην περιοχή μας με αποτέλεσμα τα ρόδια να μην κοκκινίζουν», μας αναφέρει ο παραγωγός και φυτωριούχος στην περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας, κ. Σταμάτης Μερτύρης. Την ίδια στιγμή σε περιοχές όπως η Λαμία και η Δράμα όπου καλλιεργείται η ποικιλία

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Υπάρχουν και γιορτές πένθους

Όπως η θάλασσα κατατρώει τα βράχια στα Τσελεβίνα, έτσι και μεις τρώμε την καλλιεργήσιμη γη μας και μάλιστα την πιο γόνιμη. Ακόμη και τη θάλασσα που πάντα κατατρώγει, την καταβροχθίσαμε κι΄ αυτήν. ΑΥΤΟ είναι η κρίση μας και όχι η κρίση της χρηματικής οικονομίας, ούτε η κρίση των πολιτικών κομμάτων.

Γιατί πρέπει να έχουμε μόνον αγροτικές γιορτές; Γιατί να μην έχουμε αγροτικά πένθη;

Γιατί ο Δήμος να μην έχει μια φορά το χρόνο αγροτικό πένθος; Γιατί να μην έχει μια εκδήλωση που με φωτογραφία, βίντεο, ομιλίες, εκθέσεις, ζωγραφιές, τεκμήρια, να καλεί τους πολίτες να πενθήσουν για την αγροτική γη μας; Μέρα που οι δάσκαλοι όλως των βαθμίδων θα πάνε τους μαθητές τους στους κάμπους να φωτογραφίσουνε τις περιφράξεις, να δούνε το νερό που, αντί να ποτίζει, μπαίνει στα βυτία για τα εξοχικά, να δούνε σωρό τα χώματα και τις πέτρες σε χωράφια – μάντρες οικοδομικών υλικών να περιμένουν τον πελάτη – εξοχικό. Να δουν σκαμμένα χωράφια μέχρι ... το κέντρο της γης (της μάνας γης που λέει κι ο Σταύρος) με τη θρασύτατη ταμπέλα (που ποτέ δεν είδαν οι κοινοτάρχες και δήμαρχοι της Ερμιονίδας, τέως, νυν και πρώην, «Δεχόμεθα μπάζια». Και όταν ντιγκάρουν τα χάσματα, στο σκουπίδι βέβαια, την δεύτερη ταμπέλα «Απαγορεύεται η ρήψη μπαζιών»!!!
Μέρα που σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και σύσσωμα τα τοπικά, συνοδευόμενα και από τον κλήρο, να κάνουν μνημόσυνο, για τη γη μας που χάθηκε.
Μέρα αγροτικής γιορτής τα παιδιά με καμάρι βλέπουν την παραγωγή των γονιών. Μέρα αγροτικού πένθους θα βλέπουν τις πληγές που οι γονείς προξενούν στη γη (τη μάνα γη του Σταύρου). Παιδεία δεν είναι μόνο να ζητάμε από τα παιδιά να φυτέψουν στο κήπο του νηπιαγωγείου ένα δεντράκι. Παιδεία είναι να πάνε σε ένα Φυτώριο και να ρωτήσουν, από πού ξερίζωσαν τις ελιές, κλαδεμένες και προσωρινά τοποθετημένες σε γλάστρες. Να πάνε σε ένα εξοχικό και να ακολουθήσουν την αντίστροφη πορεία του κόκκινου χώματος, και να φτάσουν στα σκαμμένα χωράφια των Διδύμων και της Ερμιόνης.
Μέρα αγροτικού πένθους χρειαζόμαστε, μέχρι που να σταματήσει το έγκλημα. Η παράδοση μας ήθελε ελεύθερους καλλιεργητές και όχι δουλοπάρικους, με πραγματικές αγροτικές γιορτές και όχι αναβιώσεις. Το απλόχερο χέρι και το σοφό μυαλό του Καποδίστρια χάρισαν αυτή την ελευθερία την πολυπόθητη στο γένος μας, να ενεργεί ως πρόσωπο εν ελευθερία. Έτσι ζήσαμε παιδιά τον τόπο μας, και τώρα συνεργούμε όλοι στο έγκλημα: πουλάμε το χάρισμα του Καποδίστρια, μέχρι και το χώμα, μέχρι και το νερό, όλα. Χωρίς να βγάζουμε κιχ.
Και ξεχωριστό θαλασσινό πένθος.
Και το οξύμωρο: Ποτάμια δάκρυα βγαίνουν από το δημαρχείο μας για το χαμό της ΔΟΥ. Αυτό τους μάρανε.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Πέρα στους πέρα κάμπους αντί ελιές .. χωματερές


Δεν ξέρουμε  αν  κάθε ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα στο κτήμα του να αποθηκεύσει κάθε είδους  απόβλητα.

Εμείς εντοπίσαμε στον κάμπο της Ερμιόνης σε κτήμα που έχουν βγάλει τόνους χώμα προς  εκμετάλλευση, οι πελώριες τρύπες που δημιουργήθηκαν να μπαζώνονται με σκουπίδια, αγνώστου προέλευσης...

Αυτό  σημαίνει επιπλέον μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, από αυτές τις ανεξέλεγκτες χωματερές.

Τι λέτε κύριοι αρμόδιοι;

Δεν θα έπρεπε να έχει πέσει στην αντίληψη σας κάτι τέτοιο και να είχατε πράξει τα δέοντα;

Ή περιμένετε από τους απλούς πολίτες να ασχοληθούν.

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Η ΑΟΡΑΤΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Ενημέρωση απο την Έλλη Βασιλάκη
Στο Θέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ
Παρασκευή 26 @ Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012
«Η Αόρατη Αλυσίδα»
του  Κάρλος  Φερρέρα 
Η παράσταση
Τρεις αδελφές ζουν μαζί στο παλιό σπίτι της οικογένειας. Είναι τρίδυμες και  μοιάζουν σαν τρεις σταγόνες νερό. Απομονωμένες η κάθε μια στον κόσμο της, αναπολούν, διεκδικούν, θυμώνουν, ονειρεύονται... μέσα από τρεις μονολόγους, περνώντας από την ευτυχία της φαντασίας, στην απελπισία της πραγματικότητας και της μοναξιάς.
Η καθεμιά τους  βιώνει διαφορετικά το σκοτεινό μυστικό της οικογένειας, που τις ενώνει σαν αόρατη αλυσίδα. Τι κρύβεται όμως πίσω από μια φαινομενικά συνηθισμένη ζωή;
Πού βρίσκεται η ουσία που διαπερνά σαν υπόγειο ρεύμα, αποκαλύπτει μια άλλη πραγματικότητα και αναδεικνύει ως πρωταρχική και ουσιώδη την

Μοναδικές συνθέσεις από τη Cecelia Webber

Ανθρώπινα λουλούδια

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη 

Πως συμπεριφερόμαστε στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο

Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ της ΕΤ1 και της εκπομπής «Ιχνηλατώντας»  για το πώς φέρεται η κοινωνία στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Συγκλονιστικές μαρτυρίες και ιδιαίτερη αναφορά στον φορέα Φλόγα, του οποίου οι άνθρωποι έχουν δώσει και τη ψυχή τους γι’ αυτά τα παιδιά. Αξίζει το χρόνο σας το βίντεο που ακολουθεί.

πηγή

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Πώς η τραπεζική κρίση μετατράπηκε σε δημοσιονομική

ΑΥΓΗ  Του Στάθη Στασινού
 Τα πρώτα σημάδια της κρίσης ήταν φυσικά στις ΗΠΑ, με την κρίση των τραπεζών και τα διάφορα καζινοεργαλεία στις αρχές του 2007. Τότε, βεβαίως, κανείς δεν μιλούσε γι' αυτά και η Ελλάδα βρισκόταν σε εποχές φούσκας και “ασφαλών” δομημένων ομολόγων. Φτάσαμε στον χειμώνα του 2008 με τη χρεωκοπία της Bear Sterns, μίας από τις πέντε μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα πάλι δεν μάθαμε τίποτε, διότι οι τράπεζες συνέχιζαν να δανείζουν σαν μεθυσμένοι ναύτες, στην ουσία συνέχιζαν να πληθωρίζουν διάφορες αξίες, κάτι που με διάφορα ταχυδακτυλουργικά τα ονομάζαμε ανάπτυξη.
Χρειάστηκε να φτάσουμε στον περίφημο Σεπτέμβριο του 2008, τότε δηλαδή που μέσα σε μία εβδομάδα εξαφανίστηκαν από τον χάρτη άλλες δύο από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ (η Lehman Brothers και η Merill Lynch) και η διατραπεζική αγορά πάγωσε μια για πάντα. Στην Ελλάδα βεβαίως επέμεναν πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Η κυβέρνηση του "καταλληλότερου" απάντησε στην κρίση με το περίφημο πακέτο των 28 δισ., που οι ελληνικές τράπεζες “δεν είχαν ανάγκη” (αλλά ευχαρίστως βούτηξαν τα λεφτά).
Μετά ήρθε ο ΓΑΠ, που από την αρχή μάς έλεγε ότι είδε την κρίση

Τα καλύτερα ρόδια της Ελλάδας παράγουν οι Ερμιονίτες και το γιόρτασαν με χορό και τραγούδι

Χαρήκαμε που δημοσιογράφοι όπως η κυρία Ειρήνη Νικολοπούλου, επιστρέφουν με αναφορές στον τόπο τους .. Οι φωτογραφίες όμως και τα κείμενα σε ανάρτηση στον ιστότοπο της με τίτλο: "Τα καλύτερα ρόδια της Ελλάδας παράγουν οι Ερμιονίτες και το γιόρτασαν με χορό και τραγούδι" με μικρά επί πλέον σχόλια, ανήκουν στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης και  θα έπρεπε όπως γνωρίζει,  να αναφέρει την πηγή. Θα μείνουμε όμως στο καλό της ιστορίας, την προβολή της Ερμιόνης...



Γράφει η κυρία Νικολοπούλου:
Δείτε φωτογραφίες από τη 2η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη Αργολίδος.

Μια γιορτή γεμάτη χρώματα, γεύσεις, μουσικές, χορό. Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου που χάρηκε και αποζημίωσε με τα χαμόγελά του τους διοργανωτές. Μια γιορτή που κάθε χρόνο γίνεται καλύτερη. Οι καταστηματάρχες -περισσότεροι από πέρυσι-πρόθυμα συμμετείχαν, προσφέροντας άφθονα εδέσματα εμπνευσμένα από το γλυκό Ερμιονίτικο ρόδι.
 
 Ευχαριστούμε τον Γιώργο Οικονόμου, που μας έστειλε τις φωτογραφίες που ακολουθούν απο τη γιορτή.

Κρίμας, που λέτε και στο Κρανίδι, κρίμας, γιατί είσαστε και 'νέα' γενιά

Του Βασίλη Γκάτσου
Για τον στολισμό του χώρου χρησιμοποιήσαμε ελιές κλαδεμένες, προσωρινά τοποθετημένες σε γλάστρες με σκοπό κάποια στιγμή να φυτευτούν, όπως συμβαίνει με όλα τα φυτώρια,  σε όλο τον κόσμο.... Ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τρόπο  μεταφοράς κλίματος χωραφιού, εκτός από το να κάνουμε την γιορτή μέσα στο ίδιο το χωράφι.....(εδώ το σχετικό άρθρο)

Συγχαρητήρια στον ‘φυτωριούχο’ τότε. Θα πρέπει να φύτεψε (ο προπάππος του, για να καταλαβαίνει και η κυρία Μονά) τις ελιές στο φυτώριό του γύρω στο 1900 με πρόβλεψη να τις πουλήσει στη γλάστρα ο δισέγγονός του. Δεν πιστεύω να του μείνανε απούλητες ένα αιώνα. Μεγάλωνε η ελιά, μεγάλωνε κι η γλάστρα.
Δεν ξέρετε τι γίνεται κάτω από τη μύτη σας, αλλά το τι γίνεται σε όλα τα φυτώρια, σε όλο το κόσμο ε; Και αντίδραση από τους οικολογούντες ε; Αυτοί τα ξέρανε πιο μπροστά από σας, γιατί προφανώς έχουν αγοράσει «ελιές στη γλάστρα» για τα μπαλκόνια τους. Μα αυτός ήταν και ο συμβολισμός σας. Αντί να κάνετε τη γιορτή σε  πραγματικό, ‘αποπευκωμένο’ χωράφι ‘νεοφυτεμένο’ με τις ελιές του δισέγγονου, μας μεταφέρατε το ‘κλίμα’ στη γιορτή και .. εύγε σας. Προφανώς δεν ακούσατε τίποτα για τα προγράμματα τα παλιά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις επιδοτήσεις ανά στρέμμα που έδινε για να ξεριζώνουν οι αγρότες μας τις ελιές τους. Τότε που αντέδρασε όλη η Ελλάδα, και η Ερμιονίδα, φυσικά για το επιδοτούμενο ξερίζωμα του ότι έχουμε πιο ιερό. Και έρχεσαι εσύ, ως νέα ελπιδοφόρος γενιά, να βαφτίσεις το ξερίζωμα.... φυτώριο; Και εσύ στήνεις γιορτή για την ελιά και το λάδι μας;
Μάλλον «ώρα απιέναι».

Σημείωση: Αφού η Ελλάδα βρέθηκε σε αυτή την τραγική κατάσταση, ο οικονομικός έλεγχος πρέπει προφανώς να ισχύει για όλους.
Δηλαδή αν η Ελλάδα δεν είχε βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση, ο οικονομικός έλεγχος προφανώς δεν έπρεπε να ισχύει για όλους. Ή κάνω λάθος κύριε Δήμαρχε; Ως ιστορικό στέλεχος

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟ


Γιορτή του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

                 2ο  Νηπιαγωγείο Ερμιόνης
Σας προσκαλούμε την Τετάρτη  24 Οκτωβρίου
2012 και ώρα  6.00μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο
Ερμιόνης (κτίριο Συγγρού) στη γιορτή που
ετοιμάσαμε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Η Προϊσταμένη Βλάσση Ελένη
και τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης

2η Γιορτή Ροδιού


Μια γιορτή γεμάτη  χρώματα, γεύσεις, μουσικές, χορό.
Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου που χάρηκε και αποζημίωσε με τα χαμόγελά του τους διοργανωτές . 
Μια γιορτή που κάθε χρόνο γίνεται  καλύτερη.
Οι καταστηματάρχες -περισσότεροι από πέρυσι-πρόθυμα συμμετείχαν,  προσφέροντας άφθονα εδέσματα εμπνευσμένα από το γλυκό Ερμιονίτικο ρόδι.  
Οι καλλιεργητές του ροδιού για την επιτυχία της εκδήλωσης δεν μέτρησαν χρόνο, κόπο  και χρήματα.
Όλοι όσοι δούλεψαν για τη  διοργάνωση συνεργάστηκαν και η επιτυχία φάνηκε στο αποτέλεσμα.
Τελικά αποδείχτηκε πως «ένας καρπός καμάρι ξεσήκωσε  τον τόπο του».. 
Και του χρόνου!
Στιγμές απο τη γιορτή.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ερμιονιδας για Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ  ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Οι ντόπιοι υπηρέτες του μνημονίου και της Τρόικας, που κυβερνούν σήμερα την Πατρίδα μας, προχωρούν από αύριο Δευτέρα 22 Οκτώβρη στη αναστολή λειτουργίας της Δ.Ο.Υ Κρανιδίου με την προσπάθεια εφαρμογής των πρώτων μέτρων και κινήσεων για την μεταφορά της στην Δ.Ο.Υ Ναυπλίου. Παρά την καθολική αντίθεση του Δήμου και των φορέων της Ερμιονίδας με παραστάσεις, επιχειρήματα και στοιχεία, κατά την προσφιλή τους τακτική, δεν καταλαβαίνουν τίποτα και προχωρούν στην εξόφληση των επιταγών που έχουν υπογράψει και των υποσχέσεων που έχουν δώσει και δεσμευτεί στην Τρόικα και στον εγχώριο εκφραστή  της που δεν είναι άλλος από το μεγάλο κεφάλαιο.   Η κίνηση αυτή πίσω από τις αιτίες - προσχήματα που έχουν εφεύρει οι εντολοδόχοι, που κυβερνούν σήμερα την Πατρίδα μας, έχει σαν στόχο να επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες, ( Ι.Κ.Α, Ειρηνοδικείο, Κέντρο Υγείας, κλείσιμο σχολείων κ.α ), που συνθέτουν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Ερμιονίδας, ώστε να τον

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Γιορτή Ροδιού, γιορτή της Ερμιόνης














Σήμερα στις 11.00  στο Λιμάνι,  η κορύφωση της γιορτής!
Να είμαστε όλοι εκεί..

29 τρόποι για να είσαι δημιουργικός

1. Φτιάχνε λίστες
2. Κουβάλα σημειωματάριο παντού
3. Δοκίμασε να γράψεις ασυναίσθητα
4. Μείνε μακριά από τον υπολογιστή
5. Πάψε να αυτοτιμωρείσαι
6. Κάνε διαλείμματα
7. Τραγούδα στο μπάνιο
8. Πίνε καφέ
9. Άκου καινούργια μουσική
10. Να είσαι δεκτικός
11. Περιέβαλλε τον εαυτό σου με δημιουργικούς ανθρώπους
12. Ζήτα γνώμες
13. Συνεργάσου
14. Μην τα παρατάς
15. Εξασκήσου, εξασκήσου, εξασκήσου
16. Επέτρεψε στον εαυτό σου το λάθος
17. Γνώρισε καινούργιους τόπους
18. Να είσαι ευγνώμων
19. Να ξεκουράζεσαι σωστά
20. Πάρε ρίσκα
21. Σπάσε τους κανόνες
22. Μην το παραζορίζεις
23. Διάβαζε μια σελίδα από το λεξικό
24. Φτιάξε ένα πλαίσιο δουλειάς
25. Σταμάτα να προσπαθείς να γίνεις το ιδεώδες κάποιου άλλου για την τελειότητα
26. Σου κατέβηκε μια ιδέα; Αποτύπωσέ τη στο χαρτί
27. Κράτα τον χώρο δουλειάς σου καθαρό
28. Διασκέδασέ το
29. Ολοκλήρωσε κάτι


Το φιλμάκι προέρχεται από το στούντιο παραγωγής motion graphics και βίντεο TO-FU, με έδρα τo Χοκάιντο της Ιαπωνίας.
Η μουσική, με τίτλο «Fairest of them all» είναι του Σουηδού Kämmerer.

 athensvoice