Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

25Χ80 = 2000 € την ημέρα

Το χρόνο;
365Χ2000 = 730000 €

Αυτή είναι η επιβάρυνση για να μην έχουμε ΧΑΔΑ και δεματοποιητές, έστω προσωρινά, αλλά και με ικανοποιητική ανακύκλωση, αλλιώς οι 25 τόνοι είναι κατά πολύ περισσότεροι το καλοκαίρι.
Περίπου τα ίδια δεν πλήρωνε ο Δήμος μας για να δεματοποιείται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων και να αποθηκεύονται χωρίς τα έξοδα προορισμού που για τα σημερινά «αποθέματα» είναι κάπου 3000000 €;
Αυτά τα έξοδα + τα έξοδα συλλογής των απορριμμάτων εμφανίζονται στα νοικοκυριά τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις ως ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας. Το ίδιο και τα έξοδα για τους βιολογικούς σταθμούς λυμάτων + τα έξοδα αποχέτευσης + κατανάλωση νερού + ύδρευση, ως ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.
Και με αφορμή το ωραίο άρθρο περί Νεμέσεως και δίκαιης νομής που ανάρτησαν οι Ιχνηλάτες προκύπτει το παρακάτω θέμα:
Στους κύριους οικισμούς τα περισσότερα σπίτια χρησιμοποιούνται ως εξοχικά. Τολμώ να πω ότι τα μισά σπίτια των κύριων οικισμών μας είναι σε αυτήν την κατηγορία. Μία καταμέτρηση στην συνοικία Μαντράκια Ερμιόνης, θα σας πείσει.
Τα περισσότερα είναι ζήτημα αν λειτουργούν πλήρως ως νοικοκυριά ένα μήνα το καλοκαίρι και 3-4 Σαββατοκύριακα όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα και μία ένδειξη, ότι παρόλο τον τουρισμό, τις πωλήσεις γης κ.λ.π. ο πραγματικός πληθυσμός της Ερμιονίδας δεν αυξήθηκε ποτέ, σημάδι στάσιμης οικονομίας.
Αυτό το λιγοστό διάστημα ένα τέτοιο νοικοκυριό παράγει 100 κιλά απορρίμματα που μπορούν να γίνουν κομπόστ, 30 κιλά χαρτί, αν παίρνει εφημερίδες και περιοδικά, 150 μπουκάλια νερού και αναψυκτικών που με συμπίεση είναι μόλις 4 πράσινες σακούλες, και ανάξια λόγου ποσότητα αλουμινένιων κουτιών. Δηλαδή έναν όγκο το πολύ 0.2 κ.μ. και βάρος το πολύ 130 κιλών.
Το ίδιο συμβαίνει και με το νερό. Δηλαδή όχι πάνω από 30 κ.μ. το χρόνο.
Όσο και να επικαλεστούμε το αναγκαίο πάγιο στους λογαριασμούς που έρχονται, είναι φανερό ότι η εν λόγω κατηγορία επιδοτεί μέσω των λογαριασμών τα μόνιμα νοικοκυριά του τόπου, τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις. Το ίδιο πιστεύω ότι γίνεται και με τα εξοχικά εκτός οικισμών.
Ο Δήμος μας, αν θέλει να είναι δίκαιος, πρέπει να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για τον τρόπο που κατανέμει όλα αυτά τα βάρη, το σκεπτικό του κ.λ.π. Και η σημερινή δημοτική συμπολίτευση, στα θέματα αυτά μας κρατάει σε πλήρες σκότος.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν η ευθύνη των εξοχικών εντός και εκτός των οικισμών, είναι μόνον περίπου το ένα δωδέκατο της συνολικής ευθύνης, αλλά και η συμμετοχή τους στις λύσεις είναι μόνον για ένα καλοκαιρινό μήνα. Δεν μπορούν λοιπόν να είναι παρά ο τελευταίος στόχος της ανακύκλωσης στην πηγή και μάλιστα εξειδικευμένος στον μήνα Αύγουστο.

Σημείωση: Οι αιρετοί αντιπρόσωποι, όπου γης, έχουν απόλυτη ευθύνη της επιλογής τους να είναι αιρετοί. Δεν τους υποχρέωσε κανένας δημότης. Οι ίδιοι με ελεύθερη βούληση υποχρέωσαν και δέσμευσαν τους εαυτούς τους, για δικούς τους λόγους και όποτε θέλουν παραιτούνται. Χιλιάδες είναι έτοιμοι να τους διαδεχθούν. Και το «αιρετός αντιπρόσωπος» δεν είναι επάγγελμα. Δεν χήρεψαν ποτέ αυτές οι θέσεις, όπου γης. Ο «κλάδος» αυτός δεν γνώρισε ποτέ ανεργία, ιδιαίτερα στη χώρα μας. Πέραν τούτου ουδέν.
Και επειδή στη χώρα μας δεν έχουμε εσωτερικά διαβατήρια, ο κάθε πολίτης μπορεί να εγκατασταθεί, να εργαστεί, να πηγαινοέρχεται όπου θέλει, να μεταφέρει τα εκλογικά του δικαιώματα, να αγοράζει ό,τι θέλει κι όπου θέλει, να πίνει τον καφέ του όπου θέλει, να ακούει ό,τι θέλει και να λέει ότι θέλει, να ενδιαφέρεται ή να αδιαφορεί για ό,τι θέλει, να εκλέγει και να εκλέγεται, πάντα σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους του Κοινού των Ελλήνων. Πέραν αυτών και ανεμπόδιστα μπορεί να είναι και όσο βλάκας θέλει σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους του Κοινού των Ελλήνων. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι των νομίμων δικαιωμάτων, η των Αθηναίων ήταν των, διά κληρώσεως, υποχρεώσεων.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος