Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Το ΕΣΠΑ σώζει τα διατηρητέα-Μπορούν να αποκατασταθούν τουλάχιστον 5.000 κτίρια!


Με μία εκδήλωση στο κτίριο της πρώτης Βουλής της Ελλάδας, στο Βουλευτικό του Ναυπλίου, εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα τη δημόσια παρουσία του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πολιτών και Φορέων Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων που επαναδραστηριοποιήθηκε ύστερα από μία δεκαετία αδράνειας. Εκεί επιβεβαιώθηκαν οι βασικές επιδιώξεις του συλλόγου που καλείται να παράγει έργο κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα λειτουργίας του. Ο σύλλογος είχε ιδρυθεί το 1984 και ανάμεσα στους σκοπούς του ήταν και ο… αποχαρακτηρισμός διατηρητέων κτιρίων από τη στιγμή που δεν απέφεραν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους (!)
Στο Ναύπλιο αποσαφηνίστηκαν οι νέες προτεραιότητες του συλλόγου. Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2012 και με την ενεργό συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών
Ακινήτων η τακτική εκλογική συνέλευση για την ενεργοποίηση των παλαιών μελών, την εγγραφή νέων και την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής, με τριετή θητεία, ως και έκτακτη Καταστατική Συνέλευση για τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού και την αναβάθμιση της λειτουργίας του συλλόγου.
Δύο είναι οι βασικές κατευθύνσεις, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο, τον αρχιτέκτονα και επίτιμο διευθυντή Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού Νίκο Χαρκιολάκη: η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων και η αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (2014 – 2020) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πλήρης ή μερική αποκατάσταση ενός πολύ σημαντικού αριθμού διατηρητέων κτιρίων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια: αν τα χαρακτηρισμένα από διαφορετικούς φορείς κτίρια υπολογίζονται πρόχειρα σε 20.000 με ένα κονδύλι της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μπορούν να αποκατασταθούν στο σύνολό τους ή μερικώς (όψεις και στέγη) περισσότερα από 5 με 6 χιλιάδες κτίρια σε όλη τη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα: το ένα δισ. ευρώ μοιράζεται ισομερώς σε δύο κατηγορίες διατηρητέων. Με τα πρώτα 500 εκατ. μπορούν να αποκατασταθούν οι όψεις και οι στέγες 5.000 κτιρίων. «Εχουν προϋπολογίσει μία μέση δαπάνη της τάξης των 100.000 ευρώ ανά κτίριο», εξηγεί ο κ. Νίκος Χαρκιολάκης, «αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που θα απαιτήσουν εργασίες με μικρότερο κόστος. Επομένως υπολογίζουμε ότι θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση που θα επιτρέψει να πάμε σε μεγαλύτερους αριθμούς». Το δεύτερο «πακέτο» των υπόλοιπων 500 εκατομμυρίων θα καλύψει τα έξοδα πλήρους αποκατάστασης 500 σημαντικών από αρχιτεκτονική ή ιστορική άποψη κτισμάτων με μέσο όρο δαπάνης ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Η πρόταση προς το υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνει ένα επιπλέον «δέλεαρ»: ο σύλλογος είναι πρόθυμος να καλύψει το κόστος της εθνικής συμμετοχής (10% με ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης στο 5%) πείθοντας τα μέλη του να καταβάλουν το συγκεκριμένο ποσοστό. Ως προς το χρονοδιάγραμμα καταβάλλεται προσπάθεια να υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο μέχρι το καλοκαίρι η ολοκληρωμένη πρόταση των ιδιοκτητών προκειμένου να υπάρξει στη συνέχεια χρόνος για να ενημερωθούν οι τελευταίοι για τις απαιτούμενες διαδικασίες. «Μέσα στο 2014 θα μπορούσαμε να έχουμε αναθέσεις των μελετών και το 2015 να βάλουμε μπροστά με τα πρώτα έργα», σημειώνει ο κ. Νίκος Χαρκιολάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι εκτός από την αυτονόητη επίδραση ενός τόσο μεγάλου προγράμματος στην εικόνα των ελληνικών πόλεων, θα δοθεί μια σημαντική ανάσα στην ασθμαίνουσα βιομηχανία της οικοδομής, γύρω από την οποία δραστηριοποιούνται κοντά στα 50 επαγγέλματα…
Πηγή: Καθημερινή