Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Η Ελλάδα του Λακαριέρ

Ο Ζακ Λακαριέρ υπήρξε φιλέλληνας διά βίου. Συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα από τα εφηβικά του χρόνια, όταν στο Λύκειο ακολούθησε τις κλασικές σπουδές, ενώ ως φοιτητής στη Σορβόννη επέλεξε την κλασική φιλολογία.

Εργο του Ανδρέα Γεωργιάδη.
Εργο του Ανδρέα Γεωργιάδη.
Κράτησε αυτή τη σχέση μέχρι το τέλος της ζωής του, ακόμη και μετά τον θάνατό του (2005), έχοντας εκφράσει την επιθυμία του να σκορπιστεί η στάχτη του κάπου μεταξύ Υδρας και Σπετσών.
Δεν έγραψε μόνο για την Ελλάδα, για να μη μιλήσουμε για το μεταφραστικό του έργο, αλλά συνδέθηκε με τα ελληνικά πράγματα και τους ανθρώπους της. Από τα κορυφαία βιβλία του και το πιο διάσημο είναι το περίφημο «Ελληνικό καλοκαίρι», το οποίο συχνά παραβάλλεται με τον «Κολοσσό του Μαρουσιού» του Χένρι Μίλερ.
Αυτό το βιβλίο, μια παρακαταθήκη της παντοτινής φιλίας του Γάλλου συγγραφέα και στοχαστή με τη χώρα μας, είναι που ενέπνευσε 27 καλλιτέχνες για μια έκθεση - αφιέρωμα στο «Ελληνικό καλοκαίρι του Ζακ Λακαριέρ», στην αίθουσα τέχνης «Ιανός» (Σταδίου 24), από τις 17 Ιουλίου έως τις 28 Σεπτεμβρίου.
Εργο της Σοφίας Δατσέρη
Εργο της Σοφίας Δατσέρη
Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και μελαγχολίας, οι καλλιτέχνες φέρνουν στο προσκήνιο τούτο τον φιλέλληνα που στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα σε κάθε στιγμή της (στην περίοδο της χούντας συμμετείχε σε αντιστασιακές εκδηλώσεις αυτοεξόριστων Ελλήνων στο Παρίσι). Ζωντανεύουν εικόνες από το «Ελληνικό καλοκαίρι», είτε λιμανάκια νησιών, είτε το υποβλητικό τοπίο των Δελφών και αρχαία θέατρα, είτε φιλόξενα στρωμένα με φαγητά τραπέζια, είτε φρούτα, όπως μια ελκυστική κατακόκκινη φέτα καρπούζι που ζωγράφισε η Ειρήνη Ηλιοπούλου. Με το πολυσυζητημένο βιβλίο καταπιάστηκαν επίσης οι Ανδρέας Γεωργιάδης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ανδρέας Κοντέλλης, Σοφία Δατσέρη, Κώστας Παππάς, Κώστας Σιαφάκας, Εφη Σούτογλου, Νίκος Στεφάνου, Βιργινία Φιλιππούση, Γιώργος Χαδούλης κ.ά.
Εν καιρώ Εμφυλίου, το 1947, 22 χρονών τότε, ο Ζακ Λακαριέρ έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα. Το 1950 ξεκίνησε για τις Ινδίες, αλλά συνάντησε στον δρόμο του την Ελλάδα και μαγεύτηκε τόσο πολύ που «παρέμεινε» για σχεδόν μισό αιώνα.
Δημιουργία του Κώστα Παππά
Δημιουργία του Κώστα Παππά
Το τελευταίο ταξίδι εκείνης της πρώτης φάσης στη χώρα μας ήταν το φθινόπωρο του 1966. Να πώς περιγράφει την τελευταία εικόνα του: «Ενα νησί του Αιγαίου, άδεντρο, μ΄ ένα μοναδικό χωριό, τοπίο απογυμνωμένο με τη μιζέρια και την ομορφιά συναρμοσμένες σαν δύο πλαγιές του ίδιου λόφου. Μιζέρια και ομορφιά. Σύζευξη των αντιθέτων, όπως η φράση του Ηράκλειτου που τα κυκλαδίτικα τοπία δεν παύουν να τη συλλαβίζουν μέσα στο φως τους: ?Αρμονίη κόσμου παλίντροπος?»
Περισσότερα:ethnos