Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Το «χωριό του καρκίνου»

Τον τρόμο προκαλεί το... προσωνύμιο του χωριού Δίδυμα στην Αργολίδα, το οποίο κατοικείται από περίπου 2.000 ανθρώπους. Το κεφαλοχώρι της Πελοποννήσου έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια ως «το χωριό του καρκίνου», αφού, όπως καταγγέλλουν ανάστατοι οι κάτοικοι, τα κρούσματα της επάρατης νόσου είναι ιδιαίτερα αυξημένα και προσβάλλουν όλες τις ηλικίες! Σύμφωνα με τον γιατρό Παύλο Δαγρέ που κάνει εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επικίνδυνη αύξηση των περιστατικών του καρκίνου στους κατοίκους των Διδύμων.
Προβληματισμός
«Μία φορά τον μήνα που κάνω εφημερία στο κέντρο Υγείας Κρανιδίου διαπιστώνω ότι μου έρχονται πάρα πολλοί ασθενείς με καρκίνο από το συγκεκριμένο χωριό και προβληματίζομαι για το τι μπορεί να συμβαίνει» τονίζει ο κ. Δαγρές. Στην ανησυχία των κατοίκων, λόγω των αυξημένων περιστατικών καρκίνου και θανάτων, ιδίως σε νέους ανθρώπους, έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στο ιστολόγιό του «Villa Didimo» ο επίκουρος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Μπροδήμας. Μιλώντας στην «Espresso» ο κ. Μπροδήμας έκανε λόγο για ένα φαινόμενο, η πηγή του οποίου πρέπει να διερευνηθεί:
Το νερό
«Υποπτευόμαστε πολλές αιτίες και διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα» λέει ο κ. Μπροδήμας. «Η Δημόσια Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Ερμιονίδας που έχει στην αρμοδιότητά της το νερό, από την πηγή μέχρι τις βρύσες των σπιτιών, έκανε μια σειρά μετρήσεων για τα νερά εκτός δικτύου (άρδευσης). Πήγε στο χωριό και πήρε δείγματα από τέσσερα-πέντε πηγάδια. Αν τα νερά είναι επικίνδυνα, μιλάμε για μεγάλο κίνδυνο στη διατροφική αλυσίδα, αφού με αυτά τα νερά ποτίζονται μποστάνια, περιβόλια και ζώα». Παράλληλα ο κ. Μπροδήμας επισημαίνει ότι στο όρος των Διδύμων υπάρχουν πάρα πολλοί μεγάλοι σταθμοί που έχουν κεραίες τεράστιας εμβέλειας.
Οι οικολόγοι
Στο μεταξύ, οικολογικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη λειτουργία των δεματοποιητών για τα σκουπίδια στα Δίδυμα. Οπως τονίζουν, το πλαστικό περίβλημα των δεμάτων αλλοιώνεται, σκίζεται με τον καιρό και τα σκουπίδια απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Πουλιά και άλλα ζώα συγκεντρώνονται και τρέφονται με σκουπίδια, επικίνδυνα υγρά απόβλητα μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια νερά, ενώ οι οσμές είναι ανυπόφορες. Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους Πελοποννήσου, «εκεί όπου συσσωρεύονται καθημερινά και πακετάρονται σύμμεικτα σκουπίδια έχουμε να κάνουμε απλώς με νέες χωματερές και τίποτε άλλο».
Καίνε τα σκουπίδια «βουβά»!
Ο κ. Μπροδήμας τόνισε ότι υπάρχουν άλλες δύο πιθανές αιτίες αύξησης των κρουσμάτων, οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση: «Δίπλα στο χωριό υπάρχει μια χωματερή όπου το κακό έχει παραγίνει. Καίνε τα σκουπίδια, αλλά “βουβά”, δηλαδή με καθόλου ή λίγο οξυγόνο. Η οσμή είναι εντονότατη και όπως είναι το χωριό σε γούβα, κάθονται όλες οι διοξίνες σε αυτό. Πρέπει να γίνει μέτρηση αερίων ρύπων άμεσα».
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
πηγή