Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

τέχνη & όραμα από την Τρίπολη

Ερασιτέχνες κινηματογραφιστές από την Τρίπολη, με πολύ μεράκι και χωρίς καμία χρηματοδότηση, δημιουργούν μία εντυπωσιακή ταινία μικρού μήκους, που θα έχει τίτλο «Ατέρμων».
Τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί και σύντομα η ταινία θα είναι έτοιμη.
«Μια σκοτεινή δύναμη σε ένα δάσος, πυροδοτεί τις καλά κρυμμένες αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης» είναι η κεντρική ιδέα του σεναρίου.
Οι συντελεστές γράφουν: «Αυτό πραγματεύεται και το “Ατέρμων”.
Φυσιολογικοί άνθρωποι κάτω από την επιρροή ακατάληπτων δυνάμεων.
Στην ταινία μας, δεν προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε τίποτα. Προσπαθούμε απλά να παραμείνουμε πιστοί στο είδος του

μεταφυσικού θρίλερ, μακριά από την εκλογίκευση και την “ανθρωποποίηση” του κακού που κυριαρχεί σε πολλές ταινίες αυτού του χώρου.
Το “Ατέρμων” αποτελεί την πρώτη παραγωγή μιας ομάδας ερασιτεχνών, που αγαπάμε τον κινηματογράφο και με απλά μέσα, καθώς δεν υπάρχει κάποιου είδους χρηματοδότηση, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλμ πιστό στο είδος, αλλά κυρίως, πιστό όσο το δυνατόν στις αρχές του κινηματογράφου.»

Επί έναν χρόνο σχεδίαζαν τα γυρίσματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι που μας πέρασε στην Τρίπολη.
Και μετά τον “Ατέρμονα”; Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων γεννήθηκαν και άλλες ιδέες για ταινίες μικρού μήκους, ενώ αυτό που ενδιαφέρει και τους τρεις είναι η δημιουργία ενός κινηματογραφικού στούντιο στην Τρίπολη και η επαγγελματική ενασχόληση με το σινεμά.
Ο “Ατέρμων” θα προβληθεί πολύ σύντομα στην Τρίπολη, ενώ στόχος και ευχή όλων είναι η συμμετοχή της στα εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ. Τελικά, όταν τρέφεις το όνειρο, σε τρέφει και εκείνο, αναφέρει το pheme.gr*.

Παίζουν (Starring): Ηλίας Καλοστύπης, Ανδρέας Μονοκρούσος, Νίκος Καρύγιαννης
Μακιγιάζ (Make up) Νίκη Παπαγεωργίου
Μουσική (Original Music) Ηλίας Αγγελάκος
Ψηφιακά Εφέ (Digital FX) Γιάννης Αγγελάκος
Οπτικά Εφέ (Visual FX) Γιάννης Αγγελάκος, Νίκος Σκιαδάς
Μοντάζ (Edited By) Γιάννης Αγγελάκος, Κυριάκος Κανέλλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας (Cinematography) Γιάννης Αγγελάκος, Σάββας Κατσαρός
Φωτισμοί (Lighting Director) Σάκης Ανδρουτσόπουλος
Εικονολήπτες (Cameramen) Σάββας Κατσαρός Γιάννης Αγγελάκος Άρης Κολλιντζογιαννάκης
Σκριπτ (Script Supervisor) Ναταλία Χάβαρη
Ηχοληψία (sound recording) Νίκος Σκιαδάς
Flowpod & Omni Tracker Camera Dolly Operator Σάββας Κατσαρός
Κλακέτα (Slate Operators) Ναταλία Χάβαρη Σοφία Παρασκευοπούλου
Σενάριο (Screenplay) Νίκος Σκιαδάς
Παραγωγή (Producer) Γιάννης Αγγελάκος
Σκηνοθεσία (Directed By) Κυριάκος Κανέλλος

BINTEO:

kalimera-arkadia


pheme.gr* - ΕΥΑ ΓΑΛΑΝΙΑΔΗ




Στους ομολογουμένως δύσκολους καιρούς που διανύουμε,
δεν είναι απλώς παρήγορο, είναι συναρπαστικό να βλέπει κανείς ότι η ανάγκη για έκφραση και για επικοινωνία μέσω της τέχνης ανθεί, και μάλιστα στην επαρχία.

Πριν από λίγο καιρό, είχα τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσω με τρεις νέους ανθρώπους εκ Τριπόλεως Αρκαδίας ορμώμενους, οι οποίοι μόλις είχαν ολοκληρώσει τα γυρίσματα της πρώτης τους ταινίας μικρού μήκους.
Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους Γιάννη Αγγελάκο, παραγωγό, Κυριάκο Κανέλλο, μέλος της θεατρικής ομάδας και Νίκο Σκιαδά, σεναριογράφο, με τον πιο προφανή τρόπο αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει μεράκι, καλή συνεργασία και αγάπη για τον κινηματογράφο, όλα γίνονται -κι ας λείπει η χρηματοδότηση.

Φίλοι οι τρεις τους, στην κουβέντα μας ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον, όπως εξάλλου και στην πραγμάτωση της ταινίας, αφού όλοι έκαναν τα πάντα, όπως μου είπαν γελώντας.
Για το στόρι δεν αποκάλυψαν τίποτα, ακριβώς επειδή πρόκειται για ταινία μικρού μήκους.
Ρωτώ τον Νίκο πώς προέκυψε η ιδέα του σεναρίου: “Στην ουσία, είναι ένας φόρος τιμής στη λογοτεχνία του φανταστικού”. Ο Λάβκραφτ και οι υπόλοιποι μεγάλοι εκπρόσωποι του –και στην Ελλάδα- δημοφιλούς είδους συχνά έχουν εμπνεύσει κινηματογραφικές απόπειρες, αλλά, όπως παραδέχονται και οι τρεις, δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα.
"Η ταινία μας δεν είναι ερασιτεχνική. Δεν είναι πειραματική. Την αντιμετωπίσαμε με σοβαρότητα, κάτι που λείπει εν πολλοίς από το ανεξάρτητο σινεμά στην Ελλάδα, όταν τουλάχιστον πραγματεύεται το φανταστικό". Ο Γιάννης συμπληρώνει: "Δεν είχαμε πρόθεση να φτιάξουμε κάτι ερασιτεχνικό. Κινηθήκαμε ακαδημαϊκά. Είχαμε σενάριο, σκηνοθέτη, ηθοποιούς και σαφές πλάνο".

Και όλα αυτά, δίχως πόρους. Και όλα αυτά, δίχως κάποιος από τους τρεις να έχει σπουδάσει κινηματογράφο. Ο Κυριάκος, σκηνοθέτης στην πολύ αξιόλογη και ενεργή Θεατρική Ομάδα της Τρίπολης, πρότεινε τους τρεις ηθοποιούς (Ηλίας Καλοστύπης, Νίκος Καρύγιαννης και Ανδρέας Μονοκρούσος, επίσης μέλη της ομάδας) οι οποίοι έπαιξαν ανεπιτήδευτα, όπως σημειώνουν και οι τρεις συντελεστές, αφού το αποτέλεσμα έπρεπε να είναι φυσικό.
Ελλείψει στούντιο, γύριζαν τις σκηνές μέσα στο μεσημέρι, όταν το φως είναι πιο δυνατό. Οι προκλήσεις πολλές, αλλά αντεπεξήλθαν με φαντασία και ομαδικότητα. “Ο κινηματογράφος είναι αυστηρά πολυπρόσωπο αντικείμενο” επισημαίνει ο Κυριάκος και όλοι συμφωνούν ότι η συνεννόηση και η καλή, δίχως εγωισμούς συνεργασία φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα.(...)
Το πρότεινε η Έλλη Βασιλάκη