Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ - ΡΗΓΑ




ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ – ΡΗΓΑ
Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
«Έτσι κι εσύ κορούλα μου για μένα ήσουν στέμμα
ήσουν βιτρίνα του σπιτιού που στόλιζε κι εμένα.
Σ’ άλλον το στέμμα να γενείς, άλλου χρυσή κορώνα
να γίνεις χρυσοστέφανο και κάτι τι ακόμα.
Θα αποκτήσετε μαζί εκτίμηση μεγάλη
και θα κρατάτε και οι δυο ψηλά σας το κεφάλι.
Κι αν έφυγες και τράβηξες στης Λιβαδειάς τα μέρη,
εμείς σε περιμένουμε κι αυτό το καλοκαίρι».
Οι στίχοι που ακούσατε, είναι του Γιάννη Παπαμιχαήλ, του πατέρα της Κατερίνας. Τους έγραψε παραμονές του γάμου της. Είναι δημοσιευμένοι σε μια μικρή ποιητική του συλλογή, που έχω στο αρχείο μου. Εκδόθηκε πριν από 50 περίπου χρόνια, και περιέχει ποιήματα που αναφέρονται στην οικογένειά του, σε πρόσωπα και γεγονότα της εποχής του. Αυτό με κάνει να πιστεύω πως η ποιητική φλέβα της Κατερίνας, μοιάζει να είναι προδιαγεγραμμένη, προγονική, αφού και ο πατέρας της είχε τη φυσική κλίση. Η Κατερίνα την «κληρονόμησε» και την εξέλιξε. Έτσι το μήλο, έπεσε κάτω απ’ τη μηλιά, καθώς λέει ο λαός μας.
Κυρίες & Κύριοι
Στην εποχή που ζούμε, της έσχατης εσωστρέφειας, υπάρχουν άνθρωποι που δεν αδρανούν αλλά δημιουργούν και μας δίνουν μαθήματα δραστηριοποίησης.
Μας καλούν ως άτομα και ως κοινωνία να οικοδομήσουμε ένα νέο τρόπο ζωής επιλέγοντας την κίνηση από την ακινησία.
Μας προτείνουν μεθόδους φυγής από τη μιζέρια, το τέλμα, τη ζήλεια, τη μαυρίλα, την αστάθεια.
Μας προτρέπουν σε εξωστρέφεια φέρνοντας στο φως τις ιδέες τους μέσα από ένα πλήθος εναλλακτικών ενασχολήσεων, μουσικών, ποιητικών, περιβαλλοντικών, ατομικών ή ομαδικών.
Μας ενθαρρύνουν ώστε ο καθένας να αξιοποιήσει τις ιδιαίτερες κλήσεις, το ταλέντο, τις μοναδικές ικανότητές του.
Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι και η συμπολίτισσά μας, εκπαιδευτικός, Κατερίνα Παπαμιχαήλ – Ρήγα, που και η υπογραφή της ακόμα, ΚΑ-ΠΑ-ΡΗ, μοσχοβολά και  παραπέμπει σε γευστικότατο καρπό.
Η Κατερίνα, σε μέρες δύσκολες, ξέρει να «πλάθει» και να δημιουργεί με κέφι, γνώση και αισιοδοξία. Παραγωγική, δραστήρια, ζωντανή, με δροσιά και φρεσκάδα, χωρίς αλαζονεία, επικοινωνεί, συχνά, μαζί μας με δημιουργίες που αναδεικνύουν την ευαισθησία, την αισθητική της και εμπεριέχουν την έμπνευση, την καλή διάθεση αλλά και τη σύνθεση.
Αυτή τη φορά θέλησε να εκφραστεί μέσα από τα ποιήματά της, τα οποία συγκέντρωσε στις δύο νέες ποιητικές συλλογές: «Του νου και της καρδιάς» και «Καφές με καϊμάκι».
Με τρόπο ανάλαφρο, τρυφερό και οξυδερκή, με απλότητα και αμεσότητα, με γραφή που ζωντανεύει τη μνήμη μας παρουσιάζει, κυρίως, πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα που έχουν το άρωμα της γενέθλιας γης μας.
Οι στίχοι της ασυνήθιστα άμεσοι και απροκάλυπτοι, φορτωμένοι με εικόνες, λέξεις, μνήμες και συναισθήματα που δεν «πέταξε». Κομμάτια της ψυχής και της ζωής της, που κράτησε σαν φυλαχτό, καθώς τα χρόνια περνούσαν. Εντυπωσιακός και επιτυχημένος και ο τρόπος που έδεσε το στίχο με την εικόνα, τις λέξεις με τα συναισθήματα. Με ιδιαίτερη επιτυχία ζωγράφισε με το λόγο – στίχο και μίλησε με τις εικόνες – πίνακες, γιατί μετέχει και των δύο τεχνών, της Ποίησης και της Ζωγραφικής. Έχει το χάρισμα και τον ενθουσιασμό! Ηνιοχεί με την ίδια μαεστρία και αξιοσύνη τη γραφίδα και το χρωστήρα.
Πιστεύω πως η εκδοτική προσπάθεια της Κατερίνας θα τύχει της αποδοχής όλων μας, στην Ερμιόνη και στην Αθήνα. Γιατί το καλό βιβλίο εξακολουθεί και στις μέρες μας να είναι όχημα παιδείας, να μας διασκεδάζει και να μας ψυχαγωγεί, να μας ανακουφίζει και να μας μορφώνει. Όποιος διαβάζει, ζει όχι μία, αλλά περισσότερες ζωές.
Είναι, λοιπόν, ευτύχημα που στην εποχή της κρίσης εξακολουθούν να κυκλοφορούν βιβλία, που είναι πηγές έμπνευσης, αφυπνίζουν συνειδήσεις, ξεκουράζουν, δίνουν αφορμές ανάτασης και πολιτισμού και το σημαντικότερο έχουν την ευωδιά της πατρικής γης.
Ο Ερμιονικός Σύνδεσμος του οποίου η Κατερίνα, όπως και η οικογένεια της, είναι δραστήριο μέλος, έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν το καλλιτεχνικό της έργο. Για τη νέα της δουλειά, ολόθερμα, τη συγχαίρουμε. Της ευχόμαστε να έχει υγεία, δύναμη και την ευλογία να ακολουθεί και να πραγματώνει τα όνειρά της. Προσωπικά την ευχαριστώ που μου έδωσε την ευκαιρία να αναφερθώ στην προσωπικότητά της και στο έργο της.

ΣΗΜ. Η ομιλία του Προέδρου του Ερμιονικού Συνδέσμου, Γιάννη Μ. Σπετσιώτη, στη χθεσινή παρουσίαση του έργου της κ.Κατερίνας Παπαμιχαήλ – Ρήγα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερμιόνης.