Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

«Ήλιος»: Έκθεση Ζωγραφικής του Απόστολου Χαντζαρά στην Γκαλερί Ακρόπρωρο στις Σπέτσες

«Ήλιος»:  Έκθεση Ζωγραφικής του Απόστολου Χαντζαρά στην Γκαλερί Ακρόπρωρο στις Σπέτσες
Η έκθεση ζωγραφικής του Απόστολου Χαντζαρά, «Ήλιος» εγκαινιάζεται το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 στη γκαλερί Ακρόπρωρο στις Σπέτσες.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης, Λουίζας Καραπιδάκη και γράφουν για τον ζωγράφο ο καθηγητής Ιστορίας Τέχνης Δημήτρης Παυλόπουλος & ο δημοσιογράφος Νίκος Μαστροπαύλος.
«Η αναπαράσταση του άυλου ήλιου αποτελεί στη ζωγραφική του Χαντζαρά μια αφηγηματική πρόκληση, εδώ και χρόνια. Έτοιμος και ώριμος πια, μετά από επίπονες χρονοβόρες δοκιμές τεχνικής και μέσων έκφρασης, παρουσιάζει επιζωγραφισμένες μονοτυπίες και τέμπερες, για πρώτη φορά, με αυτή τη θεματική ενότητα.
Οι αναβιώσεις εικονογραφικών προτύπων -από την αρχαία τέχνη των αγγειογράφων, τη βυζαντινή τέχνη της μικρογραφίας των χειρογράφων, τη νεοελληνική τέχνη των αναπαραστάσεων του θεάτρου της σκιάς, τη σύγχρονη τέχνη των κόμικ- είναι εμφανείς και καθοριστικές στο έργο του αλλά χωρίς να εμποδίζουν την άκρως υποκειμενική γραφή του.
Η αναζήτηση της συμβολικής απόδοσης του ήλιου εκφράζεται στο έργο του Α.Χ., πέρα από τις επιμέρους εικονικές επιλογές του, με μια αισιόδοξη διάθεση που προκαλείται και από τα έντονα χρώματα, την κινητικότητα και τη σαφή θεατρικότητα. Ο καλλιτέχνης έτσι αποδίδει συνειρμικά την αιώνια ζωογόνα πλευρά του ήλιου ως χαρά της ζωής, έτσι όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται.»
                                                                                           
Λουϊζα Καραπιδάκη