Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Οι καλύτερες εικόνες για καθένα πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

Οι καλύτερες φωτογραφίες που έχουν βγει για καθένα από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Υποδεχτείτε τους γείτονές μας.
Ερμής
Η φωτογραφία βγήκε από το διαστημόπλοιο Messenger της NASA, στις 22 Φεβρουαρίου 2013. 
mercury980
NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
________
Αφροδίτη
Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1996 κατά τη διάρκεια της αποστολής του "Μαγγελάνου", επίσης γνωστού ως Venus Radar Mapper . Ήταν σε τροχιά από το 1989, αλλά αυτό το πλάνο είναι ένα από τα καλύτερα από το μακρύ του ταξίδι . Τα σκοτεινά σημεία σε όλο τον πλανήτη είναι από πτώσεις μετεωριτών και το μεγάλο φωτισμένο τμήμα ακριβώς στο κέντρο είναι το  Ovda Regio, μια τεράστια οροσειρά. 
venus980
NASA/JPL
________
Γη
40 χρόνια μετά την περίφημη φωτογραφία "Blue Marble" την εικόνα που έδειξε στον κόσμο πως  μοιάζει από μακριά ο πλανήτης μας, η NASA κυκλοφόρησε αυτή την ενημερωμένη έκδοσή της, που τραβήχτηκε από το δορυφόρο Suomi NPP. 
marblelarge
________
Άρης
Για τον Άρη, θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1980. Οι πρόσφατες προσπάθειες στον Άρη έχουν ως αποτέλεσμα να πάρουμε ορισμένες από τις πιο  υψηλής ποιότητας φωτογραφίες που έχουν ληφθεί ποτέ από τον κόκκινο πλανήτη, αλλά ως επί το πλείστον είναι κοντινές ή από την επιφάνεια του. Η παρακάτω εικόνα είναι ένα μωσαϊκό από εικόνες που λήφθηκαν από τον Viking 1. Η βαθιά "ουλή" στο μέσον είναι το Valles Marineris, ένα τεράστιο φαράγγι κατά μήκος του ισημερινού του πλανήτη, που είναι από τα μεγαλύτερα στο ηλιακό μας σύστημα. 
mars980
________
Δίας
Η καλύτερη λήψη του Δία τραβήχτηκε το Νοέμβριο του 2003, με την κάπως στενή κάμερα του διαστημικού σκάφους Cassini , ενώ ήταν καθ 'οδόν προς τον Κρόνο. Είναι ενδιαφέρον, ότι αυτό που βλέπετε σε αυτή την εικόνα είναι  ένα σύννεφο και όχι η επιφάνεια του ίδιου του πλανήτη. Το λευκό και τα μαύρα δαχτυλίδια είναι όλα διαφορετικοί τύποι νεφοκάλυψης. Αυτή η εικόνα είναι αξιοσημείωτη, διότι αυτά τα χρώματα είναι πολύ κοντά σε αυτό που  θα έβλεπε το ανθρώπινο μάτι. 
jupiter980
________
Κρόνος
Και όταν το Cassini έφτασε  τελικά στον Κρόνο, μάλλον άξιζε τον κόπο, γιατί οι φωτογραφίες του Κρόνου και των δορυφόρων του είναι εξαιρετικές . Αυτό το πλάνο δημιουργήθηκε από φωτογραφίες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της ισημερίας του Κρόνου, τον Ιούλιο του 2008, ένα μωσαϊκό από 30 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια δύο ωρών περίπου. Το Cassini ήταν 700.000 μίλια μακρυά από τον Κρόνο εκείνη τη στιγμή. 
saturn9802
________
Ουρανός.
Το 1986, όταν το Voyager 2 πέρασε από το πρώτο "παγωμένο γίγαντα" στο δρόμο του για το άγνωστο,  αυτό που είδε δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια πρασινο-μπλέ σφαίρα. Αυτό οφείλεται στην ομίχλη από σύννεφα μεθανίου, τα οποία είναι το τελικό στρώμα των κατεψυγμένων αερίων σ αυτόν τον ελάχιστα γνωστό πλανήτη. Πιστεύεται ότι υπάρχουν σύννεφα νερού από κάτω, αλλά χωρίς να είμαστε πραγματικά σίγουροι. 
Uranus980
________
Ποσειδώνας
Ο τελευταίος πλανήτης, ο οποίος μόνο τεχνικά είναι  ένας πλανήτης σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Ποσειδώνας ανακαλύφθηκε μόλις το 1846 με μαθηματικό υπολογισμό κι όχι παρατήρηση. Οι αλλαγές στην τροχιά του Ουρανού οδήγησαν τον  αστρονόμο Brouvard στην ανακάλυψη ότι ένας άλλος πλανήτης βρισκόταν κάπου εκεί έξω. Και αυτή η εικόνα του δεν είναι πολύ καλή, αφού τον Ποσειδώνα τον έχουμε επισκεφτεί μόνο μια φορά, με το Voyager 2, το 1989. Είναι δύσκολο να πάρετε μια αίσθηση του τι συμβαίνει πάνω στον Ποσειδώνα - οι θερμοκρασίες είναι μόλις πάνω από το απόλυτο μηδέν, χτυπιέται από τους ισχυρότερους ανέμους στο ηλιακό σύστημα (μέχρι και 1.300 mph), και στην πραγματικότητα, έχουμε πολύ μικρή ιδέα για το πώς σχηματίστηκε ή πως λειτουργεί . 
neptune980
________
Πλούτωνας
ο Πλούτωνας είναι ένας «πλανήτης νάνος» και όχι ένας κανονικός πλανήτης. Αλλά δεν θα μπορούσαμε να τον αφήσουμε απ έξω, ειδικά επειδή είναι το τελευταίο μεγάλο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα - πράγμα που σημαίνει επίσης ότι έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με το πως μοιάζει ή τι συμβαίνει εκεί. Αυτή είναι μια φωτογραφία που φτιάχτηκε στον υπολογιστή με βάση κάποιες εικόνες του Hubble. Το χρώμα προέκυψε  με βάση εικασίες, και η επιφάνεια του είναι κατ 'ανάγκην ασαφής επειδή  πραγματικά δεν γνωρίζουμε πως είναι.
pluto980

Πηγή: m.popsci.com
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com