Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Μεσογειακή διατροφή δελτίο τύπου


Η μεσογειακή διατροφή για την υγεία και την οικονομία-ελληνική Τροφοσοφία



Στις 16 Οκτωβρίου 2010 στην Ναϊρόμπι της Κένυα εγκρίθηκε από την UNESCO η Μεσογειακή Διατροφή ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η πρόταση υποβλήθηκε από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Μαρόκο. Σύμφωνα με τον κανονισμό κάθε χώρα έπρεπε να προτείνει μια αντιπροσωπευτική πόλη του Μεσογειακού Διατροφικού Πολιτισμού. Ετσι η Ιταλία πρότεινε το Σιλέντο, η Ισπανία την Σόρια, η Ελλάδα την Κορώνη και το Μαρόκο το Σεφσάουεν. Επίσης κάθε χώρα  έπρεπε να προτείνει ένα αντιπροσωπευτικό πιάτο. Έτσι η Ιταλία πρότεινε το σπαγγέτι καμπρέζε ,η Ισπανία τα παέλια, η Ελλάδα την ελληνική σαλάτα και το Μαρόκο τα μαροκινά τατζίν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση της UNESCO «παρά τις διατροφικές διαφοροποιήσεις και τις πολιτιστικές  συνήθειες που τις συνοδεύουν από χώρα σε χώρα τα προϊόντα που διαμορφώνουν γιορτές και κύκλους κοινωνικής ζωής είναι παρόμοια, το ελαιόλαδο, το σιτάρι και το κρασί είναι η χρυσή τριλογία για όλη την Μεσόγειο.

Τα έξι βασικά στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η πρόταση ήταν:
·         φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και ενδυναμώνει τις κοινωνικές σχέσεις.
·         συμβάλλει στην βιώσιμη διαχείριση της υπαίθρου και των φυσικών πόρων και στην διατήρηση παραδοσιακών πρακτικών καλλιεργειών κτηνοτροφίας και αλιείας.
·         συμβάλλει στην καλή σωματική και ψυχική υγεία όπως επίσης και στην δημιουργικότητα.
·         αποτελεί στοιχείο διαπολιτιστικής και διαγενεακής ανταλλαγής.
·         βρίσκεται στο κέντρο σημαντικών κοινωνικών εκδηλώσεων όπως πανηγύρια, γιορτές κλπ.
·         είναι διαρκώς παρούσα στην προφορική παράδοση σε τραγούδια, χορούς, ιστορίες και κουβέντες έπειτα από ένα γεύμα.
Η Ελλάδα πρέπει να προβάλλει τον Διατροφικό Πολιτισμό της για να γίνει η ελληνική διατροφή σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας. Ο γαστρονομικός τουρισμός να τονώσει την οικονομία της χώρας. http://foodosophy.gr

Βέβαια όταν λέμε Μεσογειακή Διατροφή, δηλαδή ελληνική διατροφή εννοούμαι προϊόντα της ελληνικής γης και χαρακτηρίζεται από το σύνθημα “καταναλώνω ότι παράγω”. Το εμπορικό κέντρο GREEK FOODOSOPHY – ελληνική Τροφοσοφία φιλοδοξεί να αποτελέσει το κέντρο της Μεσογειακής Διατροφής για την Ελλάδα να προβάλει τα προϊόντα της ελληνικής γης με παραδοσιακούς τρόπους, καλλιέργειας, κτηνοτροφίας και αλιείας. Το mall ελληνική Τροφοσοφία επίσης με διαλέξεις, συμπόσια και συνέδρια θα προβάλει την Μεσογειακή Διατροφή ως σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας αλλά και ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.

Νίκος Κατσαρός, π. πρόεδρος ΕΦΕΤ
Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος