Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Αφαλάτωση

Είναι η δεύτερη ‘μεταστροφή’ κατάστασης.

Μοιραίοι και άβουλοι επί δεκαετίες είχαμε αποδεχθεί σαν φυσικό νόμο τη ρύπανση, την υφαλμύρωση, την εξαφάνιση των ψαριών, και τόσα άλλα.
Η λειτουργία όμως του βιολογικού σταθμού καθάρισε τα λιμάνια της Ερμιόνης. Εκεί που η νέα γενιά πίστευε ότι τα λύματα στα λιμάνια της ήταν φυσικός νόμος, είδε ξαφνικά θεαματική αλλαγή. Είναι η πρώτη μεταστροφή.
Σήμερα παρουσιάζεται μία δεύτερη ευκαιρία. Μέσω της Μονάδας Αφαλάτωσης που θα τροφοδοτεί με νερό τις εγκαταστάσεις του Γκολφ, ο Δήμος Ερμιονίδας για πρώτη φορά θα δει να σταματάνε τη λειτουργία τους όλες οι δημοτικές γεωτρήσεις και να ανακουφίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Η ποσότητα των 5000 κ.μ. την ημέρα επαρκεί για όλα τα χωριά της πεδινής Ερμιονίδας για 9 μήνες και μόνον το καλοκαίρι θα χρειαστεί παραπάνω νερό. Όμως και η επέκταση της μονάδας αφαλάτωσης για να δώσει άλλες 2-3 χιλιάδες κ.μ. νερό είναι εύκολη υπόθεση, χώρια που μπορεί το Γκόλφ να διαθέσει αυτό το επιπλέον νερό στον δήμο μας από το δικό του μερίδιο.

Αν είναι να περιμένουμε τα φράγματα της Τζερτζελιάς και το αφαλατωμένο του Ανάβαλου, ζήσε Μάη μου.
Εδώ η Περιφέρεια μας έβαλε δεματοποιητή και μας έπεισε (όσους έπεισε και όσοι θέλανε να πειστούνε) ότι σε δύο χρόνια θα έπαιρνε όλα τα δέματα. Έχουν περάσει 4 και ακόμη οι εγκαταστάσεις που υποτίθεται θα παίρνανε τα δέματα είναι στο μηδέν. Αντί αυτών συζητάει ο ΦοΔΣΑ, η Περιφέρεια, το ΥΠΕΚΑ και οι Δήμοι να ανοίξουν έκτακτες χωματερές, με έκτακτη ΚΥΑ, για τους Δήμους που είναι σε έκτακτη ανάγκη! Η τέλεια εφαρμογή της οδηγίας της ΕΚ από την ελληνική Διοίκηση! Πολύ πιο εύκολα λύνεται το πρόβλημα με έκτακτη ΚΥΑ για υποχρεωτική ανακύκλωση στην πηγή. Δηλαδή ανακύκλωση με τον βούρδουλα, αφού κατά τους ένδοξους προγόνους μας, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος.
Αν υπάρξει βούληση, συνεργασία και συναίνεση μπορούμε μόνοι μας να μεταστρέψουμε την όλη κατάσταση της Ερμιονίδας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος