Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης για 48 μαρίνες (Οι πρώτοι αφορούν Άλιμο, Πόρο, Ύδρα, Επίδαυρο, Μέθανα)

Κείμενο από: «ΤΑ ΝΕΑ» (η φωτογραφία -παρακάτω- του χάρτη με τα λιμάνια είναι από  «ΤΑ ΝΕΑ»)
Οι πρώτοι αφορούν Άλιμο, Πόρο, Ύδρα. Επίδαυρο, Μέθανα
Σε εννέα πακέτα πρόκειται να παραχωρηθούν οι 48 ελληνικές μαρίνες, με τον πρώτο από τους διαγωνισμούς να προκηρύσσεται εντός των ημερών και να αφορά την πιο δημοφιλή μαρίνα της χώρας, αυτήν του Αλίμου (φωτογραφία επάνω) μαζί με τα τουριστικά αγκυροβόλια του Πόρου, της Ύδρας, της Επιδαύρου και των Μεθάνων.


Το αντικείμενο του θαλάσσιου τουρισμού, ιστιοπλοϊκά και yachting, αποκτά ξεχωριστό επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς προσελκύει μεγάλους ξένους ομίλους, όπως τον τουρκικό Dogus Group – ο οποίος εξαγόρασε πρόσφατα σημαντικά μερίδια στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Κέρκυρας, Λευκάδας –, τον επίσης τουρκικό όμιλο Κοτς που ελέγχει τη μαρίνα Μυτιλήνης, αλλά και έλληνες επενδυτές όπως η Lamda Development και ο όμιλος Κυριακούλη. Ενδιαφέρον ακούγεται επίσης ότι υπάρχει από αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες. Δεδομένου αυτού του ενδιαφέροντος, το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να προκηρύξει το αμέσως επόμενο διάστημα συνολικά 5 με 6 από τα 9 συνολικά πακέτα στα οποία έχει «σπάσει» τις 48 ελληνικές μαρίνες που έχουν περιέλθει ή πρόκειται να περιέλθουν στην κατοχή του.
Σε καθεμιά από τις εννέα ομάδες έχει συμπεριληφθεί σε ρόλο "κράχτη" τουλάχιστον μία μεγάλη μαρίνα, κοντά σε αεροδρόμιο, σε πόλη ή σε σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και με περιθώρια ανάπτυξης, δηλαδή να συνοδεύεται από σημαντική έκταση γης.
Στο 1ο πακέτο ρόλο "κράχτη" διαδραματίζει ο Αλιμος, στο 2ο η μαρίνα Γλυφάδας που πλαισιώνεται από εκείνες της Σερίφου, της Πάρου, της Νάξου, και της Ανδρου. Στο 3ο της Κρήτης, κυρίαρχη θέση έχουν οι μαρίνες του Ρεθύμνου και του Αγίου Νικολάου, ενώ στο 4ο των Δωδεκανήσων ηγούνται οι μαρίνες στο Μανδράκι της Ρόδου και της Κω. Στο 5ο πρωταγωνιστούν οι μαρίνες σε Ζάκυνθο και Κατάκολο, στο 6ο αυτή της Πάτρας, κ. ο. κ.
Για περισσότερα:
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=498369
Πηγη: hydraspoliteia