Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Τα χελιδόνια

 φεύγουν



Τα χελιδόνια είναι από τα πλέον γνωστά μεταναστευτικά πουλιά που κατακλύζουν από τις αρχές του Μάρτη την Ελλάδα αλλά και άλλες Μεσογειακές χώρες προκειμένου να αναπαραχθούν και στα μέσα του φθινοπώρου συγκεντρώνονται κατά δεκάδες εκατοντάδες σε σμήνη και μεταναστεύουν με θεαματικό τρόπο προς τα θερμά κλίματα της Αφρικής, για να επιστρέψουν και πάλι στα γνωστά τους μέρη την επόμενη Άνοιξη, διανύοντας τεράστιες εδαφικές εκτάσεις.


Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα ιδιαίτερα πουλιά, επιστρέφουν πάντα στην ίδια φωλιά γνωρίζοντας ότι εκεί θα βρουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωσή τους.


Ερευνητές που έχουν εξετάσει αυτά τα πουλιά, συμπεραίνουν ότι διαθέτουν ένα εσωτερικό ρολόι συγχρονισμένο με τη κίνηση του ήλιου καθώς και μια μαγνητική πυξίδα και χρησιμοποιώντας τον ήλιο, τα αστέρια και τη σελήνη πετυχαίνουν να προσανατολιστούν με ακρίβεια διατηρώντας σταθερή πορεία και αναγνωρίζοντας ορισμένα συγκεκριμένα τοπικά σημεία, επιστρέφοντας στη πρώην τους φωλιά.

προβλέπουν τον καιρό


Για αυτούς τους λόγους, θεωρείται ότι η χρονική περίοδος που τα χελιδόνια ξεκινούν τη μετανάστευσή τους το φθινόπωρο δείχνει και πόσο βαρύς θα είναι ο επόμενος χειμώνας.

Φέτος, μετεωρολόγοι του κάμπου της Θεσσαλίας παρατήρησαν ότι τα χελιδόνια ξεκίνησαν να φεύγουν πολύ νωρίς, σημάδι ότι επέρχεται πιθανόν πρόωρο κρύο και ένας ιδιαίτερα βαρύς χειμώνας που έχει δεκαετίες να συμβεί.

Βέβαια αυτό δε μπορεί να θεωρηθεί και δεδομένο διότι δε μπορεί να εξηγηθεί απόλυτα αυτή η πρόωρη φυγή των χελιδονιών φέτος, καθώς μπορεί για παράδειγμα όντως να έρθει πρόωρο κρύο από το φθινόπωρο, αλλά αυτό το πρόωρο κρύο είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει αφού αν έρθει πολύ νωρίς, πιθανόν να φύγει και πολύ νωρίς στις αρχές του χειμώνα, κάτι που κάλλιστα στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές χώρες συμβαίνει αρκετές φορές.


Ωστόσο το θέμα έχει ενδιαφέρον καθώς για 1η φορά μετεωρολόγος της Θεσσαλίας έκανε λόγω για ημέρες του 1941 όσον αφορά τον επερχόμενο χειμώνα. Ο χειμώνας του 1941-42 ήταν ο χειμώνας της κατοχής όπου ως τραγική ειρωνεία, συνδυάστηκε με τις τραγικές συνθήκες λιμού και πείνας που επικρατούσαν τότε στην Ελλάδα αφού εκτός από τη πείνα ο κόσμος είχε να αντιμετωπίσει και το τρομερό χιονιά που κράτησε πάρα πολύ..


Φυσικά τίποτα δεν είναι σίγουρο διότι οι προβλέψεις αυτές από τα σημάδια των πουλιών είναι τοπικές και αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή που οι παρατηρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν και δε μπορεί να βγει συμπέρασμα για ολόκληρη την Ελλάδα μιας που η Ελλάδα είναι μία χώρα με τεράστια γεωγραφική και κλιματική ποικιλία αφού συνδυάζεται η θάλασσα με τη παρουσία μεγάλων ορεινών όγκων στο εσωτερικό της.

Επομένως, η ‘μητέρα φύση’ θα δείξει μέσα στους επόμενους μήνες αν θα επαληθευτούν ή όχι αυτές οι προβλέψεις..


ecotimes

 Έλλη Βασιλάκη