Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ο Διευθυντής της ξενοδοχειακής αλυσίδας ΑΚS κ. Στέφανος Στεφάνου,«Πυροβολούμε τα πόδια μας»

Ερμιονίδα: Η Τουριστική Επιτροπή παραμένει στα χαρτιά

Στέφανος Στεφάνου
H έρευνα που διεξήχθη από την «Ενημέρωση Πελοποννήσου»   και δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 30ης Μαρτίου, τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα , στον χώρο των τουριστικών  επιχειρήσεων της περιοχής… Δυστυχώς ο σχετικός τίτλος που επιλέξαμε τότε,  «Καταρρέουν οι ξενοδοχειακές μονάδες στο Πόρτο χέλι» δείχνει να επαληθεύεται μέσα από τις ακόλουθες δηλώσεις και εκτιμήσεις,  μερικών εκ των κορυφαίων εκπροσώπων και  παραγόντων, του τουριστικού κλάδου της Ερμιονίδας…

Ο γενικός Διευθυντής της ξενοδοχειακής αλυσίδας ΑΚS κ. Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου»: «Ας μην βαυκαλιζόμαστε. Δεν έχουν γίνει διαχρονικά, οι απαραίτητες τουριστικές υποδομές,  στην Ερμιονίδα. Εφέτος όμως ο Δήμος, έχει να αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά επιπρόσθετα  προβλήματα,  όπως είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών… Η κατάσταση είναι απερίγραπτη… «Πυροβολούμε τα πόδια μας»… Αυτό κάνουμε… Θα πρέπει να πιέσουν  όλοι  ανεξαιρέτως, οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες και οι λοιποί  παράγοντες,  προς μια κατεύθυνση: Να λειτουργήσει αυτή η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου και να πάρει αποφάσεις…
Αλλά θα πρέπει  αυτό  να γίνει ορθολογικά! Να υπάρχει η δυνατότητα της υλοποίησης των όποιων αποφάσεων… Να  κινούνται στο πλαίσιο ενός οργανογράμματος…   Τα μέλη που απαρτίζουν, ή που θα απαρτίζουν την τουριστική επιτροπή, θα πρέπει  να είναι γνώστες του αντικειμένου… Και όχι να μπαίνει ο καθένας… Στην περιοχή της Ερμιονίδας, φαίνεται ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει, για να λέμε και τα θετικά..Η είσοδος νέων   πολυεθνικών ξενοδοχειακών αλυσίδων,  θα σηματοδοτήσει κάποιες εξελίξεις… Οπότε θα πρέπει όλοι, να βοηθήσουμε…»

Δόμνα Τορτοπίδου
Επισκεφτήκαμε στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» την ιδιοκτήτρια του συγκροτήματος  κ. Δόμνα Τορτοπίδου, η οποία μας δήλωσε χαρακτηριστικά: « Έχουμε την ατυχία εγώ και ο σύζυγος μου να είμαστε ιδιοκτήτες ξενοδοχείου, στην Ερμιονίδα…  Η κατάσταση στην περιοχή είναι τραγική… Δεν μπορούμε να διαθέσουμε ανταγωνιστικά τουριστικά πακέτα, διότι δεν έχουμε αεροδρόμιο και το οδικό δίκτυο, είναι χάλια… Πληρώνουμε επτακόσια ευρώ το μήνα δημοτικά τέλη… Τα σκουπίδια είναι βουνά! Μαζεύουνε τα σκουπίδια, μόνο στα κεντρικά σημεία… Όταν ο επισκέπτης ξεμακραίνει λίγο, αισθάνεται ότι  βρίσκεται σε ένα σκουπιδότοπο… Τώρα, όσο για την υποτιθέμενη Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Ερμιονίδας νομίζω πως είναι σαν τις περιβόητες επιτροπές του Δημοσίου… Χωρίς αντικείμενο… Είμαστε τόσο απογοητευμένοι… Θεωρώ ότι κάναμε έγκλημα, με το να έρθουμε εδώ το 1993, από την Αυστραλία και να  επενδύσουμε τα χρήματά μας στην περιοχή, κατασκευάζοντας τον «Γαλαξία». Δεν πιστεύω ότι είναι αδιάφοροι οι Δήμαρχοι των τουριστικών περιοχών, σε γενικές γραμμές… Απλά δεν έχουν δυνατότητες… Το πρόβλημα, ξεκινά από ψηλάΠάντως κάποια απλά πράγματα, θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά… Χάνουμε συνεχώς πελάτες,   γιατί η περιοχή έχει μετατραπεί σε ησυχαστήριο… Είχαμε πέρυσι ένα γκρουπ με τουρίστες,  που βγήκαν έξω να διασκεδάσουν στο Πόρτο χέλι… Απογοητεύτηκαν από την συνολική εικόνα της νυχτερινής διασκέδασης,  η οποία τείνει να εξαφανιστεί… Δεν θα μας ξανάρθουν αυτοί… Η τουριστική σεζόν που διανύουμε είναι τραγική… Νομίζω πως κάποιοι από εμάς, με αυτά και με αυτά, θα παραδώσουμε κλειδιά τον Σεπτέμβριο… Δεν αντέχουμε άλλο, τα λειτουργικά έξοδα»…

Δημήτρης Καραμπακάλης
Ο Διευθυντής του ξενοδοχείου «Χάπιμαγκ» που βρίσκεται στον Άγιο Αιμιλιανό κ. Δημήτρης Καραμπακάλης μας είπε: «Koιτάξτε να δείτε… Το «Χάπιμαγκ» έχει ένα ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας και όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε μια τουριστική περίοδο ,ίσως και λίγο καλύτερη, από την περσινή. Είναι αλήθεια όμως, ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και κάπου αυτό, αγγίζει και εμάς, διότι όταν υπάρχει «τουριστική απαξίωση»  σε μια περιοχή, επηρεάζονται αρνητικά , όλες οι επιχειρήσεις… Δραστηριοποιούμαι στο Πόρτο χέλι, τα τελευταία είκοσι χρόνια και επειδή είμαι άνθρωπος του γραπτού λόγου, πριν από την εκκίνηση της κάθε σεζόν, κάνω αιτήσεις και στέλνω τις παρατηρήσεις μου, στον Δήμο με τα προβλήματα που υπάρχουν ή δημιουργούνται… Δυστυχώς όλες οι Δημοτικές Αρχές ανεξαιρέτως, δεν είχαν  στελέχη , με τουριστική παιδεία… Τώρα  προφανώς για λόγους «πρεστίζ»,  είτε γιατί είναι υποχρεωτικό,  υπάρχει μια Τουριστική Επιτροπή, στα χαρτιά… Εμάς τους επαγγελματίες, δεν  μας έχει πλησιάσει ποτέ κανείς,  ώστε από κοινού να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να προσπαθήσουμε σε μια βάση ώριμης συνεργασίας, να τα λύσουμε… Κατά  καιρούς,  για τα «μάτια του κόσμου», μας προσκαλούν σε συνεδριάσεις,  των οποίων τα θέματα, δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση,  με τον τουρισμό… Δυστυχώς δεν έχουν ιδέα, από τουρισμό… Ο  όποιος σχεδιασμός , είναι ολοκληρωτικά εκ του προχείρου… Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιείται διεθνής έκθεση στο Βερολίνο και να μας ειδοποιούν την τελευταία στιγμή, λίγες ημέρες πριν, για να πάμε να προβάλουμε τις επιχειρήσεις μας και την Ερμιονίδα… Χρειάζεται μια σχετική προετοιμασία… Επαναδραστηριοποιήσαμε τον Σύλλογο Ξενοδόχων Ερμιονίδας, με τον Στέφανο Στεφάνου, τον Δημήτρη Κολοκύθα… Αυτή ήταν μια καλή κίνηση… Όμως έχουμε απομείνει 5-6 μέλη… Αυτοί μαζευόμαστε στις συνελεύσεις, αφού τα ξενοδοχεία κλείσανε… Πιστεύω πως κάποιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, δυστυχώς θα κλείσουν …Είναι πολλά τα προβλήματα που θα πρέπει  να λυθούν άμεσα αν θέλουμε να ελπίζουμε: Πρόσβαση, ύδρευση και τα σκουπίδια… Οι πελάτες μας είναι όλοι Ευρωπαίοι… Κατηφορίζουν τα Δίδυμα και δυσανασχετούν αντικρίζοντας το άθλιο θέαμα της χωματερής, ως πρώτη εικόνα της Ερμιονίδας»…

O  Διευθυντής του ξενοδοχείου «Νότικα Μπέϊ» κ. Γιώργος Βλάχος, μας εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους δεν λειτουργεί η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου αναφέροντας και τις επιπτώσεις από την παύση της: «Εντοπίζουμε το πρόβλημα στις αρχές της δεκαετίας του 2.000 όταν και έκλεισε το Ανατολικό αεροδρόμιο Αθηνών.
Οι πτήσεις τσάρτερ λόγω υψηλού κόστους στο νέο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δρομολόγησαν τις πτήσεις προς ελκυστικότερους οικονομικά προορισμούς
Έτσι γιγαντώθηκαν οι προορισμοί της Τουρκίας και της Τυνησίας
Τα ξενοδοχεία στην περιοχή μας απώλεσαν το σύνολο των τουριστών με αποτέλεσμα να απαξιωθούν και τα περισσότερα να κλείσουν.
Οι ανακαινίσεις των ξενοδοχείων ΑΚΣ στην περιοχή μας έδωσαν νέα πνοή, και ο εσωτερικός – Ελληνικός τουρισμός αναγκαστικά επικράτησε.
Ως αποτέλεσμα της απαξίωσης, αλλά και της συνολικής  κατάρρευσης του κρατισμού, η Επιτροπή Τουρισμού έπαψε να έχει λόγο ύπαρξης. Η Επιτροπή Τουρισμού σε αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές, αποτελείται από επαγγελματίες του τουρισμού με εξειδίκευση. Στην περιοχή μας, τα περισσότερα ξενοδοχεία, υπολειτουργούν ή λειτουργούν, με καλή πληρότητα τα τριήμερα και την υψηλή περίοδο.
Οι επαγγελματίες του κλάδου, είναι αναγκασμένοι με προσωπική εργασία και παρουσία να κρατήσουν όρθιες, τις επιχειρήσεις τους. Ο χρόνος που έχουν να διαθέσουν στα κοινά, είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένος.
Αρνητικές επιπτώσεις δεν διαβλέπουμε λόγω του ότι η πιθανή λειτουργία της Επιτροπής Τουρισμού, θα περιοριζόταν στη συμμετοχή σε ανούσιες εκθέσεις, χωρίς καμία πιθανότητα προσέλκυσης τουριστών, ή ακόμη και παραθεριστών. Εξάλλου, πάρα του ότι είχαμε συμφωνήσει να προωθείται η περιοχή ως Πόρτο Χέλι, στην έκθεση Θεσσαλονίκης του 2010 που είχαμε δικό μας περίπτερο, ο Δήμος μας είχε συμμετάσχει ως Κρανίδι».

Γιάννης Ρόζος
Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου,   «Μπέστ Γουέστερν Ρόζος» στο Πόρτο Χέλι,  κ. Γιάννης Ρόζος,  φανερά απογοητευμένος, από την εξέλιξη της τρέχουσας τουριστικής σεζόν, δήλωσε στην εφημερίδα μας, τα εξής: «Φταίμε όλοι μας… Πληρώνουμε το τίμημα της διχόνοιας και του αλληλοσπαραγμού… Αυτή την στιγμή η κάμψη, στην δική μου επιχείρηση, αγγίζει το 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο… Θα πρέπει να γίνει κάτι, σε συλλογικό επίπεδο… Να ενωθούνε όλοι οι επαγγελματίες και οι φορείς… Εδώ τα περιμένουμε όλα, από τον Δήμο και την Ένωση Ξενοδόχων… Ποια Τουριστική Επιτροπή; Κάναμε στις αρχές της σύστασης της το 2011, κάποιες άτυπες συνεδριάσεις… Αν και είμαι μέλος της, υποθέτω πως ούτε πρακτικά δεν κρατήθηκαν… Αυτό ήταν… Επί Δημαρχίας Δημήτρη Σφυρή, πήγαμε στο εξωτερικό σε κάποιες εκθέσεις, αλλά εγώ ως μέλος της Επιτροπής Τουρισμού, δεν μπορούσα να εκπροσωπήσω τους πάντες! Βέβαια ήταν μαζί μας, όλες τις φορές και ο κ. Στεφάνου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ερμιονίδας, ο οποίος είναι κύριος με «Κάππα Κεφαλαίο».  Ο  συγκεκριμένος άνθρωπος  όμως, εκπροσωπούσε και τις ξενοδοχειακές μονάδες που διευθύνει και το Πόρτο χέλι και όλους τους υπόλοιπους… Κάτι είχε αρχίσει να γίνεται για την Ερμιονίδα… Μπαίναμε σιγά-σιγά στον χάρτη… Τώρα όμως το παιχνίδι χάθηκε, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή… Μας έρχονται προσκλήσεις ακόμη και σήμερα ονομαστικές, για τις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις… Δεν  τους είμαστε άγνωστοι, όμως δεν έχουμε πια παρουσία… Αντιθέτως οι γείτονες, το Ναύπλιο, το Τολό, διατηρούν μια έντονη και συνεχή παρουσία, στις εκθέσεις… Εμείς εξαφανιστήκαμε… Και δεν είναι μόνο αυτό… Επιτρέπεται το 2013, να έχει σβήσει  η νυκτερινή διασκέδαση, από την  περιοχή; Δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένα σχέδιο, μια συνεννόηση, να συνυπάρχουν αρμονικά,  όλα αυτά τα στοιχεία, που θα συμβάλουν στην τουριστική αναβάθμιση; Εδώ ένας γάμος γινότανε τις προάλλες, στο παλιό κλαμπ «Καραμούζα», κάποιοι ενοχλήθηκαν και σταμάτησε την δεξίωση, η αστυνομία… Είναι δυο -τρείς γνωστοί –άγνωστοι παραθεριστές, που με μια σειρά καταγγελιών, εδώ και μια δεκαετία,  για δήθεν ηχορύπανση,  έχουν κάνει τρομερή ζημιά στους επαγγελματίες!»

#Η «Ενημέρωση Πελοποννήσου»,  κατέβαλλε προσπάθειες, ώστε να συμπεριλάβει στην έρευνα και την τοποθέτηση της προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Ερμιονίδας, κ. Μιμίκας Τουτουντζή, με την οποία όμως, παρά τις επανειλημμένες  μας οχλήσεις,  δεν κατέστη δυνατό να έρθουμε, σε τηλεφωνική επαφή μαζί της.