Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Το νέο μοντέλο ωραία ακούγεται αλλά........

Ανακύκλωση στην πηγή – κομποστοποίηση – οικολογική διαχείριση του απομένοντος στερεού υπολείμματος.

Του Βασίλη Γκάτσου
Στη δεματοποιημένη βλακεία του Σταυρού τρέχουν οι εξελίξεις, αλλά πίσω από το τρέξιμο κρύβεται ακόμη ένας νέος χώρος όπου θα εφαρμοστεί το ως άνω νέο μοντέλο. Είναι ζήτημα ημερών να φανερωθεί ο χώρος αυτός και η ΜΠΕ του, παρόλο που συμπολίτευση και αντιπολίτευση κάνουν ακόμη ότι δεν καταλαβαίνουν και ότι αγνοούν τα της νέα ΜΠΕ και του νέου χώρου, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι ο ίδιος του Σταυρού (τέλεια αποβλάκωση).
Η λειτουργία της δεματοποιημένης βλακείας στον Σταυρό έδειξε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Η Περιφέρεια μπορεί να έφτιαξε αυτόν τον χώρο αλλά δεν κατάφερε να τον λειτουργήσει σύμφωνα με την ΜΠΕ και την ΑΕΠΟ, και τελικά κατάντησε ένας ΧΑΔΑ. Σε όποιον Ευρωπαίο δείξουμε αυτόν τον χώρο και του πούμε την ιστορία του, θα μείνει κατάπληκτος από την ανικανότητα που επέδειξε η Περιφέρεια, σε σημείο που να καταντήσει ένα ‘εργοστάσιο απορριμμάτων’ σε ελεύθερο χώρο όπου ο Δήμος Ερμιονίδας χωρίς παραστατικά εναποθέτει τα χύμα απορρίμματά του.
Και τώρα έρχεται η Περιφέρεια με νέα ΜΠΕ να φτιάξει ένα νέο ‘εργοστάσιο απορριμμάτων’ πολύ πιο περίπλοκο και απαιτητικό, όπου ο Δήμος Ερμιονίδας καλείται να παραδίδει ξεχωριστά τα ανακυκλώσιμα και ξεχωριστά τα απορρίμματα που επιδέχονται κομποστοποίηση. Η παράδοση μεικτού φορτίου αποκλείεται.
Το κλειδί στην λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου είναι ένα και μόνον. Ο αυστηρός και με τεκμήρια έλεγχος των εισερχομένων απορριμμάτων. Δηλαδή μπαίνει ένα φορτίο ανακυκλώσιμων απορριμμάτων με όχημα του Δήμου (γιατί όχι και ιδιώτη ή συλλόγου ή ό,τι άλλο;). Ο υπεύθυνος παραλαβής το οδηγεί σε
συγκεκριμένο χώρο και του λέει να αδειάσει το περιεχόμενο. Αν είναι εντός προδιαγραφών, το παραλαμβάνει και εκδίδει τα νόμιμα παραστατικά. Αν όχι, το φορτώνει στο όχημα και του λέει να το πάρει πίσω και να φύγει (έτσι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα).
Το ίδιο ακριβώς γίνεται και κατά την παραλαβή απορριμμάτων προς κομποστοποίηση. Χωρίς αυτό το πόστο κλειδί, τον υπεύθυνο παραλαβής, το νέο εργοστάσιο απορριμμάτων και το νέο μοντέλο θα πάνε περίπατο. Ταχύτατα ο χώρος αυτός θα γίνει νέος ΧΑΔΑ:
Αν τα προς διαλογή ανακυκλώσιμα απορρίμματα αφήνουν μεγάλο υπόλειμμα που δεν είναι αξιοποιήσιμο, αυτό θα αρχίσει να συσσωρεύεται σε μια γωνιά, γιατί δεν κάνει φυσικά και για την μηχανή κομποστοποίησης.
Αν στα προς κομποστοποίηση υπάρχει ακατάλληλο υλικό αυτό θα μένει σε μια άλλη γωνιά. Εδώ το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, γιατί το παραγόμενο κομπόστ πρέπει να είναι εντός προδιαγραφών αυστηρών για να χρησιμοποιηθεί. Αν είναι εκτός προδιαγραφών θα μένει αδιάθετο εντός εγκατάστασης.
Αν ο Δήμος δεν μπορεί να επιβάλλει αυστηρούς κανόνες για το νέο μοντέλο συλλογής απορριμμάτων που απαιτείται, πάλι θα εκβιάζει την παραλαβή οποιουδήποτε φορτίου και δεν θα δέχεται επιστροφή των ακατάλληλων. Πάντα θα βρίσκεται μια γωνιά για τα ακατάλληλα, στην αρχή λίγα, μετά περισσότερα και μετά θα πνίξουνε όλη την εγκατάσταση, με αποτέλεσμα ένα νέο γύρο κοκορομαχίας Δήμου, Περιφέρειας, ΦοΔΣΑ, κ.λ.π.
Το παράδοξο είναι ότι ο ελεγκτής είναι και ο ελεγχόμενος, δηλαδή η Περιφέρεια, και φυσικά η όλη λειτουργία θα δοθεί εκ νέου σε εργολάβο, ενώ ο αποκλειστικός προμηθευτής απορριμμάτων είναι ο Δήμος. Η τέλεια δηλαδή αναλογία για να δέσει το γλυκό!
 Είναι τελείως άλλο πράγμα ο ιδιοκτήτης ιδιώτης μιας τέτοιας εγκατάστασης που έχει επενδύσει και θέλει να κάνει απόσβεση και να κερδίσει και τελείως άλλο ένας εργολάβος που θέλει  να διαχειριστεί μια ξένη περιουσία χωρίς επιπτώσεις και να βγάλει τα
μέγιστα στο χρόνο της σύμβασής του. Όσο για την Περιφέρεια, μετά από λίγο ούτε που θα θυμάται που βρίσκεται αυτός ο νέος χώρος και τι κάνει.
Αν δεν θέλουμε ιδιώτη σε όλα, τότε καλύτερα να είναι ο Δήμος σε όλα με υπαλλήλους του και μικρές εργολαβίες, όχι πλήρη ανάθεση της λειτουργίας σε εργολάβο. Τουλάχιστον δεν θα μπορεί ο Δήμος να μεταθέτει τις ευθύνες του.
Υπάρχει όμως και δικλίδα ασφαλείας.
Η διαλογή των ανακυκλώσιμων και η διάθεσή τους είναι τελείως διάφορο πράγμα από την κομποστοποίηση. Το κυριότερο, αφορά σχεδόν καθαρά υλικά κυρίως συσκευασίας, χωρίς ζουμιά, αναθυμιάσεις, κ.λ.π. Άρα αυτό το εργοστάσιο μπορεί να γίνει παντού και δεν ενοχλεί. Και στρατηγικά να δούμε το πράγμα η θέση του είναι στο κέντρο της μεγάλης δραστηριότητας της Ερμιονίδας, δηλαδή κάπου γύρω από το Κρανίδι. Το προιόν του έχει μόνιμους και πολλούς αποδέκτες και η προσωρινή αποθήκευσή του θα είναι ολίγων ημερών. Φυσικά πρέπει να καθοριστεί και η τύχη των μεγάλων αντικειμένων, καρέκλες, στρώμματα κ.λ.π.
Η κομποστοποίηση όμως θα φέρει όλο το βάρος των προβλημάτων της συλλογής. Δεν μπορεί να κομποστοποιηθούν ένα σωρό μικροαντικείμενα οικιακής χρήσης, ούτε ...μία ψόφια προβατίνα, ούτε ένα φορτίο με αποφάγια εστιατορίου, ούτε τα υπολείμματα του χασάπικου. Και είναι μεγάλη ανοησία να πηγαίνουν για κομποστοποίηση καθαρά υλικά όπως φύλλα, κλαριά, κλαδέματα, τα οποία μπορούν να εναποτεθούν σε μια ερημική τοποθεσία και να γίνουν από μόνα τους χούμους με την δράση μικροοργανισμών. Η κομποστοποίηση είναι αδύνατον να μην έχει προβλήματα τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Όμως το υλικό είναι λίγο και μπορεί να επιλεγεί μία κάπως ερημική περιοχή για το εργοστάσιο κομποστοποίησης πάλι στο κέντρο της δραστηριότητας.
Χωρίς αυτόν τον διαχωρισμό, δηλαδή αλλού το εργοστάσιο των ανακυκλώσιμων και αλλού η κομποστοποίηση, το πλέον πιθανό είναι να δημιουργήσουμε έναν νέο ΧΑΔΑ, ή μια άλλου τύπου ανεξέλεγκτη κατάσταση. Και η επιτυχία αυτών των δύο εργοστασίων έχει προαπαιτούμενο την επιτυχία της συλλογής απορριμμάτων από τον Δήμο μας και το προσωπικό του και τους συμβαλλόμενους ιδιώτες, μακριά από γκρουπούσκουλα και προσβλέποντες.
Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι ο χώρος του Σταυρού πρέπει να κλείσει ως έχει. Δεν έχει κανένα νόημα η δεματοποίηση των χύμα. Είτε σε δέματα, είτε χύμα, μακροχρόνια ίδια μόλυνση θα δημιουργηθεί. Τζάμπα λεφτά, λεφτά όμως των δημοτών. Η Περιφέρεια πρέπει να φροντίσει να βρει αποδέχτη και να καθαρίσει ο χώρος. Και ο αποδέχτης δεν καταλαβαίνω γιατί θα προτιμήσει τα φοντάν και όχι τα χύμα, αφού για το ίδιο πράμα πρόκειται.

Προσοχή λοιπόν, γιατί διαφαίνεται στον ορίζοντα νέα επιπόλαια λύση, αν δεν έχει ήδη δρομολογηθεί, και οι μόνοι που την αγνοούν είναι οι δημότες.

Σημείωση: Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη η παρουσία ιερέα στη χωματερή του Σταυρού. Τον ευχαριστούμε.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος